- Nok en gang kan vi med tristhet, avsky og sinne observere at hets, vold og trakassering mot samer er et stort problem. Dette kan vi selvfølgelig ikke akseptere under noen omstendigheter, og det står klart at det er en jobb å gjøre på alle plan i samfunnet for å få bukt med grumset. Det sier Aili Keskitalo, leder for Norske Samers Riksforbund (NSR).
Det har blitt gjort forskning på diskriminering av samer, ofte med nedslående resultater. Forsker Eva Josefsen fant i 2006 at ¼ av samer i Norge de siste to årene hadde opplevd diskriminering av sosial eller strukturell art. Ketil Lenert Hansen konkluderte i sin doktorgrad i 2011 med at hele 35 % av samer føler seg mobbet eller diskriminert, mot 3,5 % i befolkningen for øvrig. Han konkluderte også med at dette gir utslag i mer stress, depresjon og angst.
- Ting kan på bakgrunn av forskning tyde på at diskriminering av samer er en tiltagende trend. I alle fall kan vi slå fast med at problemet ikke har blitt mindre de siste årene. De siste ukenes mediesaker om Marion Aslaksen Ravna som reagerte på samehets på skolen sin i Alta og den sjokkerende volden Eli Anne Nystad opplevde i Trondheim, er to historier som kaster lys over et større problem og som må tas på alvor, sier NSR-lederen.
- Når man reagerer på hets mot og diskriminering av samer blir man ofte møtt med påstanden om at vi som samer setter oss i en offerposisjon, en påstand som impliserer at vi overreagerer for å få politiske fordeler. Dette ser jeg på som en usmakelig hersketeknikk. Selvfølgelig skal vi ikke tolerere at våre ungdommer blir mobbet og utsatt for vold på grunn av vår kulturelle og etniske bakgrunn. Det handler ikke om en påtatt offerrolle men en reell hets som er en belastning i hverdagen, fortsetter Keskitalo.
NSR mener at en viktig del av løsningen er folkeopplysning. Derfor er det nødvendig å sette i gang tiltak for å spre informasjon på et bredt plan.
- Kunnskapsløftet garanterer en viss grad av opplæring om samiske forhold. Men vi har ikke råd til å vente en hel generasjon for å få bukt med problemet. Her må det et løft til i hele skolesystemet, også en bevisstgjøring ovenfor foreldre om at samehets er et reelt problem. Problemet må også adresseres fra øverste myndighetsnivå i Norge, sier Keskitalo, som også poengterer at vansker i møte med skolesystemet i forhold til samiskundervisning og i møte med helsevesenet er faktorer som bidrar til følelsen av diskriminering.
- Dessuten må vi som samer ikke være redde for å si ifra når vi opplever diskriminering. Det finnes ingen grunner til at vi skal la oss tie av hersketeknikker, avslutter NSR-lederen.
Kommenter denne artikkelen
Tips en venn Gå tilbake