!!!!!!!! Dette er NSRs gamle nettside !!!!!!!!

!!! Den nye nettsiden finnes på nsr.no !!!

 RSS feed

Vállje sámegiela!

Utskriftsvennlig versjon Bruk penger på den samiske skolesmerten
Lene Hansen (foran)
Penger fra Samefolkets fond må brukes på å dokumentere historiene til de som led overlast i det norske skolesystemet, mener Lene Hansen, gruppeleder i NSR. Hun kommer dermed skoletaperne i møte som har ønsket et slikt prosjekt.

Publisert: 25.02.2007

- Den samiske skolesmerten er noe som kommer til å forfølge våre samfunn i lang tid. Vi må gå inn i en forsoningsprosess der de som led overlast får fortelle sine historier. Jeg tilhører selv den nye generasjonen som ikke har kjent dette på kroppen, derfor er det desto viktigere at disse beretningene blir kjent og dokumentert, sier Lene Hansen.

Forskning på samenes møte med det norske skolesystemet

 

Stortinget vedtok i juni 2000 å opprette Samefolkets fond, som har en grunnkapital på 75 millioner kroner. Fondets avkastning skal gå til tiltak for å styrke samisk språk og kultur. Fondet ble av Stortinget opprettet som en kollektiv kompensasjon for de tap som fornorskningspolitikken påførte samene.

Midlene fra Samefolkets fond kan ikke gå til individuelle erstatninger har Stortinget bestemt. - Derfor er det viktig at vi bruker penger fra Samefolkets fond til et større dokumentasjons- og forskningsprosjekt av disse dyrekjøpte erfaringene, foreslår Hansen.

Viktig budskap

Hun viser til internathistorier der samiske barn ble utsatt for seksuelle overgrep, mistet språket, joiken og forholdet til samisk mat, klær og beretninger. De begynte å se sin egen kultur som verdiløs og dermed seg selv som verdiløse mennesker. Hansen mener det er historier vi må bearbeide og forsone oss med.

- Det kan forklare de høye tersklene samer har for å ta høyere utdanning i dag. De som virkelig opplevde den samiske skolesmerten har et viktig budskap å formidle til både det norske og det moderne samiske samfunn. Det kan hjelpe oss til å forstå den samiske verden mye bedre, sier Hansen.

 

Kontaktperson:

Lene Hansen 97773490

Kommenter denne artikkelen    Tips en venn  Gå tilbake
NSR i media
Flertallet imot at Sametinget tar over reindriftsforvaltningen
Same eller ikke - hvem bestemmer?
Dyr i drift eller dyrebar?
– Reinspikka rasisme
– Ikke norske flaggets dag

 

Sist kommenterte artikler

20 års kamp for samiske stedsnavn i Skånland kommune
  • SAMER!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
NSRs historie
  • Bokep Online Fardad
  • På tide å oppdatere?
Samisk hus i Oslo jubilerer
  • Grafikken
  • Jubileumsgrafikk
  • Misbruk av sameflagget

 

Norgga Sámiid Riikkasearvi
Norske Samers Riksforbund

Postboks 173 - 9521 KAUTOKEINO
Tlf.: +47 78 48 69 55 * Fax: +47 78 48 69 88 *
nsr(a)nsr.no
Mobil: +47 988 50 273 - Org.nr: 971 481 463

 

Layout: Heaika N. SKum
Webløsning:
Interkodex A/S