- Den samiske skolesmerten er noe som kommer til å forfølge våre samfunn i lang tid. Vi må gå inn i en forsoningsprosess der de som led overlast får fortelle sine historier. Jeg tilhører selv den nye generasjonen som ikke har kjent dette på kroppen, derfor er det desto viktigere at disse beretningene blir kjent og dokumentert, sier Lene Hansen.
Forskning på samenes møte med det norske skolesystemet
Stortinget vedtok i juni 2000 å opprette Samefolkets fond, som har en grunnkapital på 75 millioner kroner. Fondets avkastning skal gå til tiltak for å styrke samisk språk og kultur. Fondet ble av Stortinget opprettet som en kollektiv kompensasjon for de tap som fornorskningspolitikken påførte samene.
Midlene fra Samefolkets fond kan ikke gå til individuelle erstatninger har Stortinget bestemt. - Derfor er det viktig at vi bruker penger fra Samefolkets fond til et større dokumentasjons- og forskningsprosjekt av disse dyrekjøpte erfaringene, foreslår Hansen.
Viktig budskap
Hun viser til internathistorier der samiske barn ble utsatt for seksuelle overgrep, mistet språket, joiken og forholdet til samisk mat, klær og beretninger. De begynte å se sin egen kultur som verdiløs og dermed seg selv som verdiløse mennesker. Hansen mener det er historier vi må bearbeide og forsone oss med.
- Det kan forklare de høye tersklene samer har for å ta høyere utdanning i dag. De som virkelig opplevde den samiske skolesmerten har et viktig budskap å formidle til både det norske og det moderne samiske samfunn. Det kan hjelpe oss til å forstå den samiske verden mye bedre, sier Hansen.
Kontaktperson:
Lene Hansen 97773490
Kommenter denne artikkelen
Tips en venn Gå tilbake