- Alta-Kautokeino-saken var en historisk sak både i samisk og norsk sammenheng. Saken var starten på en samerettslig utvikling som blant annet bidro til opprettelsen av Sametinget, uttaler NSRs leder og presidentkandidat Aili Keskitalo. Dokumentasjon av disse historiske hendelsene og de påfølgende prosessene bør være av stor interesse for samfunnet.
Planer om å legge Masi under vann
Striden om Alta-Kautokeino vassdraget begynte allerede på 1970-tallet, da utbyggingsplanene ble lagt frem for første gang. Planene berørte sentrale samiske områder, og det var blant annet planlagt å demme ned bygda Máze som hadde over 200 innbyggere.
Dokumentasjonssenteret bør ligge i Masi
- Det er naturlig å bygge opp dokumentasjonssenteret i Máze, fordi saken og den politiske mobiliseringen hadde sitt utspring der, mener Keskitalo. – Vi må huske på at Máze-samfunnet i flere år måtte leve med neddemningstruslene, med de negative konsekvensene det hadde for utvikling og optimisme i bygdesamfunnet.
Følges opp i budsjettet
Forslaget om dokumentasjonssenteret er et resultat av drøftinger på NSRs landsmøte i Kautokeino i slutten av oktober, og NSRs sametingsgruppe vil følge opp saken videre på Sametinget, bl.a. gjennom budsjettbehandlingen. Senteret vil kunne ha i oppgave å samle inn, ivareta, formidle og utvikle kunnskap om Alta-Kautokeino-saken.
Fakta om Alta-Kautokeino-saken:
Striden om Alta-Kautokeino vassdraget begynte allerede på 1970-tallet, da utbyggingsplanene ble lagt frem for første gang. Planene berørte sentrale samiske områder, og det var blant annet planlagt å demme ned bygda Masi som hadde over 200 innbyggere. I 1973 ble det vedtatt et varig vern av Masi etter massive protester under stortingskomiteens besøk i bygda. I november 1978 vedtok Stortinget regulering av vassdraget. Det førte til omfattende protester fra samene og fra miljøpolitisk hold. En folkeaksjon ble dannet og over 15 000 underskrifter ble overlevert Stortinget i protest mot vedtaket. I juni 1979 tok folkeaksjonen i bruk sivil ulydighet og hindret anleggsarbeidet.
I oktober samme år startet en gruppe samer en sultestreik på Eidsvolls plass utenfor Stortinget. Demonstrasjonene førte til at utbyggingsarbeidet stanset. Anleggsarbeidet startet på nytt i januar 1981 etter en dom i Alta herredsrett, og dette førte til nye ulydighetsaksjoner som ble stoppet av politiet. En gruppe samer sultestreiket fra 24. januar til 25. februar. Anleggsarbeidet ble stanset mens domstolen vurderte om utbyggingen var i strid med kulturminneloven. Arbeidet forsatte imidlertid i september 1981 uten større hindringer. I 1982 slo Høyesterett fast at utbyggingen var lovlig. Folkeaksjonen ble oppløst samme år. Under deler av konflikten var store polititropper stasjonert i Alta.
Kommenter denne artikkelen
Tips en venn Gå tilbake
Kommentarer:
Nu fal! av Anonym 20.11.2008 03:04
Hui buorre árvalus! Veldig bra forslag!