Varangerfjorden fikk i løpet av seifiske sesongen i 2005 besøk av et titalls seinot-snurpere tett på land, langt inne i fjorden. Disse snurperne kan betegnes som havgående fartøy på størrelser anslått opp til 90 fot (28 meter). Allerede på 1960-tallet fikk Varangerfjorden besøk av snurpere som ikke bare tok med seg all slags fiskeslag i fjorden, slik at hele grunnlaget for stamfisken ble forstyrret i mange år.
Tømt for fisk
Med fjorårets fiske, er det er igjen frykt for at fiskestammene i fjorden skal bli vesentlig forstyrret, da dette anses som et viktig oppvekst område for fisk. Lokale fiskere fikk også sitt seifiske ødelagt, da de innerste fjordområde nærmest ble tømt for fisk i løpet av et par uker. Dette seinot-fisket bidrar heller ikke til økonomisk vekst lokalt, da seien ikke blir levert til fiskemottak i området.
Sikre ressursgrunnlaget
NSR/SaB frykter at besøket av seinot-snurperne inne i Varangerfjorden skal gjenta seg og ber om at Sametinget tar kontakt med norske fiskerimyndigheter for å be om at det innføres restriksjoner for seinotsnurperne, ved at det trekkes en sperrelinje lengere ute i fjorden. Slik det allerede er gjort gjeldende for autoline- og snurrvadfiske, som har begrensninger i fisket i enkelte fjordområder. Dette for å sikre fjordfiskernes ressursgrunnlag og rettmessige plass innerst i fjordene.
Kommenter denne artikkelen
Tips en venn Gå tilbake