(Finnmark Dagblad)

Tillit har aldri vært noe man uten videre kan påberope seg. Tillit er noe man må gjøre seg fortjent til. Det er også noe som det kan ta lang tid å bygge opp. Samtidig tar det bare et øyeblikk å rive det hele ned. Særlig lett er det når man innehar et verv og en fullmakt fra velgerne, som politiker.

I?Sametinget denne uka har den såkalte reiseregningskandalen vært tema. NRK Sapmi har avdekket at Johan Mikkel Sara som sitter i forsamlingen på vegne av SBS (Samer bosatt i Sør-Norge), skal ha gitt uriktige opplysninger i flere reiseregninger. Sara skal i 2009 ha fått utbetalt 47.000 kroner for å ha kjørt sju ganger fra Oslo til Karasjok og tilbake igjen i forbindelse med møter. Avsløringene går på at han skal ha fløyet til priser som var mye lavere enn det han fikk i kjøregodtgjørelse. Sara skal ifølge NRK Sapmi ha innrømmet forholdet overfor Sametinget.

Politikerne vi velger inn i de ulike organene, er våre ombudsmenn og -kvinner. Vi ønsker selvsagt ikke supermennesker, men som folkevalgt har man et særlig ansvar for å gå foran som et godt eksempel. I?motsatt fall kan tilliten på sikt bli svært skadelidende, ikke bare for en enkelt representant, men for et helt system.

Det er viktig å understreke at ingen foreløpig er dømt, men i mellomtiden er Sara bedt om å frasi seg sine verv inntil det er en avklaring. Det er klokt av Sara å følge oppfordringen. Ikke bare for sin egen del, men også av hensynet til SBS som han representerer. Den politiske ledelsen i Sametinget kan heller ikke unnlate å handle i en slik sak. Lar den saken passere vil det slå tilbake, både i forhold til omdømmet og opposisjonen, hvor NSR-leder Aili Keskitalo har understreket at hun er parat.

Samtidig bør politikerne passe seg for å gjøre det hele til et spill, slik blant andre Jørn Are Gaski (Ap) advarer mot. Det er så enkelt at det handler om å rydde opp.