Hopp til innhold

Tar opp Belo Monte på Sametinget

Sametingsrepresentant Silje Karine Muotka (NSR) ber sametingspresidenten redegjøre for hva han vil gjøre med brasilianske myndigheters overgrep mot urfolkene i landet.

Silje Muotka

Silje Karine Muotka (NSR) tar opp Belo Monte-saken i Sametinget.

Foto: NSR

Sametingspresident Egil Olli (Ap) var i midten av april 2010 på en lang reise i Sør-Amerika sammen med en delegasjon fra Stortinget, og besøkte blant annet Amazonas.

Sametingspresidenten kunne etterpå fortelle hvor mye han hadde lært, spesielt om urfolks sårbare situasjon i disse områdene.

Olli sa nesten to uker senere, da han var på vei til New York for å delta i møtet til FNs permanente forum for urfolkssaker at han vil be FN om å hjelpe urfolkene i Amazonas i konflikten om Belo Monte-demningen.

– Det er skremmende at indianerne er i denne situasjonen i Brasil. Jeg ser ingen annen utvei enn å be FN om hjelp til å redde deres fremtid i området, sa Egil Olli til NRK Sápmi 22. april 2010.

Vil vite hva Olli har lært

Nå vil Silje Karine Muotka vite hva Egil Olli har lært på denne lange turen og hva han har gjort med saken i ettertid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dag Terje Andersen og Egil Olli i Brasil.

Dag Terje Andersen og Egil Olli i Brasil i april 2010.

Foto: Nils John Porsanger / NRK

Dette skriver Muotka i sitt spørsmål til Sametingsrådet:

"Hvordan har Sametingspresidenten fram til nå brukt og framover tenkt å bruke den kunnskapen han har fått på denne reisen for å bidra til at urfolkene i området blir hørt, og hvordan bidrar Sametingspresidenten til at Stortingspresidenten følger opp de signalene han kom med, sist på sitt besøk på Sametinget?".

Det Muotka sikter til er stortingspresident Dag Terje Andersens tale til Sametingets plenum 28. september 2010, der han nevnte Belo Monte-utbyggingen som et eksempel på de overgrepene indianarne føler at de utsettes for.

– Xingu-indianerne hadde en sterk følelse av at de ikke var blitt konsultert under prosessen og at brasilianske myndigheter med sine utbyggingsplaner ikke har villet gå inn i en reell dialog, forklarte stortingspresident Dag Terje Andersen (Ap) under sin tale da.

Vi får gjentatte rapporter om overgrep mot urfolk i Amazonas både fra myndigheters og industriselskapers side, nå sist i forbindelse med Belo Monte-utbyggingen, som berører mange urfolksgrupper i området.

Silje Karine Muotka (NSR) til sametingsrådet

Kjempet i mer enn 20 år

I mer enn 20 år har urfolk i Amazonas og miljøvernere kjempet mot brasilianske myndigheters planer om å bygge en monsterdemning i deres område ved Xingu-elva.

Belo Monte, Xingu

Dette området skal etter planene havne under vann.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Belo Monte-demningen vil bli verdens tredje største damanlegg hvis den blir bygget. Etter myndighetenes planer skal den stå ferdig i 2015.

Mens karnevalfeberen raser i Brasil, startet utbyggingen av den omstridte 11.200 MW monsterdemningen Belo Monte i går. Utbyggingen har en estimert totalkostnad på rundt 11 milliarder dollar.

Mer enn 20.000 mennesker i området må flytte hvis områdene deres legges under vann. De fleste av disse er urfolk.

Korte nyheter

  • Kuhmunen erenoamáš listtus Ruoŧas

    Ruoŧa jođiheaddjiid searvvi, Ledare, mielas lea nuorra sámenisu Sara-Elvira Kuhmunen okta dain geasa sis lea erenoamáš jáhkku, ja gean navdet ain eanet lihkostuvvat boahtteáiggis.

    Searvi ráhkada jahkásaččat listtu maid gohčodit «Framtidens kvinnliga ledare». (Boahtteáiggi nissonjođiheaddjit). Listtus leat 75 nuorra nissonolbmo nama, ja olles listu almmuhuvvo miessemánu 18. beaivvi.

    Sara-Elvira Kuhmunen lea Johkamohkis eret, ja lea Sáminuorra searvvi jođiheaddji.

    Sáminuorra dat lea ge almmuhan dán dieđu listtu birra iežas Instagram-konto bokte.

    Kuhmunen lea maŋemus jagiid áŋgiruššan dáistalit sápmelaččaid vuoigatvuođaid ovddas, ja son lea maid ovdagovva eará sámi nuoraide.

    Kuhmunen lea maid oassálastán Sámi Grand Prix gilvvus ja son lea gieskat ožžon Ubmi sámesearvvi nuoraidbálkkašumi.

    .

    Sara Elvira Kuhmunen, Sáminuora jođiheaddji
    Foto: Anne Maret Päiviö / Sameradioen
  • Med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare» i Sverige

    President for ungdomsorganisasjonen Sáminuorra, Sara-Elvira Kuhmunen, er i år med på lista over «Framtidens kvinnliga Ledare».

    Det er det svenske fagforbundet for ledere, Ledarna, som årlig lager denne lista.

    Lista består av 75 personer som er sjefer og ledere, og er unge kvinner. Hele lista offentliggjøres 18. mai.

    Det er Sáminuorra som melder om dette på sin Instagram-konto.

    Fagforbundet Ledarna har over 100.000 medlemmer.

    Kuhmunen er fra Johkamohkki /Jokkmokk i Nord-Sverige.

    Hun deltok i joike-delen i Sámi Grand Prix 2022 med joiken «Čuvggodit». Hun gikk videre til gullfinalen, som Jörgen Stenberg vant.

    Kuhmunen ble i 2023 tildelt Anders Carlberg-minnepris, som tildeles årets unge forbilde i Sverige.

    Sara-Elvira Kuhmunen
    Foto: Per Heimly / NRK
  • Fem politimelde etter snøskuterkøyring

    Fem personar vart tekne på fersk gjerning i å ha køyrd ulovleg på snøskuter i eit villreinområde på Vikafjellet. Det melder Statens naturoppsyn, SNO, som natt til torsdag var ute på kontroll. Dei fem blir politimelde, skriv SNO i ei pressemelding. Så langt i vinter har SNO politimeld 87 personar for ulovleg køyring, dermed bikkar talet no 92 politimeldingar.

    – Ulovleg snøskuterkøyring i villreinområde er svært uheldig på denne tida av året, seier Ole Morten Sand, seksjonsleiar i Statens naturoppsyn (SNO). Han viser til at det er rett før villreinkalvinga, og dermed ekstra alvorleg med ulovleg motorferdsel.

    Snøskuterkøyring på Vikafjellet
    Foto: Sigurd Nordeide-Felde.