- Samisk historie har blitt skrevet av koloniherrene, og samenes egen oppfatning og overleveringer har blitt tillagt altfor liten vekt, uttaler sametingsrepresentant Kirsti Guvsám (NSR) i en pressemelding.
Utfordrer forskningsinstitusjoner
Feilaktige oppfatninger om sørsamisk historie og bosetting har fått store konsekvenser for det sørsamiske området, spesielt for reindrifta. Guvsám mener at for å unngå dette i fremtidig forvaltning, må historien omskrives. Hun oppfordrer nå forskningsinstitusjoner som Høgskolen i Nord- Trøndelag, NTNU, Samisk høgskole og Universitetet i Tromsø til å gripe fatt i problemstillingen. Dette bør også prioriteres innenfor Norges Forskningsråd sin satsning på samisk forskning.
Viktig nøkkel for fremtidig forvaltning
- Dette er et eksempel på hvordan fornorskningsperioden og koloniseringen kaster skygger over dagens moderne samfunn. Vi må slippe sørsamisk historie ut av skyggenes dal, og få et bedre faktagrunnlag for å vurdere dagens rettigheter og forvaltning, sier Guvsám. Hun mener at både forskere og folk i forvaltningssystemet nå må ta innover seg disse nye opplysningene. Det trengs mer kunnskaper i og om det sørsamiske området. Dette er en viktig nøkkel for den framtidige forvaltningen.
Et eksempel på nyere arkeologiske funn er fra 2006, da det ble funnet en over 1000 år gammel samisk boplass ved Aursjøen i nærheten av Lesja.
Kommenter denne artikkelen
Tips en venn Gå tilbake