!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Samisk hus til Bergen
– Samiske møteplasser i byene er viktige, sier sametingsrepresentant Kirsti Guvsám, som har fremmet sak om samisk hus i Bergen for Sametingets plenum denne uken.

Publisert: 30.09.2010

Bergen Sámiid Searvi / Bergen Sameforening NSR har lenge ønsket å bygge et samisk hus i Bergen. Arkitekttegninger til huset er på plass så nå mangler bare tomt og økonomiske midler. Man har også arbeidet med å gi et slikt hus innhold. Her er ment å romme samisk barnehage, utstillingslokaler og et samisk museum, kafé, verksted for duodjivirksomhet samt møtelokaler som også kan brukes til undervisning om samisk språk, kultur og levesett.

 

– Det bor mange samer i Bergen kommune og i Hordaland som ønsker et fast møtested, sier leder av Bergen sameforening, Mona Tornensis Hornæs. – Og tenk for en god anledning det ville vært for Vestlandet å få større innblikk i samiske forhold. – Her kunne man fått i stand et utstillingsvindu med innhold. Man kunne jobbet med utadrettet undervisning for skoler og vært et naturlig reisemål for både fastboende og turister. – Kanskje kunne de over fem hundre samiske gjenstandene som Universitetet i Bergen har i sine kulturhistoriske samlinger vært en del av en fast samisk utstilling ved museet som er ment lagt til dette samiske huset?, tenker Tornensis Hornæs entusiastisk videre.

 

Sametingsrepresentant Guvsám mener også at et eget samisk hus i Bergen vil være av stor betydning for å bevare og styrke samisk identitet og språk for så vel ung som voksen. – Bergen kommune bidro godt i forhold til denne utfordringen ved Bergen sameforenings oppstart for over 40 år siden, og støttet foreningen med husleie over flere år slik at samene i byen skulle ha et eget møtested. – Nå er det på tide at Sametinget også bidrar til det samiske Bergen og støtter opprettelsen av et samisk hus her, avslutter Guvsám.

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S