På Samefolkets dag viste Norsk olje og gass fram brosjyrer de håper vil lokke samisk ungdom til oljebransjen.

Det samiske frieriet kom like etter at årets Kirkeneskonferanse var over.

Sametingspresident Egil Olli var blant de første som kikket i brosjyrene som administrerende direktør Gro Brækken la fram.

– Vi lanserer to rekrutteringsbrosjyrer på samisk for ungdom. Én av dem er spesielt for jenter og den andre er rettet mot begge kjønn. Brosjyrene tar for seg utdanning og jobbmuligheter, sier Brækken.

Det er Norsk olje og gass alene som står bak brosjyrene, men de ønsker å spille på lag med samene.

Opptatt av rekruttering

– Vi har gjort dette fordi vi trenger å rekruttere på tvers av geografi, kjønn og etnisitet, sier Brækken.

– Hvilke tilbakemeldinger har dere fått fra det samiske miljøet?

– Vi har hatt med sametingspresidenten i dag. Han er veldig fornøyd med at den retter seg direkte mot ungdommene. Det er jo Samefolkets dag og vi ønsket derfor å gjøre dette nå, sier hun.

Brækken forteller at de har valgt rosa farge på den ene brosjyren for å tiltrekke seg samiske jenter.

– Der pekes det på at bransjen ikke bare er hard, skitten og praktisk. Den andre brosjyren tar for seg utdanning generelt. Vi trenger ikke bare ingeniører, men også fagarbeidere. Der oppfordrer vi til å holde fast på matematikken, sier hun.

De vil foreløpig ikke tilby samisk informasjon på Internett.

– Vi har gode erfaringer med håndfaste brosjyrer i vanlig papirformat, som kan deles ut på utdanningsmesser for unge, sier hun.

Ser ikke problemer

– Petroleumsbransjen har flere steder lagt beslag på områder til reindriftssamer, blant annet i Narjan-Mar i Nordvest-Russland. Er frieriet et forsøk på å bryte ned naturlig motstand i lokalbefolkningen?

– Norsk oljeindustri jobber bare offshore. Vi arbeider for at norsk sokkel skal være interessant. Vi må rekruttere folk lokalt og den samisktalende delen av befolkningen er en naturlig del av dette.

– Dere frykter ingen oljeboikott fra unge samer som stiller seg solidarisk ved siden av undertrykte medsamer i andre land?

– Vi har ikke noe med andre land å gjøre. Vi jobber med norsk sokkel. Jeg tror den samiske befolkningen ser at de er viktige for Norge og den videre utviklingen av industri og næringsliv, sier Brækken.

Hun sier det nå er opp til andre å bestemme det videre livet til brosjyrene. De skal distribueres til de utdanningsinstitusjonene som ønsker det, opplyser Brækken.

Positiv

Leder i Norske Samers Riksforbund, Aili Keskitalo, hilser den nye brosjyren velkommen.

– Jeg er glad for alle som tar samisk språk i bruk og velger å tilrettelegge sin informasjon på denne måten. Det bidrar til å synliggjøre samisk språk. Hvis man har samisk ungdom som målgruppe er det den riktige veien å gå, sier Keskitalo.

– Men dere er mot oljevirksomhet flere steder i nord?

– Vi er i mot oljevirksomhet utenfor kysten av Lofoten, Vesterålen og Senja, men vi er ikke i mot oljebransjen som sådan.

– Hva med Barentshavet?

– Rent generelt er vi skeptiske til oljeutvinning i arktiske strøk. Det er sårbare områder. I tilfelle noe skulle gå galt, kan det gå veldig galt. Der deler vi miljøbevegelsens syn, men i tillegg er vi opptatt av at de arktiske strøk er urfolks strøk. Vi mener at urfolk har en rett til å være med på å bestemme om naturressursene skal utvinnes, og på hvilken måte de skal utvinnes, sier Keskitalo.

Hun er enig i at det finnes mange dårlige eksempler på samspillet mellom oljebransjen og urbefolkning, men tror norsk, samisk ungdom er bevisste på dette.

– Jeg tror det er en veldig høy politisk bevissthet blant samisk ungdom rundt for eksempel Statoils oljesandprosjekt i Canada, men en generell boikott av bransjen tror jeg er litt lite målrettet. Jeg tror både samiske organisasjoner og samer generelt er kjent med å være målrettet i argumentasjonen.

– Og da hjelper denne brosjyren?

– Brosjyren er velkommen og all informasjon på samisk er velkommen, men det betyr ikke at vi ikke fortsatt vil være våken og si ifra der vi mener at det er problematiske forhold, sier Keskitalo.