!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Savios grav – et nasjonalt ansvar
Den samiske kunstneren John Savio er gravlagt i Oslo. NSRs lokallag Oslo Sámiid Searvi har i mange år betalt for feste og stell av gravstedet. OSS mener at gravstedet til en av de mest kjente samiske kunstnere bør være et ansvar for de nasjonale kulturvernmyndigheter, og foreslår derfor at Sametinget overtar utgiftene for Savios grav.

Publisert: 13.10.2005

Oslo Sámiid Searvi i mange år betalt for feste og stell av gravstedet til den samiske kunstneren John Savio på Vestre Gravlund i Oslo. John Andreas Savio (1902 -1938) regnes som en av de viktigste samiske kunstnerne. Savio vokste opp i Bugøyfjord i Finnmark, og døde i Oslo av tuberkolose i 1938, 36 år gammel.

 

Markerte Savios grav

 

Ingrid Jåma forteller at Oslo Sámiid Searvi på 70-tallet tok initiativet til for en markering på John Savios grav, som til da var umerket. – Bakgrunnen for dette initiativet var at Oslo Sámiid Searvi ønsket at Savios grav skulle får en markering verdig en så stor kunstner, forklarer OSS-leder Jåma. Det ble da satt opp et monument i stein med et bronsjerelieff laget av en annen stor samisk kunstner, Iver Jåks. – Dette gravmonumentet er blitt stående som et av de viktigste arbeidene fra denne perioden av hans kunstnerkarriere, sier Ingrid Jåma.

 

Ønsker at Savio hedres

 

Ingrid Jåma påpeker at kunstneren John Savio har en stor nasjonal betydning. – Han er en av de mest kjente samiske kunstnerne, og vi ønsker at at Savio hedres ved at gravstedet blir løftet på et nasjonalt nivå, og ikke bare er et lokalt initiativ. De foreslår derfor at Sametinget overtar utgiftene ved feste og stell av John Savios grav. – Dette bør være et ansvar for de nasjonale samiske kulturvernmyndigheter, sier Jåma.

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S