!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Fra demonstrasjonsgamme til slott
Mikkel Eira har gått bort, bare 64 år gammel.
En markant skikkelse i det samiske samfunn har gått bort. Mikkel Eira er død bare sekstifire år gammel. I våre dager regnes ikke en sekstifireåring som gammel, men som en som ennå kan utrette bragder. Vi vet at han på det siste med sorg ga uttrykk for at det ennå var mye ugjort.

Publisert: 13.10.2009

Men Mikkel Eira, som i en av det samiske samfunns mest skjebnetunge tider viste seg å være en ruvende skikkelse med helt spesielle lederevner og forhandlingsstyrke, måtte gi tapt for en ubønnhørlig sykdom. Vi vil på det dypeste uttrykke vår medfølelse overfor Mikkel Eiras etterlatte i denne vanskelige tiden.
 
Det vi i NSR og alle i Sápmi vil huske han best for er den rolle han spilte i det som startet som en plan om å bygge ut Altaelva til kraftformål, men som mer og mer ble en samesak. Vi husker han fra han tok initiativ til bygging av små gammer til bruk under demonstrasjonene i Stilla, til han sto fram som leder av demonstrasjonene foran Stortinget, sultestreiken og hans meget frimodige møter med ledende politikere.
 
Fysisk var Mikkel Eira ingen stor mann. Men psykisk viste han seg mer og mer som en mann med store lederevner og en bemerkelsesverdig autoritet. Vi våger den påstand, at da konflikten toppet seg, drev Mikkel Eira sin ledelse av det som skjedde til statsmannskunst på høyt nivå.
 
Hvem andre ville i en slik situasjon bli bedt om å komme på besøk til kongen for en prat? Hvem andre ville i anledning dette besøket bli tegnet av en av landets beste avistegnere i en av landets ledende aviser? Så si direkte fra de små gammene i Stilla til de kongelige rom på slottet?
 
Når status skal gjøres opp om samenes situasjon i Norge, både dagsaktuelt og framover i tida, vil man ikke komme unna Mikkel Eiras rolle i prosessen. Idag har vi Sametinget. Vi har Finnmarksloven. Vi har stadig økende samisk selvbevisthet og stolthet og kan i økende grad treffe egne beslutninger om vårt språk, om vår kultur og våre næringer. Videre framgamg vil sikkert ikke skje helt uten strid. I den strid som har skjedd, hadde Mikkel Eira en markert rolle. Den rolle vil vi hedre med ønske om fred over minnet. Men freden må ikke bli til søvn. Ny strid kan bli nødvendig! Vi må være våkne! Mikkel Eira var en våken mann.

Aili Keskitalo, leder i Norske Samers Riksforbund

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

NSRs historie
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget
NSR går imot kollektiv avstraffelse
  • Rådet kopierer NSR

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S