Hopp til innhold

– Sametinget bør redde fiskebruk

Sametingsrepresentant Silje Karine Muotka (NSR) er bekymret fordi to livsviktige fiskebruk i Loppa er iferd med å legges ned.

Silje Karine Muotka

Silje Karine Muotka (NSR) er bekymret for utviklingen i Loppa kommune.

Foto: Máren Iŋgá Baer / NRK Sápmi

– I Sametinget har vi noen muligheter til å hjelpe. Vi har egne støtteordninger i forbindelse med næringsutvikling som vi kan bruke til slike formål. Gjennom disse ordningene kan vi gi støtte til bedrifter, sier Muotka.

NSR-politikeren mener også at bedriftene har et ansvar for å trå til for å klare seg gjennom vanskelige tider.

– Det er også viktig hvordan bedriftene skal kunne nyttegjøre seg av de ressursene de rår over. Det vil si at de lager produkter som gjør det mulig å klare seg gjennom tider med lavkonjunktur.

– Katastrofe i Bergsfjord

Begge fiskebrukene i Loppa legges ned. Både i den veiløse bygda Bergsfjord , og i Øksfjord. Dette har vakt sterke reaksjoner i Bergsfjord, fiskeribygda i Loppa som ifølge wikipedia har 130 innbyggere.

– Dette er en katastrofe for Bergsfjord, sier bergsfjordingen Georg Guttormsen til NRK.

Når fiskemottaket legges ned så vil de ikke ha noen plass å levere inn fisken. Dermed vil det også føre til at færre handler i butikken der, og pengeflyten stopper opp, frykter Guttormsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bergsfjord

Innbyggerne i den lille idylliske fiskeribygda, Bergsfjord i Loppa kommune i Finnmark, frykter at nedlegging av fiskebruket vil føre til slutten for samfunnet deres.

Foto: Loppa kommune

Fiskemottaksbedriften Forsøl AS har vedtatt å enten legge ned eller å selge fiskebrukene i Bergsfjord og Øksfjord i Loppa kommune. I disse bedriftene er det rundt 40 ansatte i høysesongen.

Muotka har foreslått å behandle planene om nedleggelse av disse fiskebrukene på Sametingets plenum om to uker. Hun mener at Sametinget bør vurdere å gå inn med midler for å redde viktige arbeidsplasser i dette sjøsamiske området.

– For eiere av små fiskebåter vil det bli altfor langt å lande fisken i en større plass langt unna. Disse fiskebrukene er derfor livsviktige for at det i det hele tatt skal bo noen i disse stedene, påpeker Muotka.

– Bra at Sametinget bryr seg

Ordføreren i Loppa, Jan Eirik Jensen, er glad for at Sametinget bryr seg om denne saken.

– Det er veldig bra at noen jobber med saken, sier Jensen.

Jan Eirik Jensen

Ordfører Jan Eirik Jensen (Kystpartiet).

Foto: Privat

Ordføreren frykter likevel at det vil være vanskelig å redde fiskebrukene så lenge eierne har besluttet å legge dem ned.

– Det er lite vi kan gjøre med at styret i bedriften har vedtatt å legge ned. Det er klart at det er økonomien som bestemmer hva som skjer. Det er nok sikkert derfor de vil legge ned. Derfor er det lite vi kan gjøre med det, tror Jan Eirik Jensen.

Han tror at det eneste som kan redde videre drift av fiskebrukene i disse to stedene er at det finnes nye eiere som vil satse på videre drift.

– Kanskje det er mulig å ta noen telefoner til investorer som er interessert i å satse i Loppa, sier Jensen.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK