Hopp til innhold

– Uanstendig å bevilge mer penger til politikere

– Aps forslag på 1,3 millioner kroner i økning til de politiske gruppene i Sametinget, er rett og slett uanstendig, mener Ann-Mari Thomassen (NSR).

Ann-Mari Thomassen
Foto: Sigve Nedredal / NRK

HØR: Ann-Mari Thomassen, saksordfører for NSR

Hun er saksordfører for budsjettsaker og retter en kraftig kritikk til sametingsrådets budsjettforslag .

– 1,3 millioner kroner mer penger til politiske grupper, betyr 72 prosent økning. Jeg tror folk rett og slett ikke vil forstå denne økningen. Spesielt når vi vet hvor stort behov det er for å bevilge mer penger til ulike språk- og kulturtiltak, sier Thomassen.

– Skaper større forskjeller

Selv om økningen også betyr mer penger til NSR, sier de likevel nei takk til pengene.

I tillegg til kutt på 1,3 millioner kroner til politiske grupper, vil NSR også redusere sametingsrådets budsjett med 600.000 kroner.

– Mens Arbeiderpartiet har hatt makta i sametingsrådet, har de allerede fått en formidabel økning. Nå synes vi nok er nok, sier Thomassen.

Etter NSRs mening vil mer penger til sametingsrådet føre til større forskjeller mellom posisjonens og opposisjonens muligheter i Sametinget.

Null til bokbusser

NSR salderer sametingsrådets budsjettforslag med cirka 7,5 millioner kroner. Den største forskjellen er i bevilgningen til samiske bokbusser. Mens sametingsrådet foreslår en investeringstøtte på to millioner kroner, vil NSR redusere dette til null.

– Før Sametinget gir støtte til bokbusskjøp, må vi først ha en prinsippdiskusjon om hvem sitt ansvar en slik investering er. Dette er ikke et ansvar bare for Sametinget, men også fylkeskommunene og sentrale myndigheter bør ta et større ansvar, forklarer Thomassen.

En million til tapt skolegang

Samtidig som NSR vil ha mindre bevilgninger til politikere og bokbusskjøp, foreslår de en økning på en million kroner til samiske organisasjoner som arbeider med spørsmål knyttet til tapt skolegang under andre verdenskrig.

– Dersom forslaget blir vedtatt, vil pengene gå til kommuner som oppretter veiledningstjeneste til samiske eldre. Det er fortsatt stort behov for å hjelpe folk som har mistet skolegang til å søke om billighetserstatning fra staten, forklarer Thomassen.

– Departementet har laget klare regler for hvem som bør få bevilget billighetserstatning, og egne skjemaer for dette. Er ikke dette godt nok?

– Vi vet at mange har store problemer med å forstå skjemaene, og de trenger hjelp hvis departementet skal få nødvendige opplysninger. Jeg har selv problemer med å forstå de mange fremmedordene som skjemaene inneholder, svarer Thomassen.

Mer penger til Beaivváš

Mens Beaivváš Sámi Teáhter har bedt om en økning på 8,6 millioner kroner, så vil sametingsrådet ikke foreslå mer en 407.000 kroner i økning.

Bare smuler, sa NSR om rådets forslag.

Nå vil NSR doble denne økningen til 807.000 kroner. Samtidig innrømmer de at dette ikke er nok.

– Men det er en god start. Før vi bevilger mer penger til Beaivváš, har NSR valgt å prioritere andre valgkampløfter som vi har kommet med, forklarer Thomassen.

Prioriterer språk og kultur

Gjennomsnittstonen i budsjettforslaget fra NSR er mer penger til språk og kultur.

  • 5 millioner til et samisk filmfond fra Samefolkets fond
  • Beaivváš Sámi Nášunalteahter kr. 807.000,-
  • Åarjelhsaemien teatere /Sydsamisk teater kr. 371.000,-
  • 500.000,- mer til samisk språkstipend for elever i videregående skole
  • Ungdomsfond på kr 250.000,-
  • Økning på 1 million kroner til de samiske språksentrene

I tillegg foreslår NSR å styrke flere samiske kulturhus og møteplasser, som Duoddára Ráffe/Pitesamisk hus, Samisk hus i Oslo, Vuonnamárkánat i Nesseby, Joddu- elvesamisk senter i Tana og Álttá Sámi Siida. De søkerbaserte ordningene for marine næringer, jordbruk, samisk litteratur og musikk foreslår også styrket.

Sametinget behandler budsjettforslaget for 2010 i Sametingets plenum onsdag 2. desember.

Korte nyheter

  • Vandring i samiske landskap med artisten Katarina Barruk

    Lulesamisk kirkeliv i Den norske kirke inviterer mandag 17. juni til vandring i Hamarøys samiske landskap.

    Vandringen går til helleren Lappkjerka ved Kaldvågen.

    Underveis i vandringen blir det rom for både stillhet og samtale, og ved bålplassen blir det servert gáhkko og kaffe, skriver Facebooksiden Julevsáme girkkoiellem om arrangementet.

    Det blir også musikk av den umesamiske artisten Katarina Barruk og musikeren Arnljot Nordvik.

    Arrangementet inngår i Bodø 2024s delprosjekt European Cabins of Culture, der de sammen med Den Norske Turistforening og Nordlandsruta presenterer turisthytter og turdestinasjoner i Nordland, som forvandles til bittesmå kulturhus der kunstnere og artister får skape et kulturelt program ute i Nordlandsnaturen.

    Lappkjerka i Hamarøy
    Foto: Johnny Andersen / NRK
  • Sametinget besøker pitesamisk område

    Tirsdag 6. og onsdag 7. mai skal Sametinget reise rundt i pitesamisk område i Nordland og ha dialogmøter med pitesamiske institusjoner for å høre mer om hvilke utfordringer de har.

    Sametingsråd Maja Kristine Jåma skal sammen med politisk rådgiver Nils Ante Eira besøke Dållågádden Villmarkscamp i Tollådalen i Beiarn, Adde Zetterquist Kunstgalleri og Nordland nasjonalparksenter på Storjord i Saltdal og bedriften til Margareth og Lennart Ranbergs fra Moen, og ha dialogmøter med Torill og Knut Sivertsen og styret i Salto Bihtesamiid Searvi/Salten Pitesamiske Forening.

    De skal også ha møter med pitesamisk senter Duoddara ráfe, Saltfjell reinprodukter, ordfører i Fauske Marlen Rendall Berg (Sp), foreningen Pitesamisk Museum, Duokta reinbeitedistrikt og Ballvatn reinbeitedistrikt.

    Pitesamiske bygninger ved Nordland nasjonalparksenter
    Foto: Sander Andersen / NRK
  • Dielddanuoris ođđa sátnejođiheaddji

    Vuosaárgga váljejuvvui sápmelaš Dielddanuori sátnejođiheaddjin njealjji mánnui, Dielddanuoris Mátta-Romssas, go sátne­jođiheaddjii ii sáhte doaibmat sátnejođiheaddjin go seammás lea fága­ovddas­vástideaddjiin el-fidnodagas.

    Dielddanuori sátne­jođiheaddji Robin Ridderseth lea miesse­mánu 6. beaivves gitta čakčamánu 4. beaivve rádjai sátne­jođiheaddji ámmáha virgelobis. Duogáš dása lea go El bearrái­geahčču ii dohkket ahte son ollesáigge bárggus sátne­jođiheaddji, seammás go son lea fága ovddas­vástideaddji elektrihkkár­fitnodagas.

    Ridderseth lohká iežaset dál ohcat earáid fága­ovddas­vástideaddji bargui, muhto lohká váttisin gávdnat olbmuid dákkár bargui.

    Gielddaid oktasašlihttu, KS lea maid geahčadeamen rihkku go El-bearráigeahčču mearrádus olbmoš­vuoigat­vuođaid go Ridderseth ii beasa doaibmat sátne­jođiheaddjiin.

    Máŋŋebárgga rájes doaibmá Odd-Are Hansen sátne­jođiheaddjin. Son ii loga politihkka rievdat, muhto son áigu atnit erenomážit sámi áššiid čálmmis.

    Robin Ridderseth, Odd-Are Hansen
    Foto: Mathis Eira / NRK