Forslag sak 32/08, fra NSR og SáB/SfP
Samisk institusjonsutvikling
Sametinget ser på lokale, regionale og nasjonale samiske institusjoner som viktige arenaer for utviklingen av samiske samfunn. I selvbestemmelsesperspektiv er det viktig at urfolk selv tar ansvar for sin egen framtid, men dette kan ikke gjøres uten tilstrekkelige ressurser, kompetanse og utviklede institusjoner innen ulike samfunnsområder. I et demokratiperspektiv er det viktig at det legges til rette for at folk selv kan delta aktivt i denne samfunnsbyggingen. Dette er prinsipper Sametinget tidligere har lagt til grunn i utvikling av kultur- og næringspolitikk, gjennom aktive forhandlinger slik som Kunstneravtalen og Næringsavtalen for duodji. Sametinget bør legge de samme inkluderende prinsippene til grunn for utviklingen av sin institusjonspolitikk; at aktørene selv kan gi verdifulle bidrag til politikkutviklingen.
For Sametinget er det viktig å kunne ta gode politiske beslutninger på bakgrunn av solid kunnskap om samiske samfunn. Målet med politikken er å fortelle hvor vi skal, og hvordan vi skal komme dit. Målsetningen ved en melding om samisk institusjonsutvikling må være tosidig. Meldinga må fylle Sametingets behov for ryddighet i forhold til organisasjonsmodeller og styrerepresentasjon, og forutsigbarhet i budsjettbehandling. Minst like viktig er det at meldinga tar stilling til hvordan institusjonene skal styrkes for å ivareta både dagens og framtidas behov – og hvordan Sametinget skal bidra til det gjennom utvikling av rammevilkår og politisk arbeid. I tillegg må Sametinget ha en holdning til hvilke nye institusjoner det er behov for å etablere for å utvikle det samiske samfunnet. En slik framtidsrettet strategi kan ikke utvikles uten aktiv deltakelse fra det sivile samiske samfunn.
Dokumentet som Sametingsrådet har utarbeidet må derfor sendes på høring til de berørte institusjonene, til eierne og til andre interessenter. Først etter en slik høringsrunde vil Sametinget ha et tilstrekkelig grunnlag til å ta stilling til de konkrete forslagene som fremmes. Sametinget har mottatt henvendelser om påståtte faktafeil, påstander om manglende opplysninger og ufunderte forslag om sammenslåinger. Derfor kan ikke Sametinget gi sin tilslutning til Sametingsrådets institusjonsmelding slik den foreligger. Sametinget ber om at saken etter høringsrunden fremmes på plenum i vårhalvåret 2009 i form av en plan, slik at plenum kan ta del i vurderinger og forslag. Sametingets institusjonspolitikk må være gjennomarbeidet, velbegrunnet og langsiktig, fordi samiske institusjoner er så viktige for det samiske samfunnets framtid.
Kommenter denne artikkelen
Tips en venn Gå tilbake