Hopp til innhold

Noereh! er stiftet

Tidligere sametingspolitiker Susanne Amalie Andersen (25) ble enstemmig valgt til å lede den nye samiske ungdomsorganisasjonen.

Ungdommen stiftet Noereh!
Foto: Karen Inger Lise Anti / NRK

– Det føles veldig godt å bli valgt som leder. Jeg gleder meg veldig til å arbeide videre fordi dette er noe jeg brenner for, sier Andersen.

Susanne Amalie Andersen skal lede Noereh!

Leder Susanne Amalie Andersen

Foto: Karen Inger Lise Anti / NRK

Susanne Amalie Andersen er opprinnelig fra Skånland i Troms, men bor og studerer i Tromsø. Hun er tidligere sametingspolitiker, Andersen representerte Norske Samers Riksforbund i forrige periode.

– Noen vil si at dette er et steg ned, men jeg vil si det er et steg opp fordi samisk ungdom trenger et talerør. Dette er kanskje en mer spenstig måte å drive politikk på, og det er slik det passer for meg nå, sier den nyvalgte lederen.

Sørsamisk navn

Under stiftelsesmøtet i Tromsø valgte også ungdommen et navn til den nye organisasjonen. Alle var enige om at det ikke skulle ha et nordsamisk navn. Flertallet stemte for Noereh!, som betyr ung på sørsamisk.

– Det var faktisk min favoritt, så jeg ble veldig glad for det. Det er et signal om at vi er en organisasjon for alle ungdommer på norsk side av Sápmi og at alle er velkommen, sier Susanne Amalie Andersen.

I tillegg til at Noereh! skal jobbe for all samisk ungdom, og med saker som ungdommen brenner for er organisasjonen en møteplass som bidrar til å styrke den samiske identitetsfølelsen på tvers av geografi og grenser.

Noereh! er en organisasjon som er partipolitisk og livssynsmessig nøytral, organisasjonen er tiltenkt unge mellom 12 og 30 år.

Bygger en sterk organisasjon

Sammen med styret, som består av Ida Ristiinná Hætta, Per Henrik Muotka, Sigrid Maria Åstot Kant og Márjá Liissá Partapuoli, skal leder Susanne Amalie Andersen styre skuta. De vil bygge en sterk organisasjon.

Noereh! styret

Styret f.v: Per Henrik Muotka, Ida Ristiinná Hætta Ophaug, Susanne Amalie Andersen, Sigrid Maria Åstot Kant og varamedlem Per Jonas Gaup

Foto: Karen Inger Lise Anti / NRK

– Det er veldig viktig for meg. I fortiden har vi hatt flere ungdomsorganisasjoner som ikke har overlevd, jeg vil at Noereh! skal gjøre det, sier Andersen.

– Jeg vil jobbe for at organisasjonen skal få et sterkt grunnlag før vi begir oss på alt der artige vi skal gjøre framover, slå hun fast.

Utfordrer politikerne

Samiske ungdom i Norge har ikke hatt egen organisasjon de siste to årene. I 2007 ble Davvi Nuorra nedlagt på grunn av rot i økonomien.

– Vi vil jobbe med er å få økonomisk sikkerhet. Vi skal ta kontakt med Sametinget og alle fylkeskommuner i samisk område. Vi vil utfordre dem til å støtte organisasjonen vår, sier Andersen.

Hun er optimistisk, og tror at alle ønsker at organisasjonen skal overleve.

– Hvis en slik ting som økonomi skal hindre oss i det, så blir det rett og slett for teit. Denne helgen har vi sett et stort engasjement og stor stemning, så økonomi bør ikke sette en stopper for det, avslutter lederen.

Korte nyheter

  • Figenschau blir ny regiondirektør i Innovasjon Norge

    Anne Berit Figenschau fra Tromsø er ansatt som ny regiondirektør i Innovasjon Norge Arktis.

    – Jeg brenner for at vi skal utnytte de enorme mulighetene som ligger i Troms, Finnmark og Svalbard, slik at vi kan skape nye, grønne og lønnsomme næringer og attraktive arbeidsplasser, sier Figenschau.

