!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Ap ønsker alle inn i samemanntallet
- Hva vil Arbeiderpartiet med sametinget, spør NSR`s presidentkandidat Aili Keskitalo. Hun ble i dag kontaktet av NRK Sámi Radio som ønsket en generell kommentar til spørsmålet om at de som ikke er samer skulle kunne stå i samemanntallet. Nå viser det seg at bakgrunnen for saken er at Arbeiderpartiet ønsker alle velkommen i samemanntallet, og uttalelsene finnes på Ap`s egne nettsider.

Publisert: 16.09.2005

På nettsidene uttaler Magnhild Mathisen under overskrifta "Velkommen til samemanntallet", sitat: " Her mener vi alle samer, kvener og finnmarkinger har samme verdi som mennesker. Derfor ønsker vi alle velkommen i samemanntallet".

 

(Artikkelen var først lagt ut med dato 02.09. av Egil Ollli, er så blitt fjernet fra Ap`s nettside, men er nå lagt ut igjen av webmaster med dato 16.09.) Den nye linken til artikkelen er:  http://www.ap-sametingsgruppe.no/cparticle276909-38485b.html

 

Nyheten er lagt ut på nett av Egil Olli, Ap`s presidentkandidat. Spørsmålet fra NRK har dermed fått en helt annen dimensjon enn en generell kommentar til hva NSR synes om at de som ikke er samer melder seg inn i samemanntallet. Det viser seg nå at Arbeiderpartiet har oppfordret finnmarkinger generelt og kvener til å skrive seg inn i manntallet.

 

- Jeg har vanskelig for å tro det, selv om jeg leser det, sier Aili Keskitalo. - Dette undergraver hele Sametingets eksistens som et organ for og av samer. Dette er et alvorlig slag mot Sametingets legitimitet. Arbeiderpartiet må avklare om de ønsker et Sameting for samer, eller skal det også være et organ for alle de som ikke er samer. Da forsvinner hele grunnlaget for Sametinget og vi får et mini-Storting i Norge hvor samene etter kort tid ikke vil være representert.

 

Etter å ha lest dette på Ap`s nettsider kan jeg ikke se forskjellen på Fremskrittspartiet som ønsker å nedlegge Sametinget fra "innsiden" og Arbeiderpartiet som ønsker alle velkommen inn i samemanntallet.

 

Vi mener at alle samer, kvener og finnmarkinger har samme verdi som mennesker noe vi har slått fast i våre grunnvedtekter, men likhet er ikke at alle skal kunne skrive seg inn i samemantallet. Sametinget er opprettet for å forsøke å jamne ut ulikhetene mellom en majoritetsbefolkning og et urfolk i sterkt mindretall.

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S