- Vi har store forventninger til at denne offisielle unnskyldningen samtidlig varsler en ny og bedre urfolkspolitikk fra Australia. Det er viktig at dette nå blir fulgt opp med konkrete handlinger fra den australske regjeringens side. Blant annet forventer jeg at Australia snarest setter i gang prosessen med å ratifisere ILO konvensjon 169, uttaler sametingsrepresentant for NSR, Gunn-Britt Retter i en pressemelding. Retter viser til at Australia internasjonalt lenge har blitt ansett som en av verstingene i klassen når det kommer til urfolkspolitikk.
Historisk merkedag
- Dette er en historisk merkedag for aboriginerne og alle urfolk, og jeg tror at denne unnskyldningen er svært viktig sier NSRs parlamentariske leder Randi Skum. Urfolkskulturen i Australia er en fellesarv for hele menneskeheten, det er snakk om en av de kulturene som man kan spore lengst tilbake i historien sier Skum.
Må etterfølges med handling
Den forrige statsministeren i Australia John Howard har over tid demonstrativt nektet å be om unnskyldning til aboriginerne. Howard har også hatt ansvar for bruk av militærmakt mot eget urfolk. Også leder for NSR, Silje Karine Muotka, er opptatt av at det nå er svært viktig at den formelle unnskyldningen følges opp med handling. – Aboriginerne trenger at myndighetene arbeider sammen med dem for å forbedre vilkårene for urfolkene. En oppfølging av denne viktige symbolske handlingen med å be om tilgivelse må derfor etterfølges med en satsning på å styrke betingelsene for Australias urfolk, understreker Muotka.
Også i Norge har Kong Harald V tidligere bedt samene om unnskyldning for den måten staten har behandlet samene på opp gjennom tiden. Det skjedde ved åpningen av Sametinget i 1997.
Kommenter denne artikkelen