Hopp til innhold

– Et profesjonalisert hus

Den nye lederen av Samisk Hus i Oslo lover en langt ryddigere organisasjon nå når foreningen er i ferd med å bli en stiftelse.

Arve Nordland

Den nye lederen av foreningen Samisk Hus i Oslo vil rydde opp.

Foto: Privat

– Vi har nå muligheten til å profesjonalisere driften av et samisk hus i Oslo og det vil være et hus hvor alle samer i Oslo kan treffes, sier leder Arve Nordland.

Han overtok lederrollen i juni etter at Birger Nymo trakk seg i vår. Samisk Hus i Oslo har hatt uryddig økonomi de siste årene, og Sametinget har ved flere anledninger kritisert foreningen for manglende regnskap.

Tidligere i år ble det også kjent at de økonomiske problemene var så mange og så store at ingen revisorer ville ta i regnskapet til Samisk Hus . Sametinget truet da med å kutte bevilgningene.

Nå vil Samisk Hus rydde opp – og vil invitere både Sametinget og Oslo kommune som årlig har bevilget 600.000 kroner tilsammen i driftsstøtte til foreningen, til å være med i stiftelsesstyret. Nordland mener at det vil ansvarliggjøre politiske organer til å sørge for et godt nok tilbud for Oslo-samene.

– Ansvaret for et samisk hus i Norges hovedstad bør ligge på flere enn bare tre organisasjoner, slår han fast.

Ny organisering gir håp

Samisk Hus i Oslo har blitt drevet av tre samiske organisasjoner; Samisk sosialdemokratisk forening, Samefolkets parti og Oslo sameforening som hører inn under Norske Samers Riksforbund.

Disse tre aktørene har sammen med blant annet Sametinget, i flere år forsøkt å jobbe sammen for et eget samisk hus som ville fungert som et kulturhus.

Men på grunn av dårlig økonomi som skyldes blant annet økte husleieutgifter og mangelfull kommunikasjon innad, har ikke ført dette arbeidet videre. Den nye lederen Arve Nordland håper at en ny organisasjonsform vil bedre situasjonen.

– Her har det vært ildsjeler og frivillige krefter som har stått på for å drive dette huset på fritida, og vi ser at det ikke har vært en holdbar situasjon.

Flere samer i Oslo har tidligere ytret ønske om en stiftelsesform .

Samarbeid med Oslo kommune

Stiftelsen har store planer om både et kulturhus for samene, men også et informasjonssenter om samisk kultur for andre interesserte.

Allerede neste uke vil Sametinget møtes med Samisk Hus i Oslo. Foreningen har ennå ikke kommet i dialog med Oslo kommune, men den nytilsatte lederen er optimistisk med tanke på et samarbeid.

– Det er helt klart i kommunens interesse. Bare tenk på alle skolene i Oslo som stadig henvender seg til oss og spør om vi har et undervisningsopplegg om det samiske som kunne passe for deres elever, sier Arve Nordland.

Sametinget positiv

Vibeke Larsen

Rådsmedlem Vibeke Larsen er glad for at Samisk Hus i Oslo nå har vedtatt å bli en stiftelse.

Foto: Thor Werner Thrane / NRK

Rådsmedlem Vibeke Larsen i Sametinget er positiv til at Samisk Hus nå har fattet et vedtak om å bli en stiftelse, i tråd med Sametingets institusjonsmelding. Hun sier at dersom man skal utvikle den samiske kulturen i Oslo, så trenger man nødvendigvis sterkere aktører enn bare lokale krefter.

Men hun kan ikke love at Sametinget kan øke bevilgningene.

– Det vil bli lettere å kommunisere de behovene man har, men jeg kan ikke på stående fot love at vi vil trå til med x antall hundre tusen kroner. Jeg kan derimot love at Sametinget vil være en pådriver også opp mot Oslo kommune at de må bidra mer til Samisk Hus.

– Vi er beredt til å ta vår del av ansvaret og vi har en intensjon om å få med Oslo kommune. De har faktisk et ansvar for å utvikle den samiske kulturen i Oslo, sier Vibeke Larsen til NRK Sápmi.

NRK Sápmi har ikke lyktes med å komme i kontakt med Oslo kommune for en kommentar i denne saken.

70.000 i underskudd

En av de mest presserende sakene som foreningen nå tar tak i, er å finne nye og bedre lokaler til Samisk Hus. Siden 2004 har foreningen leid kontorlokaler i Akersgata, men flere har klaget på at lokalene er for små og at det mangler et kjøkken slik at man kunne ha arrangert sammenkomster for bysamene.

1. november i år går leiekontrakten ut og Samisk Hus skal i neste uke møte med utleier for å finne ut om de kan forlenge kontrakten.

Men også det har negative konsekvenser. Dersom Samisk Hus i Oslo skal fortsette å leie disse lokalene ut året, vil foreningen gå mer enn 70.000 kroner i underskudd i 2011.

– Vi har veldig dårlig tid på oss. Dersom vi må ut av lokalene, så har vi helt klart et problem, sier Arve Nordland, som forsikrer at de er i gang med å finne nye lokaler.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK