– Tjæresand er en skitten affære som kort og godt ødelegger natur og ødelegger for folk som bor i områdene. For NSR er det særdeles bekymringsfullt at dette går ut over urfolks tradisjonelle områder og jaktmarker. – Vi snakker om mengder miljøgifter i elvene, synkende bestander av dyr og fugl og alvorlige ødeleggelser av skoger og våtmark i et område på størrelse med en tredel av Norge, sier Kirsti Guvsám opprørt.
Just nå pågår en informasjonsreise i regi av gruppen Vi eier Statoil! og Samisk kirkeråd. Guvsám oppfordrer alle til å møte opp i henholdsvis Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø, Stavanger samt Kautokeino og Karasjok for å få kunnskap fra de som er direkte berørt av naturødeleggelsene. – Det er viktig å lytte til førstehånds erfaringer, og blant andre høvding Francois Paulette deltar i disse møtene, sier Guvsám.
– Der tjæresandutvinningen foregår blir barskoger og våtmarker redusert. Man hugger ned skogen, og utvinningsanleggene ligger tett i tett. Forurenset vann lagres i åpne dammer og lekker ut i elver og innsjøer. Fisk får høyt innhold av miljøgifter, og det er påvist en dramatisk nedgang i fugleliv og bestandene av caribou (amerikansk reinsdyr), sier Guvsám.
– Statoil er et viktig selskap nasjonalt, men vi kan ikke ha det slik at vårt omdømme internasjonalt blir at våre selskaper gjør profitt på å ødelegge urfolks naturgrunnlag i andre land, mener Guvsám. – Å trekke seg ut av oljesandprosjektet ville styrket Statoils generelle renommé og arbeid i andre urfolksområder, så det er viktig at generalforsamlingen i Statoil nå tar inn over seg at det er større risiko enn gevinst ved å fortsatt videreføre engasjementet i tjæresandprosjektene. – Direkte ødeleggelse av natur og menneskers leveområder vil vi ikke se at Statoil og Norge er en del av, avslutter Kirsti Guvsám.
Se utførlig program og informasjon om møtet i Tromsø som avholdes 9. mai her.
Kommenter denne artikkelen
Tips en venn Gå tilbake