Hopp til innhold

– Må vare på papirløse barn

Norske Samers Riksforbund ber Norge endre regelverket for å gi papirløse barn lovlig opphold i landet.

Gunn Brutt Retter engasjerer seg i Maria Amelie

NSRs Gunn Britt Retter ber norske myndigheter endre loven.

Foto: NRK montasje

Maria Amelie - Ulovlig norsk

Maria Amelie har utgitt en bok om hennes liv som ulovlig norsk.

– Maria Amelie gir de papirløse barna i Norge et ansikt. Det er svært beundringsverdig og vi håper at hennes sak kan løses på en respektabel måte. Hun gjennomgår nå en tøff tid på det personlige planet, sier fungerende leder Gunn Britt Retter i Norske Samers Riksforbund (NSR).

– Myndighetene må ta alle slike barn på alvor. Alle barn har rett til stabile oppvekstforhold og det må derfor gjøres noe med de papirløse barnas rettigheter, sier Retter.

Gunn Britt Retter sier at det i Norge er et viktig prinsipp at barn er under foreldrenes myndighet. Det er eksempler på mange barn som på grunn av foreldrenes handlinger blir papirløse og ulovlige i Norge og det må Norge gjøre noe med.

Maria Amelie i mediene

Maria Amelie, som egentlig heter Maria Bidzikoeva, har dominert nyhetsbildet i alle de store riksmediene den siste tiden. Familien hennes kommer fra Nord-Ossetia og kom til Norge i 2002. De fikk endelig avslag på søknad om asyl i 2004. Maria Amelie skulle ha forlatt landet da, men har oppholdt seg ulovlig i landet siden.

Hun har fullført videregående skole i Norge, og har tatt høyere utdannelse ved NTNU i Trondheim til tross for at hun ikke har personnummer, bankkonto eller pass. Hun ble kåret til «Årets Nordmann» av ukemagasinet Ny Tid i 2010 etter å ha skrevet boken «Ulovlig norsk».

For en uke siden ble hun arrestert av Politiets utlendingsenhet (PU) og har til i går sittet i politiets varetekt. Fortsatt er regjeringen bestemt på at dersom man har fått avslag på asylsøknaden, skal vedkommende sendes ut, men regjeringen har de siste dagene opplevd mye press fra både eksternt og internt hold .

Også i Vesterålen har en syk og papirløs 14-åring fra samme region som Maria Amelie bodd i kirkeasyl siden 2009.

Protestdemonstrasjon etter pågripelsen av Marie Amelie

Maria Amelie-saken har vakt et voldsomt engasjement i folket. Her fra en protestdemonstrasjon etter pågripelsen av Maria Amelie i forrige uke.

Foto: NRK

– Samer bør vise solidaritet

Og nå mobiliseres det også fra samisk hold. Fungerende NSR-leder Gunn Britt Retter sier at selv om de ikke har en så stor påvirkningskraft i slike typer saker, er det likevel viktig å vise solidaritet til en gruppe mennesker som faller utenfor samfunnet. Spesielt med tanke på at også samene selv som minoritet kan kjenne seg igjen.

– Mange av de som flykter fra sine hjemland befinner seg i en vanskelig minoritetssituasjon, enten av etniske årsaker eller personlige valg i livet. Det er noe som vi samer kan kjenne oss igjen i. Samer i Norge er i en heldig situasjon og vi trenger ikke å rømme fra vårt land, men mange minoritetsgrupper i andre land har det langt vanskeligere. Derfor må vi vise solidaritet.

Ber norske myndigheter endre reglene

Maria Amelie og Eivind Trædal

Maria Amelie sammen med sin norske kjæreste Eivind Trældal.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Gunn Britt Retter sier at Maria Amelie-saken vekker et sterkt engasjement på et medmenneskelig plan og sier at saken er utfordrende for norske myndigheter. Likevel bør norske myndigheter nå gjøre noe med regelverket.

– Nå bør man ha en gjennomgang av reglene og rette opp i de reglene som gjør at papirløse barn sendes ut av landet. Et barn som kommer ulovlig til Norge sammen med foreldrene sine kan ikke stå til ansvar for foreldrenes valg og det skal man heller ikke forvente av barn. Disse barna vokser opp i Norge med en norsk kultur, de lærer seg det norske språket og får norske venner.

– Norge er for dem det eneste hjemmet de kjenner. Det må man tenke på før man sender disse barna tilbake til hjemlandet som nå er blitt fremmed for dem, sier fungerende NSR-leder Gunn Britt Retter.

Korte nyheter