Hopp til innhold

Vil ha tilskudd til private skoler

Sametingsrepresentant for Norske Samers Riksforbund (NSR), Ann-Mari Thomassen, tror dette er veien å gå for å redde flere grendeskoler.

Ann-Mari Thomassen

Ann-Mari Thomassen. Sametingsrepresentant for NSR.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Sametingsrådet bør sammen med Kunnskapsdepartementet undersøke om det er mulig å få etablert en tilskuddsordning for private skoler, der Kunnskapsløftet samisk er grunnsteinen i opplæringen, sier Sametingsrepresentant Ann-Mari Thomassen (NSR).

Dårlig kommuneøkonomi fører til at flere skoler nedlegges i distriktene. Blant annet er flere skoler nedlagt i Porsanger og Harstad.

LES OGSÅ: – Tenk barnas beste i budsjettarbeid

LES OGSÅ: – Same- og kvenkulturen legges ned

LES OGSÅ: Vil rapportere Skånland til FN

– Kommunestyrer holder på sitt

Også i Markabygdene i Skånland har lokalpolitikerne planer om å legge ned grendeskolen, Vátnjavári giliskovlá/Boltås skole. Foreldre og Sametinget har engasjert seg i kampen for å bevare skolen. Thomassen mener det som oftest er vanskelig å få lokalpolitikere til å snu i slike saker:

– Skånland kommune behandler budsjettforslaget om noen uker, og det virker som politikerne har som mål å legge ned skolen allerede til høsten, sier Thomassen.

Derfor mener hun at Sametinget bør bidra til en løsning som snarest kan redde denne skolen i Skånland og andre grendeskoler i de samiske områdene.

– Ved å få i stand en tilskuddsordning for etablering av privatskoler kan kanskje flere grendeskoler bestå, sier Thomassen.

Grendeskoler styrker språket

Onsdag fremmer hun forslaget på vegne av NSR for Sametingets plenum. Hun viser til at det allerede finnes tilskuddsordninger for private samiske barnehager med bevilgninger fra Sametinget, der Staten bidrar med størst andel.

Thomassen påpeker at grendeskolene er viktige faktorer for å bevare det samiske språket. Hun mener at Vátnjavári giliskovlá/Boltås skole er et godt eksempel på hva som må til for å revitalisere det samiske språket etter fornorskningstiden.

– På skolen undervises det i samisk på alle nivåer og interessen for og motet til å bruke samisk er økende, sier Thomassen.

Antall elever som velger samisk ved Vátnjavári giliskovlá/Boltås skole øker og samisk høres og ses i skolehverdagen.

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse