!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Økt samisk innflytelse med nye regioner
Sametingsrådet forutsetter at Sametingets innflytelse økes dersom nye regioner skal erstatte de nåværende fylkeskommunene. Rådsmedlem Jarle Jonassen (NSR) forventer at Sametingets formelle innflytelse og myndighet i forhold til nye regioner avklares.

Publisert: 02.03.2007

- I dag har vi samarbeidsavtaler med i alt seks ulike fylkeskommuner, og samarbeidet med hver enkelt fungerer svært godt. Men koordineringsarbeidet mellom så mange forvaltningsenheter er krevende, og vi ser klart fordelen å kunne forholde oss til færre enheter på regionalt nivå. Dersom nye regioner skal erstatte fylkeskommunene, forutsetter vi at Sametinget gis større innflytelse i arbeidet med samiske saker i regionene, sier Jonassen.

Krevende å forholde seg til mange ulike avtaler og fylker


Sametinget har i dag samarbeidsavtaler med hver av fylkeskommunene i Finnmark, Troms, Nordland, samt en felles avtale med Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Hedemark fylkeskommuner i sør. Formålet med avtalene er å styrke samarbeidet mellom Sametinget og fylkeskommunene, og slik styrke arbeidet med samiske og regionalpolitiske saker. Samarbeidet med dagens fylkeskommuner har vært positivt, men rådsmedlem Jarle Jonassen understreker at det er krevende for Sametinget å forholde seg til mange ulike avtaler og fylker.

Økt innflytelse og myndighet til Sametinget


Regjeringen har i Soria Moria erklæringen, i forbindelse med forvaltningsreformen, oppgitt tre hovedmål ved etablering av nye regioner: demokratisering, desentralisering og bedre utnyttelse av lokale fortrinn.

- Demokratisering og desentralisering av makt og innflytelse i regionene må innebære at også Sametinget gis økt innflytelse og myndighet i samiske og regionalpolitiske saker i regionene. I forbindelse med forvaltningsreformen forventer vi at Sametingets formelle innflytelse og myndighet i forhold til nye regioner avklares, understreker Jonassen

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S