Barn og unge fra samiske familier er etter min påstand svært sårbare ved akutt- og langvarige plasseringer, dette da kunnskap om den samiske barn og unges bakgrunn er for mangelfull. Det sa representant, Rita Alise Porsanger, da hun la frem denne saken for Sametingets plenum i Karasjok denne uke. Hun sier at det i slike situasjoner er svært viktig at barnas individuelle bakgrunn blir ivaretatt på en best mulig måte. Med individuell bakgrunn menes bla. at det bør vurderes fra hvilket område barnet /unge kommer i fra.
Kun beredskapshjem
Ved en akuttplassering gjør barneverntjenesten en vurdering hvor de flytter ut barn av hjemmet på dagen, samtidig skriver barneverntjenesten en sak til Fylkesnemnda hvor de ber om å få godkjent vedtaket så lenge den akutte situasjonen består. Pr dags dato finnes det kun et beredskapshjem i Finnmark som kan ta i mot samiske barn, og ingen institusjoner som kan dekke opp for eks samisk språk døgnet rundt. Dette er i Finnmark og da er det ikke vanskelig og skjønne hvordan samiske barn og unges rettigheter er i andre deler av landet. Jeg vil bemerke at akuttplasseringer skjer på dagen, mens en ved langvarige plasseringer har en mulighet til å gjøre grundigere vurderinger på hvor de blir plassert.
Kulturkompetanse
Det bør legges klare retningslinjer på hva som legges i ordet samisk kulturkompetanse, og at det foreligger grundig kjennskap og forståelse til verdier og normer i de samiske samfunnet generelt, og i de spesielle samiske lokalsamfunn spesielt når en godkjenner og tar i bruk beredskapshjem - fosterhjem og institusjoner.
Minimal samisk kunnskap
Det kan ikke være slik at vi fremdeles i 2006 vet at en risikerer å måtte sende samiske barn/unge ut av eget fylke og dermed langt bort fra sitt opprinnelige miljø. De kan risikere å komme i hjem eller på institusjoner som har minimal kjennskap til det samiske. Rita Alise Porsanger ber Sametingsrådet ta opp situasjonen for samiske barnevernsbarn.
Kommenter denne artikkelen
Tips en venn Gå tilbake