Hopp til innhold

– En samisk vind over Alta

Lederen for Samefolkets parti i Alta og tidligere fylkestingsrepresentant sier at samene nå vil stille en egen liste i Alta.

Alta rådhus

Samene vil være representert i kommunestyret i Alta.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Jeg tror vi har store muligheter for å få inn representanter i kommunestyret. Nå blåser det nemlig en samisk vind her i Alta kommune, sier Tore Bongo, lederen i Samefolkets parti i Alta.

Den kjente samepolitikeren var en sentral figur under Alta-kampen på 1970- og 80-tallet og satt flere år som representant for Samefolkets liste i fylkestinget i Finnmark.

Flere samiske partier på lista

Bongo regner med at både Norske Samers Riksforbund, Árjá og andre samepolitiske lister/partier vil være interessert i å danne en slik liste i Alta, men dette vil ikke Samefolkets parti.

– Vi vil ha en egen liste for Samefolkets parti, understreker Tor Bongo.

Sametingsrepresentant for Árja, Odd Iver Sara som også bor i Alta, sier at det er bra at noen vil stille en egen sameliste i Alta. Han mener nemlig at det er et stort behov for samer i kommunestyret der.

Sara mener at Árja imidlertid ikke ennå bør stille liste under kommunevalget. Han mener det er viktigere å styrke det grunnlaget de har i Sametinget. Árja har nå tre representanter på Sametinget i tillegg til visepresidenten.

– Det er veldig bra å høre at samepolitikerne nå har åpnet opp øynene, Jeg tror det er et stort behov for samepolitikere, som jobber med samiske saker, i kommunestyret i Alta.

– Nok med 150 stemmer

I Alta kommune bor det rundt 20.000 innbyggere.

Tore Bongo

Tore Bongo, leder i Samefolkets parti i Alta.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Lederen i Samefolkets parti i Alta, Tore Bongo, har regnet ut at det vil være nok med rundt 150 stemmer for å få inn en representant i kommunestyret.

– Samefolkets liste stilte til valg i Alta for en del år siden, men da klarte vi ikke å få inn noen i kommunstyret. Vi fikk bare litt over 40 stemmer. Da det var kommunstyrevalg i 2007, da ble vi ikke å stille liste. En annen gang vi stilte liste fikk vi litt over 70 stemmer. Jeg tror at vi skal klare å få langt over 100 stemmer, tror Bongo.

Han tror at det skal være mange gode kandidater til lista.

– Jeg vet ikke hvem som bør være toppkandidat. Det vil det være opp til nominasjonsmøtet å bestemme, men to av kandidatene er John Harald Skum og Silje Karine Muotka, antyder Tore Bongo.

Korte nyheter

  • Støre sámediggeválggaid birra: – Dasa mii bidjat searaid

    Les på norsk.

    Stáhtaministara Jonas Gahr Støre sártnis Bargiidbellodaga (Bb) riikkačoahkkimii lei olu deaddu riikkaidgaskasaš ráfehisvuođas, Ukraina soahtedilis ja USA ja Trumpa vejolaš gávpesoađis.

    Muhto loktii maiddái dan mo Bb lea bargan máŋga jagi lossa dilis.

    – Mii leat čorgen ja smiehttan ođđa vugiin, ja jáhkán ahte mii leat beassan lagabui olbmuid ja dahkan mutin čielga válljejumiid. Dan háliidit olbmot ahte mii dahkat. Mii eat leat válljen dan álkimus vuogi, muhto dat šattai min geaidnu, logai son sártnis ja jotkkii:

    – Dan geainnu mii dál ovttas čuovvut stuorradiggeválggaid guvlui, ja lasihan dasa vel sámediggeválggaid. Daidda mii bidjat searaid, logai Støre.

    – Guktot válggat šaddet dehálačča midjiide, muhto ain deháleabbo olbmuide.

    Støre snakker inn i en mikrofon
    Foto: Aurora Ytreberg Meløe / NRK
  • Støre om sametingsvalget: – Der skal vi virkelig gjøre en innsats

    Loga sámegillii.

    Statsminister Jonas Gahr Støres tale til Arbeiderpartiets landsmøte var preget av internasjonal uro, krigen i Ukraina og en gryende handelskrig med Trumps USA.

    Men også hvordan Ap har jobbet gjennom flere års motgang.

    – Vi har ryddet og tenkt nytt, og jeg tror vi har kommet tettere på folk og tatt noen tydelige valg. Det ønsker folk at vi gjør. Vi har ikke tatt den letteste veien, men det ble vår vei, sa han i talen og fortsatt:

    – Den veien går vi nå sammen mot valgseier i stortingsvalget, og la meg også legge til i sametingsvalget. Der skal vi virkelig gjøre en innsats, sa Støre.

    – Begge valgene blir viktigere for oss, men enda viktigere for folk.

    Støre snakker inn i en mikrofon
    Foto: Aurora Ytreberg Meløe / NRK
  • Svakere dollarkurs etter Trump-toll

    Kursen på dollar gikk ned med 2,6 prosent versus euro etter president Donald Trumps drastiske tollbeskjed.

    En euro var torsdag verdt 1,144 dollar. Kursoppgangen var den kraftigste på ti år.

    Dollarkursen gikk også ned med 1,4 prosent versus det britiske pundet.

    En svakere dollarkurs kan føre til at USAs handelsunderskudd blir mindre.

    Flere analytikere har spekulert på om Trump-administrasjonen ønsker å bruke den økonomiske politikken til å svekke dollaren. (NTB)