!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Fiskebekymring i Østre valgkrets

Beaska Niillas, NSRs førstekandidat i Østre valgkrets, er bekymret for at det er for mange utlendinger og utenforstående som fisker i elvene og vannene i Øst-Finnmark.

Beaska Niillas er redd for at elver og innsjøer blir ødelagte ved introdusering av fremmede arter, mulig smitte mellom vassdrag, og at de blir tømt for fisk av folk utenfra. Han er glad for at FeFos styrepresentanter har hørt på NSRs bekymringsmeldinger og tatt opp saken i styret.

Publisert: 10.05.2013

For et par uker siden var bekymringen stor blant NSR/SfPs kandidater til Sametinget i Østre valgkrets, etter rapporter om at tilreisende har brukt levende agn i elver og vann i Sør-Varanger. Dette, samt observasjoner om at det aldri før har vært så mange fiskere i områdene som det er nå, gjorde at de ba FeFos styre om å ta opp saken på nytt i Finnmarkseiendomen. 

– Jeg er redd for at våre vann og elver blir ødelagt. Vi har jo hørt at tilreisende er tatt i ulovligheter i forbindelse med innlandsfiske. En annen faktor er at det i våre områder aldri har vært så mange fiskere som nå, og det er også problematisk i forhold til lokal sedvane, sa NSRs førstekandidat i Østre valgkrets, Beaska Niillas til NRK Sápmi i dag

Et av punktene Beaska Niillas ba FeFo se på, er muligheten for å gjeninnførte 5-km-grensen for fiske i utmark. Dette har nå blitt foreslått i FeFo, og det er Beaska Niillas veldig fornøyd med. Han forventer også at sikring av lokale naturressurser går foran spørsmålet om profitt.

– Det er bra at problemstillingen blir tatt på alvor. Hvis ikke FeFo kan forvalte egen eiendom til det beste for befolkningen så faller jo formålet med FeFo bort. Blant annet er gyro-faren overhengende og vi har erfaringer med at turistfiskere flere andre steder i Sápmi allerede har ødelagt fiskevann og vassdrag ved smitte og introdusering av fremmede fiskearter. Jeg er redd for at folk utenfra ikke føler det samme ansvaret for våre vann og elver som det vi som bor og lever her gjør. Vi føler ansvaret for å fiske på en bærekraftig måte, siden det er i vår egeninteresse. – Det ser det dessverre ikke ut til at alle langveisfarende gjør, sier Beaska.

Kommenter denne artikkelen   
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S