I året som gikk var dokumentering av tradisjonell kunnskap et av de prioriterte satsingsområdene på Sametinget slik NSR har foreslått, og det er noe Retter er fornøyd med.
Vårt eget ansvar
Samisk kulturarv er en levende kultur og finnes først og fremst i de tradisjonelle samiske næringene og i bruken av naturressursene. Det er vårt eget ansvar å verne om vår kultur og føre denne videre til de kommende generasjonene, forklarer Retter.
Vi lever i et informasjonssamfunn
Det moderne samfunnet er et kunnskapssamfunn. Forskning, statistikk og dokumentert informasjon i arkivene ligger til grunn for lover og forvaltning. Men sametingsrepresentanten minner på at vi også har vårt eget kunnskapssystem – basert på tradisjonell kunnskap.
Kompetansesenter i hver bygd
Det burde være et samisk kompetansesenter i hver bygd. Laksesenter til Tana, Sjølaksefiske senter til Sør-Varanger, Utmarkssenter til Kautokeino, Næringskombinasjonssenter til Kåfjord, foreslår Gunn-Britt Retter.
Språksentrene gjør en kjempe jobb med språket. På samme måte burde man opprette sentre som kan dokumentere tradisjonskunnskapen og forvaltningen av denne. Vi må verdsette de eldres kunnskaper, som vil danne et grunnlag for vår egen forskning, som igjen skal fungere som grunnlag for våre egne vedtak, forvaltning av naturen og bevaring av rettigheter, mener Retter.
Vi må vekke folks interesse
Hvis vi skal lykkes i å dokumentere den tradisjonelle kunnskapen, må vi vekke folks engasjement i de samiske lokalsamfunn. Folk må føle at den tradisjonelle kunnskapen har verdi og vi må motivere folk til å samle den og gjøre den tilgjengelig.
Foreslår innovasjonsprogram
Når vi styrker vårt eget kunnskapsgrunnlag, er jeg overbevist om at det genererer til innovasjon og fornyelse. NSR ønsker å sette i gang et Samisk innovasjonsprogram som skal stimulere til næringsinnovasjon og utvikle nye kunnskapsnæringer.
Vi må selv bruke de samme metodene som Staten bruker i våre områder, når de vedtar lover og forvaltning for våre områder som ikke er tilpasset våre levemåter. Vårt utgangspunkt må være vår egen kulturarv og tradisjonelle kunnskap – den finnes i de levende samiske bygdene, avslutter sametingsrepresentant Gunn-Britt Retter.
Men det er nok allikevel ikke hennes siste ord i forhold til tradisjonell kunnskap...
Kommenter denne artikkelen