(Finnmarken)

For to uker siden var et seinotfartøy i Varangerfjorden. Fartøyet fisket etter sei utenfor Nesseby kirkested, og det reagerer representant for Samefolketsparti Gunn-Britt Retter på. Hun mener fisket er til skade for fiskebestanden.

– Nota ser ikke forskjell på sei eller annen fisk og dermed soper snurperne med seg det som måtte finnes av fisk i området, sier Retter.

Lovgivning

Ifølge Retter er lokale fiskere bekymret for utviklingen av fiskebestanden i havområdet utenfor Nesseby, og mener nye lovendringer må til for å sikre en bærekraftig fiskebestand.

– Norske Samers Riksforbud har ment og mener fortsatt at Kyst- og fjordfiskernes rettigheter må sikres ved lov. Sametinget og Stortinget vil ikke ha slike lover, men kommer nå med nye praktiske endringer i lovene. Jeg syns det riktig nok er gode tiltak, men de kan lett endres fort. Det er ikke godt nok, forteller Retter.

Hun legger til at politikere ikke anerkjenner at lokale fiskere bør ha sterkere rettigheter til fiskeressursen. De fleste fiskefartøyene har i dag et bløggepåbud, noe som betyr at fisken blir bløgget om bord. Når det gjelder seinotsnurperne, har fiskerimyndighetene innvilget dispensasjon fra dette påbudet. Det får Retter til å sette spørsmål ved Fiskeridirektoratets kontroll av at fisken som tas opp er over minstemålet.

– Kan Fiskeridirektoratet være sikre på at fangsten som hentes fra matfatet vårt ikke har for stor andel småsei, spør hun.

Hun er heller ikke i tvil hva som må til for sikre at både de lokale fiskerne får bedre tilgang på fisk og at bestanden bevares.

– Varangerfjorden burde for lengst vært stengt for seinotsnurpere. Om det skal være så vanskelig å få til, må andelen småsei og annen fisk som skal vokse opp i fjorden som tas opp i notfisket, reduseres, sier Retter.

Hun krever også bedre kontroll av fangsten som tas opp av seinotsnurperne i fjorden.

Forstår bekymringen

Regiondirektør i Fiskeridirektoratet, Hermod Larsen, slår fast at seinotfisket her helt legalt og at direktoratet følger med på hva som skjer på fjorden.

– Jeg skjønner at folk er bekymret, men det er en del av systemet der vi forvalter overskuddet av de kvotene som blir tatt opp. Hvis ikke vi tar opp kvotene i løpet av en sesong, kan notsnurpene komme inn å ta opp den resterende fisken som ikke er blitt fisket, forteller regiondirektøren.

Han sier at det er Fiskarlaget som selv ønsker denne løsningen og de har spurt direktoratet om å la notfiskerne fylle opp de kvotene som ikke er ferdig fylte.

Ifølge Larsen holder også direktoratet kontinuerlige kontroller av hva som blir tatt opp.

– Vi kontrollere stadig at fangsten oppfølger minstemålet, men det er selvfølgelig et spørsmål om ressurser hvor mange kontroller vi kan gjennomføre. Fiskerne er også pliktige til å følge med på at de ikke tar opp fisk som er mindre enn minstemålet, forteller Larsen.

Nye retningslinjer

I juni ble det gjort vedtak i Stortinget om at båter over 15 meter i hovedsak ikke skal fiske innenfor fjordlinja. Det betyr at større båter ikke har lov til å fiske lenger inn i Varangerfjorden enn utenfor Vadsø. Ifølge Larsen er det mulig å gi dispensasjoner fra disse reglene.

– Disse retningslinjene har ikke kommet enda. Vi må vente og se hva som skjer. Det kan komme endringer, uten at jeg vil forskruddere på hva som vil skje, sier han.