!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Forventer ny urfolkspolitikk fra Australia
Sametingsrepresentant Gunn-Britt Retter (NSR) forventer at dagens historiske unnskyldning også er et varsel om en ny retnng i Australias urfolkspolitikk.
I dag kom Australias statsminister Kevin Ruud med en historisk unnskyldning for den diskrimineringen Australias urfolk har vært utsatt for opp gjennom årene. Norske Samers Riksforbund ser på dette som et skritt i riktig retning.

Publisert: 13.02.2008

- Vi har store forventninger til at denne offisielle unnskyldningen samtidlig varsler en ny og bedre urfolkspolitikk fra Australia. Det er viktig at dette nå blir fulgt opp med konkrete handlinger fra den australske regjeringens side. Blant annet forventer jeg at Australia snarest setter i gang prosessen med å ratifisere ILO konvensjon 169, uttaler sametingsrepresentant for NSR, Gunn-Britt Retter i en pressemelding. Retter viser til at Australia internasjonalt lenge har blitt ansett som en av verstingene i klassen når det kommer til urfolkspolitikk.

Historisk merkedag

- Dette er en historisk merkedag for aboriginerne og alle urfolk, og jeg tror at denne unnskyldningen er svært viktig sier NSRs parlamentariske leder Randi Skum. Urfolkskulturen i Australia er en fellesarv for hele menneskeheten, det er snakk om en av de kulturene som man kan spore lengst tilbake i historien sier Skum.

Må etterfølges med handling

Den forrige statsministeren i Australia John Howard har over tid demonstrativt nektet å be om unnskyldning til aboriginerne. Howard har også hatt ansvar for bruk av militærmakt mot eget urfolk. Også leder for NSR, Silje Karine Muotka, er opptatt av at det nå er svært viktig at den formelle unnskyldningen følges opp med handling. – Aboriginerne trenger at myndighetene arbeider sammen med dem for å forbedre vilkårene for urfolkene. En oppfølging av denne viktige symbolske handlingen med å be om tilgivelse må derfor etterfølges med en satsning på å styrke betingelsene for Australias urfolk, understreker Muotka.

Også i Norge har Kong Harald V tidligere bedt samene om unnskyldning for den måten staten har behandlet samene på opp gjennom tiden. Det skjedde ved åpningen av Sametinget i 1997.

 

Kommenter denne artikkelen   
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S