Sametinget har et overordnet ansvar for utforming av samisk helse- og sosialpolitikk. Sametingets målsetting har vært, og er fremdeles, et helhetlig og likeverdig helse- og sosialtilbud for det samiske folk, på lik linje med den øvrige befolkningen. - Utviklingen av helse- og sosialtjenester i Norge har i alt for stor grad tatt utgangspunkt i tanken om en enhetskultur. Det har ikke skjedd en tilpasning til det flerkulturelle samfunnet Norge alltid har vært, mener Ragnhild Nystad.
Kommunikasjon på morsmålet
Nystad påpeker at for å kunne gi et faglig godt tilbud til den samiske brukeren, må helsepersonell være i stand til å kunne kommunisere med brukeren. Kommunikasjon handler om å få kontakt, forstå hverandre og om å være på talefot. Det er for mange samer vesentlig å kunne bruke sitt morsmål i samtale med helsepersonell. Morsmålet er hjertets språk, og gjennom morsmålet kan mennesket tydeligst uttrykke sine tanker, ideer, lengsler og ønsker, understreker Nystad.
Tolk til helsearbeideren
- Språkproblemer kan resultere i at den samiske brukeren ikke får den rette faglige utredning og behandling. Dette får vi stadige påminninger om, både fra brukere og helsepersonell, sier Ragnhild Nystad. Hun mener at tolking er en minimumsløsning for kommunikasjon mellom helse- og sosialpersonell og samiskspråklige brukere. Nystad peker på at det er helsearbeideren som trenger tolk og ikke den samiske brukeren. - Så lenge det er begrensninger i tilgang på personell som behersker samisk er tolking nødvendig. Og dette vil nok være tilfelle i overskuelig fremtid, tror Sametingets visepresident.
Kommenter denne artikkelen
Tips en venn Gå tilbake