    Det var stor interesse for stillingen som ny regiondirektør.

    I sin nye rolle skal Figenschau lede over 30 kolleger ved kontorer både i Vadsø, Alta, Kirkenes og Tromsø.   

    Figenschau starter i jobben som regiondirektør 10. juni 2024.

    Anne Berit Figenschau
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Valget underkjennes – Valgte for få kvinner i styret

    Da Tanavassdragets fiskeforvaltning hadde åpent møte 24. april, skulle et nytt styre velges.

    På forhånd har det vært interne krangler, og etter møtet var reaksjonene også kraftige.

    Ingen kvinner ble nemlig valgt inn i styret bestående av ni personer. Det til tross for at valgnemnda foreslo flere kvinner.

    Nå er det klart at Klima- og miljødepartementet griper inn, og erklærer valget i TF for underkjent.

    Departementet skriver i et brev til fiskeforvaltninga:

    «Departementet ber TF snarest rette opp i disse forholdene, og sørge for at minst to av laksebreveiernes representanter er bosatt i hver kommune, og at minst fire representanter i TF er kvinner.»

    De viser i brevet også til at styrevalget hverken følger Tanaforskriften, og kan bryte diskrimineringsloven.

  • Positive til å bli samisk kommune

    Flere Nord-Troms ordførere er positive til at kommunen deres blir samisk språkforvaltningskommune for å styrke samisk språk og kultur.

    Ordfører i Kvænangen er positiv til at kommunen kan bli en del av samisk språkforvaltningsområde:

    – Vi har ikke diskutert det politisk, men allerede i dag oppfyller kommunen kravene til å være en del av samisk språkforvaltningskommune. Spesielt det laveste nivået som samisk språkstimuleringskommune, sier ordfører Kai Petter Johansen i Kvænangen.

    Johansen sier de har tverrpolitisk enighet om å løfte det samiske og det kvenske. Og de har gode erfaringer med å satse på mangfold.

    Satsing på mangfold demper konflikter
    – Det har god effekt på befolkninga når man løfter mangfoldet. Det er med på å normalisere det og fjerne mange av de konfliktene som har vært tidligere, sier Johansen.

    Nordreisa også positiv
    Ordfører i Nordreisa, Hilde Nyvoll, er i utgangspunktet positiv etter at Sametinget har endra kravene til språkforvaltningskommunene.

    – Det er absolutt interessant for oss, for både Nordreisa og de andre Nord-Troms kommunene. Vi ønsker å bygge rundt språk og kultur i samisk og kvensk. Det er en viktig identitet for oss, sier ordfører Hilde Nyvoll i Nordreisa kommune.

    – Vi har invitert sametingsrådet til Nordreisa for å få vite høre hva som kreves av kommunene og hva Sametinget bidrar med. Deretter kan vi ta en politisk vurdering.

    Usikker i Skjervøy
    I Skjervøy kommune er det færrest samisk elever i hele Nord-Troms. Kun tre elever. Det viser kartleggingen Campus Nord-Troms offentliggjorde på seminaret «Krafttak» for samisk og kvensk i oppvekstsektoren i Nord-Troms.

    Ordfører i Skjervøy er usikker på om det er rett for kommunen å bli en samisk språkforvaltningskommune:

    – Jeg kan for lite om dette til å kunne svare på det, sier ordfører Ørjan Albrigtsen. Han tror kommunen kan gjøre mange ting for å løfte samisk språk uten å være en del av språkforvaltningsområdet.

    Det er Sametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen som inviterer og oppfordrer kommunene i Nord-Troms til å bli kommuner som styrker og utvikler samisk språk ved å bli språkstimuleringskommuner. Dette skjedde på seminaret krafttak for samisk og kvensk i Nord-Troms som ble arrangert av Campus Nord-Troms i Kåfjord.

    Flere ordførere, politikere og ansatte i kommunene deltok på seminaret.

    Ordfører i Nord-Troms i panel.
    Foto: Mona Solbakk