(Finnmarken)

– Min bestefar kunne samisk, men han fikk ikke lov å bruke språket hjemme. Dermed lærte aldri min mor samisk, og heller ikke jeg. Det er dumt, jeg skulle gjerne sett at jeg kunne snakke samisk, sier Kenneth Bøkevoll.

17-åringen går på bygg og anleggslinjen ved Kirkenes videregående skole og er akkurat blitt interessert i brosjyrene om innmelding i samemanntallet som ligger på kantinebordene på skolen.

Holde på historien

Beaska Niillas (30) og Christina Henriksen (30), henholdsvis første og andrekandidat på Norske Samers Riksforbund og Samefolkets Partis fellesliste til årets sametingsvalg, er på den videregående skolen for å få unge mennesker til å melde seg inn i samemanntallet.

Bare litt over 2000 personer i Østre valgkrets, det vil si ni kommuner i Øst-Finnmark, er registrert i samemanntallet. Niillas tror det er langt flere som kvalifiserer til å kunne stå i manntallet.

– Det er vanskelig å gi noe tall på hvor mange med samisk bakgrunn som ikke står i manntallet, men det er betydelig flere enn de som er oppført i dag, sier Niillas.

For Kenneth Bøkevoll er det å melde seg inn i samemanntallet hans måte å holde på den samiske kulturen og historien. Han har aldri opplevd diskriminering på grunn av sin samiske bakgrunn.

– Det er kanskje blitt enklere å bruke det samiske språket i dag enn tidligere. Jeg har lyst å lære meg samisk, selv om det er vanskelig. Bestefar snakket jo samisk, men han døde for noen år siden, sier Bøkevoll.

– Hver enkelt sitt ansvar

Nettopp bevaring av språket og språklig bevisstgjøring er noen av de viktigste sakene for Henriksen og Niillas, som om noen uker starter valgkampen. Begge sikter seg inn på fast plass på Sametinget.

– Vi vil jobbe for å styrke samiskopplæringen i hele valgkretsen. Vi må sørge for at samer tar lærer og førskolelærerutdannelse, slik at vi får god rekruttering til de samiske skolene og barnehagene, sier Henriksen.

– Er det lettere å lære samisk i dag enn for 10–15 år siden?

– Det er nok lettere å finne et miljø for å praktisere språket, men det skal gjerne litt mer til enn et kveldskurs med grammatikk som tema for å lære seg samisk, sier Henriksen.

– Det er i utgangspunktet hver enkelt sitt ansvar for å lære seg samisk, men noen er jo så heldige å ha arbeidsgivere som gir deg permisjon for å gå på språkkurs, sier Niillas.

Fristen for å melde seg inn i manntallet og få lov til å stemme ved sametingsvalget er 30. juni.

Sametinget har lansert en egen innmeldingstjeneste på internett.

Kriteriene for å kunne stå i samemanntallet er at man selv føler seg samisk og enten har samisk som hjemmespråk eller forelder, besteforelder eller oldeforeldre med samisk som hjemmespråk.

Barn av personer som har stått i manntallet kan også melde seg inn.