!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Samepolitikken i medias makt
Media kan av og til fremstille saker på en gal måte. Forsida i Nordlys onsdag 17. august illustrerer dette. – I denne saken er det viktigste at identitet og etnisk tilhørighet er et personlig anliggende. Det bør gjelde også for medias håndtering av slike spørsmål, mener Aili Keskitalo.

Publisert: 19.08.2005

Av: Aili Keskitalo

NSRs presidentkandidat og leder

 

Tirsdag 16. august befinner Norske Samers Riksforbund (NSR) seg på valgkampturné i Ullsfjord og med på turen er en journalist fra Nordlys. Journalisten blir klar over at Lene Marlin har tilhørighet til Ullsfjord. Onsdag den 17. august har Nordlys et førstesideoppslag hvor jeg blir brukt i en mikstur av sensasjon, kjendisstoff og samiskhet i forhold til artisten Lene Marlins etniske tilhørighet. Det jeg sa til journalisten er at identitet og etnisk tilhørighet er noe som hører til folks personlige sfære og det er opp til den enkelte å kunne velge hvordan man gir uttrykk for sin identitet. Et oppslag om dette kunne bare gjøres etter kontakt med personen det gjelder.

 

Identitet er et personlig valg

 

Til tross for dette velger Nordlys å fremstille det som om at jeg vil at Lene Marlin bør stå frem som same, selv om jeg understreket for journalisten at jeg ikke ønsket et medieoppslag om dette uten Lene Marlins fulle forståelse. Identitet er ikke noe som skal påtvinges av andre.

 

Politikk og saker bør stå i fokus

 

At Nordlys ikke klarer å finne vinklinger på samisk valgstoff uten å måtte ty til denne formen for journalistikk, kan jeg ikke annet enn å beklage. Jeg vil uttrykke ønske om at den videre valgkampen kan preges av politikk og sak, og ikke vinklinger som har karakter av personangrep eller kan føles som overgrep mot enkeltpersoner, uansett hvor kjent de måtte være.

Kommenter denne artikkelen   
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S