Hopp til innhold

– Forstår ikke kritikken

Sametingsrepresentant Marie Therese Nordsletta Aslaksen trodde ikke at hennes bare rumpe ville føre til så mye oppstyr.

Montasje

Til venstre er faksimilen av reklameannonsen hvor sametingsrepresentant Marie Therese Nordsletta Aslaksen poserer.

Foto: Iris Egilsdatter/Eilif Aslaksen, NRK

Marie Therese Nordsletta Aslaksen.

Sametingsrepresentanten hadde ingen betenkeligheter med å stille opp som lettkledd modell og ville gjort det igjen.

Foto: Marita Valkeinen / Privat

– Jeg må si at jeg ikke hadde forventet så mye bråk og jeg ser fortsatt ikke problemet med det. Jeg forstår ikke kritikken, nakenhet er jo helt naturlig, sier Marie Therese Nordsletta Aslaksen.

Hun er sametingsrepresentant for «Samer bosatt i Sør-Norge», nestleder i møtelederskapet på Sametinget, leder for Sametingets plan- og finanskomité – og nå også modell for frisørsalongen Stars & Bangs i Tana.

I en reklamekampanje poserer 32-åringen med rumpa bar i full offentlighet, noe som har blitt debattert heftig på blant annet sosiale medier de siste ukene.

Noen mener at slike stunt skader Sametingets omdømme, mens andre igjen mener at det er tøft å vise frem naturlige kvinnelige former. Selv har sametingsrepresentanten kun fått positive tilbakemeldinger fra folk.

Ville gjort det igjen

Sametinget har ingen regler som hindrer eller forbyr sametingsrepresentantene i å stille opp som modeller i reklamekampanjer. Møteleder Jarle Jonassen uttalte til avisa Ságat da bildene av Marie Therese Nordsletta Aslaksen ble publisert, at han ikke kom til å blande seg opp i hva representantene gjør på fritiden sin.

Selv har hun heller ingen problemer med dette.

– Jeg tenkte selvfølgelig på min rolle, men jeg så ingen etiske problemer med det. Jeg ser fortsatt ingen problemer med det, og jeg hadde ikke hatt noen problemer med å stille opp på slike bilder igjen, sier hun til NRK Sápmi.

Krenkende eller kvinnefrigjørende?

I forrige uke valgte Samisk KvinneForum å klage inn reklamen til Forbrukerombudet fordi de mener at reklamen er kjønnsdiskriminerende fordi den fremhever kvinnen som et seksualobjekt.

Å vise en bar rumpe er ifølge dem «både krenkende og uverdig overfor spesielt voksne og eldre samer».

Det samme klagebrevet er også sendt til Sametingets president og møteleder.

Marie Therese Nordsletta Aslaksen ønsket å rette fokus på et sunt kroppsideal ved å våge å stille opp på bilder med rumpa bar. Hun mener at motstanden fra Samisk KvinneForum har motsatt effekt.

– De setter kvinnefrigjøringssaken flere tiår tilbake med dette. Jeg mener at kvinner skal kunne gå lettkledd slik som på dette bilder ned Karl Johan i Oslo uten å bli trakassert eller voldtatt. Da først kan vi snakke om likestilling, sier hun.

Marie Therese Nordsletta Aslaksen sier at om det er noen som utviser krenkende oppførsel, så er det nettopp de samiske kvinnene som reagerer på reklamebildet.

– De ser ned på meg og forsøker å få meg til å føle meg dum bare fordi jeg har våget å vise frem deler av kroppen min og tatt del i denne reklamen, sier hun.

– Svekker omdømmet

Silje Muotka

NSRs Silje Karine Muotka reagerer ikke på rumpa, men mener at slike stunt kan skade Sametingets omdømme.

Foto: Åse Pulk

Silje Karine Muotka er sametingsrepresentant for Norske Samers Riksforbund (NSR) og er en av dem som har kommentert reklamekampanjen i sin egen blogg.

Muotka skriver blant annet dette i bloggen sin:

«Strategien hvor folkevalgte heller velger å spankulere rundt kledd som om man hadde kveldsjobb utenfor Oslo S fremfor å jobbe gjennom de ordinære politiske kanalene er mildest talt en flau fallitterklæring».

Til NRK Sápmi utdyper Muotka hva hun mener om denne saken.

– Hovedutfordringen her er hvordan man som folkevalgt politiker forvalter sin rolle. Med en slik reklamekampanje tar man også fokuset vekk fra politikk og flytter det over til kropp. Fokuset blir flyttet over til sametingsrepresentantenes utseende, sier Muotka til NRK Sápmi.

Muotka mener at slike saker er med på å svekke omdømmet til Sametinget, spesielt med tanke på tidligere saker der sametingsrepresentanter har jukset med reiseregninger , anmeldt seg selv og lignende.

– Det blir helt feil å sammenligne med meg sametingspolitikere som bryter lover og regler. Jeg har ikke gjort noe annet enn å vise frem en del av rumpa, sier Marie Therese Nordsletta Aslaksen.

Sak for Sametingets talerstol

NSR-representant Silje Karine Muotka er ikke enig i at reklamen som viser rumpa til sin politikerkollega er en kvinnefrigjøringssak eller næringssak.

– Dersom likestilling hadde vært et viktig tema for representantene forventer jeg at slike saker blir tatt opp på Sametingets talerstol. Etter det jeg kjenner til har ingen gjort det hittil i denne perioden. Dette er ingen rosa sløyfe-aksjon, dette er reklame for en frisørsalong, sier hun.

Muotka mener at man som politker dessuten bør være forsiktig med å ta del i reklameoppdrag da man i saker om pengebevilgning i ettertid kan komme til å lure på om sametingsrepresentantene er frie i sine vurderinger.

Marie Therese Nordsletta Aslaksen understreker overfor NRK Sápmi at hun ikke fikk betalt da hun stilte opp på reklamekampanjen.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK