Hopp til innhold

Samene ga miljøsaken blest

Alta-aksjonen ville fått mindre oppmerksomhet hvis ikke et urfolk hadde vært blant demonstrantene, mener forfatter.

Alta-aksjonen
Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

I 1980 dekket Jan Ditlev Hansen Altaaksjonen som journalist og bodde på hotell i Alta i tre måneder.

Han var del av en gruppe norske og internasjonale pressefolk som fulgte den mest dramatiske sivile ulydighetsaksjonen i Norge noensinne.

Hvis ikke samene hadde vært en berørt part ville oppmerksomheten om vannkraftutbygging i Alta-Kautokeinovassdraget blitt vesentlig mindre, tror Hansen.

– Jeg tror nok at det var dette med urfolket, samene som gruppe, og at deres interesser sto på spill, som ble blåst opp i internasjonale medier, sier Hansen til NRK Sámi Radio.

Uinteressert i kraft

Jan Ditlev Hansen tror saken forvørig kke var like interessant.

– Andre sider ved konflikten, som det norske kraftbehovet, fenget ikke noe særlig. Her var det den samiske befolkninga og reindriftsnæringa og deres framtid som var katalysatoren for at Altaaksjonen ble en mediesak i utlandet.

Hansen beskriver livet med journalistene, som satt i baren på på hotellet og ventet på at noe skulle skje, som spesielt. I løpet av de hektiske dagene ble det stadig plantet rykter om at noe var på gang i Stilla. Ofte forekom det at pressefolkene nærmest kastet ølet fra seg:

– Nå skjer det! Og hele pressekorpset rykket ut, forteller Hansen.

Et vannskille

Senere skrev Jan Ditlev Hansen sammen med Kjell Philstrøm boken «Stormen om Stilla». Han mener aksjonen representerte noe nytt innen samfunnsengasjementet i Norge.

– Aksjonene og oppmerksomheten rundt det har gitt mye til miljøsaken og senere tilfeller hvor man har satt miljøet på dagsorden på en mye mer alvorlig måte. Ikke minst også hva dette gjorde for å sette samiske organisasjoner og rettigheter og hele den samiske debatten på kartet. Altasaken var et vannskille.

Nei-sympati

Som journalist hadde ikke Hansen rede på hva utbyggingsmotstanderne til enhver tid hadde på på gang. Det var en heftig drakamp mellom ja og nei-siden.

– De hadde en agenda og jeg kunne ikke stole på enkilder i miljøet, så der var jeg forsiktig.

Han vedgår likevel at det kunne være vanskelig å være objektiv.

– Jeg tror mange av journalistene, også i NRK, hadde et godt nettverk på motstandssida og kanskje også hadde vi mye av vår sympati der, selv om vi prøvde å ikke la den komme til uttrykk.

Gikk i baret

Han gikk selv i baret på Dagsnytt da han skulle omtale et stort fakkeltog i regi av Norske Samers Riksforbund som hadde vært arrangert i Alta kvelden før. De politiske aktivistene fra utbyggersiden kom på døra med en gang etterpå.

– Jeg mente egentlig å si at det hadde vært stor oppslutning, men kom i skade for å si at det var en vellykket demonstrasjon.

Korte nyheter

  • Skånland: Besøksforbud på sykehjem grunnet omgangssyke

    Ifølge et tips Harstad Tidende har fått tips om at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd.

    En pårørende av beboer på et sykehjem i Tjeldsund kommune i Sør-Troms mener sykehjemmet i Skånland er avstengt på grunn av smitteutbrudd.

    Det skriver Harstad Tidende.

    – Jeg skulle besøke noen som bor der, men fikk ikke komme inn. Det har vært stengt for besøk en ukes tid, sier tipseren til Harstad Tidende fredag ettermiddag.

    Ifølge ordfører i Tjeldsund kommune, Robin Ridderseth, er det ikke en farlig situasjon.

    – Det minner mest omgangssyke, og er ikke et alvorlig utbrudd. Det er likevel innført besøksrestriksjoner, som oppheves i løpet av helgen, sier ordføreren til NRK.

  • Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar

    Stáhtaráđis gonagaslaš šloahtas odne lea stáhtaministtar, Jonas Gahr Støre, almmuhan iežas stáhtaráđđemolsašumiid.

    Jan Christian Vestre lea ođđa dearvvašvuođaministtar.

    Romsalaš Cecilie Myrseth lea nammaduvvon ealáhusministtarin ja Marianne Sivertsen Næss lea ođđa guolástusministtar.

    Marianne Sivertsen Næss lea Hámmerfeastta ovddeš sátnejođiheaddji ja dál son lea vuosttas háve nammaduvvon stáhtaráđđin.

    Ekstraordinært statsråd
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Bekreftet: Vestre blir ny helseminister

    Jan Christian Vestre blir helseminister etter Ingvild Kjerkol. Cecilie Myrseth blir næringsminister, mens Marianne Sivertsen Næss blir fiskeriminister.

    Vestre (Ap) kommer fra jobben som næringsminister. Det blir Myrseth (Ap) fra Troms som overtar etter ham. Sivertsen Næss (Ap) fra Finnmark er et nytt fjes i regjeringen og kommer fra rollen som leder av energi- og miljøkomiteen på Stortinget.

    De tre ble presentert på Slottsplassen etter et ekstraordinært statsråd på slottet fredag.