Hopp til innhold

– Som å høre på guttene fra Frp

Både toppjurist og sametingets største opposisjonsparti reagerer på statssekretær Hans Kristian Amundsens påsander om at det juridiske ikke er viktig når det er snakk om fiskerirettigheter.

Ánde Somby, Gunn-Britt Retter og Hans Kristian Amundsen

Ánde Somby, Gunn-Britt Retter og Hans Kristian Amundsen .

Foto: Montasje: John Terje Balto / NRK

– Det er nå en rar retorisk figur han bruker der med å si at lovgivningen for et livsområde ikke er viktig. Det samme argumentet kunne man jo bruke på alle mulige andre livsområder, men sannheten er jo at paragrafer er viktige for å få en god styring og at det ikke oppstår unødige konflikter innenfor et livsområde, sier førsteamanuensis i juridikk, Ánde Somby.

Nylig sa fiskeriministerens statssekretær, Hans Kristian Amundsen, at han ikke kan love at regjeringen følger opp anmodningene til Carsten Smith-utvalget når det gjelder fiskerirettigheter i Finnmark.

– Det viktige for folk er å få fisk. Det er fisk man kan fiske, ikke en lovparagraf, sa Amundsen.

– Gjeldende lovverk er ikke bra nok

Somby mener finnmarkingenes rett til fiskeriene rett utenfor sin stuedør ikke sikres godt nok i det gjeldende lovverket. Derfor sier juristen at Amundsen bommer med sin argumentasjon.

Ánde Somby

Førstemananuensis i juririkk, Ánde Somby.

Foto: Ailo Kemi Gjerpe / NRK

– Jeg registrerer jo at han viser til Havressursloven . Samtidig har jeg også registrert at det stadig vekk skjer at fjordene i Finnmark blir nedfisket av store båter. Det i seg selv tyder på at Havressursloven ikke gir noen beskyttelse til folkene i Finnmark. Derfor har de behov for ytterligere beskyttelse, og det er det jo redegjort for i Carsten Smiths Kystfiskeutvalg, argumenterer Ánde Somby.

Toppjuristen sier det er viktig sikre de historiske rettighetene med et skikkelig lovverk. Det er ikke nok å dele ut kvoter.

– Det er viktig å skape en stabil situasjon, slik at situasjonen ikke er uavklart for folk som skal fiske. For eksempel for en ungdom er det viktig å vite om han skal investere livet sitt i en virksomhet på kysten. Derfor er det meget viktig at det rettslige grunnlaget blir avklart på en ryddig måte.

Hans Kristian Amundsen

Statssekretær Hans Kristian Amundsen.

Foto: Ođđasat / NRK

Somby sier at Amundsens uttalelser nesten får ham til å trekke på smilebåndet.

– Det er nesten som å høre en av guttene fra Fremskrittspartiet (Frp). Deres store mantra er jo at samfunnet er fylt opp av lover, slik at samfunnets vogn snart er så full at de ikke lenger er plass til en ekstra lov til. Det er det vanskelig å ta på alvor. Det er jo klart at en del av siviliseringen av et samfunn er jo nettopp det at man får et ryddig og regulert samfunn, forklarer Ánde Somby.

Somby legger til at Havressursloven ikke klarer å trylle bort de historiske rettighetene.

– Bekymret for konsultasjonene

Norske Samers Riksforbund (NSR) er bekymret for hvordan konsultasjonene mellom Sametinget og Fiskeri- og kystdepartementet om Kystfiskeutvalgets forslag går.

Gunn Britt Retter

Fungerende leder i NSR, Gunn-Britt Retter.

Foto: NRK

– Konsultasjonene ble startet for snart ett år siden, men så langt har departementet og regjeringen ikke kommet med noen positive signaler, sier fungerende leder i NSR, Gunn-Britt Retter.

Fiskeriministerens statssekretær, Hans Kristian Amundsen, sa tidligere i uka til NRK Sápmi at regjeringen nå er i ferd med å sluttføre Kystutvalgets arbeid, men han kunne imidlertid ikke antyde noen dato.

NSR har arbeidet i mange år for en anerkjennelse av kystbefolkningens historiske rettigheter, og reagerer på uttalelsene som Amundsen bringer om Kysfiskeutvalget.

– Ap-Amundsen kommer med billig retorikk og historieløshet der han burde kommet med en stadfestelse av rettigheter, sier Retter. – For lover og paragrafer er gode fiskeredskaper som stadfester sjøsamers og fjordfiskeres rett.

I likhet med toppjurist Ánde Somby mener partiet at et lovverk som sikrer de historiske rettighetene for finnmarkinger langs egen kyst er viktig for et fortsatt liv for kyst- og fjordfiskerne.

– Det er lovparagrafer som garanterer fisk på middagsbordet og lønn til familiene i fjordene og ved kysten, påpeker Retter.

Korte nyheter