LILLEHAMMER:Det fant vesle Ane Byvold Grønlien, Pernille Høstmælingen og Mira Gray ut da de deltok i feiringen av Samenes dag på Maihaugen i går.

- Kjempeartig å få kjøre, mente de tre som var blant en rekke barn og voksne som fikk sledetur rundt tjernet ved Garmokirken.

Lavvo og lassokasting

På Telthusmoen var det rigget opp lavvo i anledning dagen, hvor en kunne få kjøpt en smakebit på tørkakjøtt. Berit Hætta fra Hønefoss var på plass med sine staselige kjørerein.

- Å, se på den store med hornene, pekte Mira imponert.

Store og små fikk også prøve seg på lassokasting.

Trommesirkelgjengen

Et artig innslag var trommesirkelgjengen fra Lillehammer. Trommesirkel, undrer du kanskje?

- Du, vi er en gjeng ihuga trommere som møtes hver eneste uke til fast tid, kunne Rita Helmi Toivosdatter Laakso fortelle.

Mens hun har samisk bakgrunn og naturlig tilknytning til runebommer, er det langt fra alle i sirkelen som er samiske.

Urfolktradisjon

- Trommer er det første instrument mennesker tok i bruk. De er en naturlig del av urbefolkningers tradisjoner og har stor rolle, blant annet ved seremonier, forteller Toivosdatter Laakso.

Trommerne, som pleier å være åtte på møtene, forteller at de er inspirert av sjamanistisk kultur. Med tromming feirer de samene, men det trenger ikke være fest.

- Når vi møtes kan vi for eksempel tromme for å skape god energi, forteller de.

Vikingdrakt

En av trommerne, Janne Vinje, er blant dem uten samisk tilknytning. Hun er ganske enkelt fascinert av instrumentet som hører like mye hjemme i for eksempel indiansk kultur.

- Og så har vi det jo så gøy sammen, ler Vinje, som stilte i tradisjonell vikingdrakt.

Utstilling enne i museet var det stelt i stand utstilling av blant annet samiske drakter og ulik brukskunst, og det ble holdt kåseri. Karen Anna Sara fra Mjøsa og Omegn sameforening sa seg fornøyd med oppmøtet og ikke minst folks interesse.

- Alle er nysgjerrige og veldig positive. De spør og vil vite mer, det opplever jeg også med barn i skolen, sier Sara.