Hopp til innhold

Møteleder på "nåde"

Sametingets flertall ønsker ikke å lovfeste at plenumslederen skal utgå fra opposisjonen. Dette vil bety at også møtelederen kan komme fra flertallet og ikke slik nåværende møteleder, Jarle Jonassen (NSR) som representerer mindretallet.

Jarle Jonassen
Foto: NRK

Sametinget vil nå reviderer forretningsordenen og i den forbindelsen har plenumsledelsen foreslått å lovfeste at Sametingets plenumsleder skal utgå fra opposisjonen.

§ 7 Plenumsledelsen
Plenum velger blant sine representanter en plenumsledelse. Plenumsledelsen består av plenumsleder,
nestleder og tre medlemmer. Leder utgår fra opposisjonen og valget skjer ved forholdstallsvalg.

Men dette ønsker ikke posisjonen og mener at dette ikke er nødvendig så lenge Sametinget har en kotyme om at lederen er valgt fra opposisjonen.

– Må ha tillit

Willy Ørnebakk

Aps parlamentariske leder på Sametinget, Willy Ørnebakk

Foto: Thor W. Thrane / NRK

Arbeiderpartiets (Ap) gruppeleder på Sametinget, Willy Ørnebakk sier at et stort flertall i Sametinget må ha nødvendig tillit til møtelederen da denne vil være den øverste tillitsvalgte i sametingssystemet når det gjelder å representere Sametinget.

– Hvis vi skal lovfeste at lederen skal velges fra opposisjonen, så kan vi oppleve ved fremtidige valg at opposisjonen på Sametinget bare utgjør en liten gruppe og at denne gruppen ikke får tillitt fra flertallet, da ville loven virke mot Sametingets arbeid, sier Ørnebakk.

Ingen garanti

Ørnebakk presiserer at til nå har kotymen i Sametinget vært å velge plenumslederen fra opposisjonen og at han ikke ser noe grunn til å endre på det i inneværende periode.

HØR: Willy Ørnebakk

– Men i politikk gis det aldri garantier og det vil alltid være et flertall som bestemmer og avgjør om politikere har tillit eller om de må vike plassen for andre. Dette gjelder ikke bare plenumslederen, men også presidenten og hele rådet, sier Willy Ørnebakk.

Lønn politikere og direktør

Egil Olli President 879 000
Laila Susanne Vars Visepresident 694 500
Marianne Balto Rådsmedlem 625 044
Ellinor Mariat Jåma Rådsmedlem 625 044
Vibeke Larsen Rådsmedlem 625 044

Jarle Jonassen Plenumsleder 694 500

Bjarne Store Jakobsen Poltisk rådgiver 613 044
Josef Vedhugnes Poltisk rådgiver 613 044

Rune Fjellheim Direktør 814 800

Reiseutgifter 2009 President 202 800


Korte nyheter

  • En person sendt til UNN etter påkjørsel i Tromsø

    Fredag kveld melder Troms-politiet at en person er blitt påkjørt i Tromsø.

    Meldinga kom like etter klokka 20.

    På X opplyser politiet at en person er kjørt til UNN.

    Skadeomfanget er foreløpig ukjent.

    – Vi jobber på stedet med å få klarhet i hendelsesforløpet.

  • Badjel 2 proseantta nissoniin snuvssejit áhpehisvuođa čađa

    Álbmotdearvvašvuođa (FHI) logut čájehit ahte 5,4 proseanta buot nissoniin snuvssejit áhpehisvuođa álggus. Dušše bealli dain, sullii 2,3 proseantta, nagodit heaitit snuvssemis go leat áhpeheamit, čállá P4.

    Jagi 2023 dieđihedje 761 nissona ahte sii snuvssejedje go šadde mánáid ládje. 319 nissoniin snuvssejedje ain go áhpehisvuohta nogai.

    - Dát han suorggahahttá hui ollu, go mii diehtit ahte das sáhttet leat stuorra váikkuhusat mánnái, lohká Kreftforeningen váldočálli Ingrid Stenstadvold Ross aviisii.

    Son čujuha dasa ahte váttisvuođat nugo vuolit riegádahttindeaddu ja stuorit riska áratriegádeapmái, sáhttet čuožžilit jus snuvsse dan botta go lea áhpeheapme.

    Mánná sáhttá maid oanehis bottu heaitit vuoigŋamis dahje oažžut vigi baksamis ja guomis.

    - Lea hui dehálaš heaitit. Ja jáhkán eanaš nissonolbmot dihtet dan, dadjá son.

    23 proseantta Norgga nissoniin gaskal 25 ja 34 jagi snuvssejit.

    Hvit snus.
    Foto: Øyvind Sandnes / NRK
  • Fortsetter med rovdyrkonsultasjoner neste uke

    Klima- og miljødepartementet, Sametinget og Norske Reindriftsamers Landsforbund (NRL) hadde i dag sitt andre konsultasjonsmøte om tiltak knyttet til forvaltningen av rovvilt.

    Heller ikke i dette møtet ble de enige om alt, og derfor fortsetter konsultasjonene i neste uke.

    Sametingsråd Berit Marie P.E. Eira, som representerer Flyttsamelista på Sametinget, forteller at de nå først kan ta fatt på de reelle konsultasjonene som angår rovdyrproblematikken.

    – Staten startet konsultasjonene med det som målsetting at i bytte mot disse rovdyrtiltakene skulle reindriftsnæringen gå med på planlagte energiutbygginger i reindriftsområder, sier Eira.

    Dette ble blankt avvist fra Sametinget. Hun påpeker at det oppleves som svært urimelig å komme med slike krav, all den tid Sametinget og reindrifta i flere år har fortalt om hvor store utfordringer reindrifta har med rovdyrtap.

    – På dagens møte ble det omsider enighet om at disse konsultasjonene dreier seg kun om rovdyrproblematikken, forteller Eira.

    Klima- og miljødepartementet har ikke hatt anledning til på kommentere denne saken i dag. På e-post svarer de NRK at henvendelsen besvares mandag.

    Det gjenstår fortsatt flere punkter for partene, og de skal møtes igjen neste uke. Hensikten med tiltakene er å redusere rovvilttrykket i reinbeiteområder der det skal gjennomføres utbygginger.

    Før partene gikk hver til sitt i dag, ble de imidlertid enige om et par hastetiltak som skal gjelde allerede fra i dag.

    – Blant annet skal det nå gis skadefellingstillatelse raskere enn det som er tilfelle i dag. Og vi har også gitt klar beskjed om at slik skadefelling også skal gjelde ørn, sier Eira.

    Selv om flere tiltak kan bli besluttet og settes i verk som følge av disse konsultasjonene, ber regjeringen relevante forvaltningsmyndigheter følge opp og iverksette disse tre tiltakene umiddelbart:

    1. Miljødirektoratet skal ha en økt innsats for å gjennomføre ekstraordinære uttak av jerv, med særlig fokus på områder hvor det over tid har vært store tap til jerv og i områder med bestandstall som har ligget over det regionale bestandsmålet. Uttak i eller i tilknytning til kalvingsområder for tamrein skal prioriteres.
    2. Der lisensfelling ikke gir tilfredsstillende uttelling, skal miljøforvaltningen så langt det er mulig sørge for at resterende kvote tas ut i de områdene der lisensfellingskvote er gitt. Uttak i eller i tilknytning til kalvingsområder for tamrein skal prioriteres. Miljødirektoratet skal gi dette svært høy prioritet.
    3. Senket terskel for skadefelling av rovdyr i kalvingsområder for tamrein som ligger innenfor prioritert yngleområde for rovvilt, innenfor rammene av rovviltforliket.