Hopp til innhold

– Mottatt som helter

Hans J. Eriksen (73) har sin egen tolkning av Fremskrittspartiet (Frp) sin popularitet på Sametinget.

Hans J. Eriksen.
Foto: Dan Robert Larsen / NRK

– Vi har det veldig fint her i Karasjok. Vi får bra mat og hotellrommene er flotte. Valget ble enstemmig vedtatt uten merknader. Hans Eriksen er veldig populær her og vi i Fremskrittspartiet er mottatt som helter.

Det forklarte sametingsrepresentant Hans J. Eriksen da Frp sin listekandidat i Valgkrets 1 , Anja Aslaksen , i formiddag ringte for å høre om sametingets plenum hadde godkjent gjennomføringen av valget i denne valgkretsen. Det var nemlig en stund tvil om Aslaksen sin samiske bakgrunn og derfor kunne Frp sin liste i valgkretsen bli underkjent , men slik gikk det altså ikke.

Vil legge ned Sametinget

FrP er med sine tre representanter det tredjestørste partiet på Sametinget 2009-2013. Bare Arbeiderpartiet (Ap) med fjorten og Norske Samers Riksforbund/Samefolkets parti (NSR/SfP) med tretten representanter er større. Árja er like stort som Frp med tre representanter.

Fremskrittspartiets hovedsak i samepolitikken er å legge ned samenes eget folkevalgte organ, Sametinget, som partiet mener er udemokratisk. Dette budskapet har da også ført til enorm fremgang for partiet i den nordligste delen av landet i de to siste stortingsvalgene.

– Vi vil ikke ødelegge det samiske samfunnet til tross for at vi går inn for å legge ned Sametinget. Sametinget har vi jo bare hatt i 20 år og jeg er en aldrende mann som vet at vi samene klarte oss godt alle de årene vi ikke hadde dette parlamentet, sier Frp-samen.

– Håper på et konstruktivt Frp

Hans J. Eriksen har lang fartstid i politikken. Han har vært medlem i både Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet. Lenge var han også den ubestridte lederen i den reaksjonære samiske organisasjonen Samenes Landsforbund (SLF).

Aili Keskitalo

Aili Keskitalo (NSR).

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Da det ble snakk om å etablere et eget folkevalgt organ for samene på 1980-tallet fikk jeg øynene opp for Fremskrittspartiet. Carl I. Hagen hadde jo samme syn som meg i denne saka, forklarer Eriksen.

Den parlamentariske lederen i Norske Samers Riksforbund, Aili Keskitalo, ønsker Frp velkommen til Sametinget, selv om hun er helt uenig i partiets samepolitikk.

– Det en ny situasjon for Sametinget og selvsagt også for Frp. Jeg håper at de vil bruke kreftene sine til å fremme det samiske samfunnet. Derfor er jeg spent på hvilke saker vi er enige om når den politiske hverdagen kommer, sier Keskitalo.

Aud Marthinsen

Aud Marthinsen (Frp).

Foto: Sigve Nedredal / NRK

– Vi er ikke kommet hit for å lage problemer for det samiske samfunnet. Vi er i Sametinget for å fremme det samiske språket og samisk kultur, understreker Hans J. Eriksen.

Under tirsdagens konstituering av det sjette Sameting stemte imidlertid Frp sine tre representanter mot både flertallets (Ap, Árja, Samer bosatt i sør, Nordkalottfolket og Åarjel-Saemiej Gielh) (ekstern lenke) og Norske Samers Riksforbunds/Samefolkets partis (ekstern lenke) forslag til politisk plattform for et nytt sametingsråd.

Aud Marthinsen forklarte på sametingets talerstol at grunnen til det var at Frp ikke kan godta en politikk som "forskjellsbehandler" folkegrupper og som gir "særrettigheter" til bestemte grupper. Hun nektet å forklare hva hun mente med dette til tross for flere spørsmål fra andre representanter i salen.

Korte nyheter

  • Romssa jïh Finnmárkku jeenjemes eatneme beajsteme

    Les på norsk.

    Dah evtebe vïjhte jaepiej Romssa jïh Finnmárkku lægan fylhki goh jeenjemes eatneme beajsteme.

    Dam byjresedirektoraate bieljele, goh tjaala stoerre energijelissiebigkemh fylhkine dan boelhkesne orreme.

    Eatneme gusnie ij mij beajsteme, lea defineereme goh dajvh mij lea akte, jallh vielie kilomeeterh dubpene vg. geajnoe jallh faamoelissiebigkeme.

    Tjïeltenåejvie naturvernforbundesne, Finnmárkksne, Leif Gøran Wasskog tuhtjie daate håjnoes evtiedimmie.

    Alta kraftverk sin demning i Sautso
    Foto: Kai Erik Bull / NRK
  • Flertall imot nedleggelser i Finnmark og Nord-Troms

    I dag vedtok Sametingsrådet en høringsuttalelse til Helse Nords høring «Tiltak for å sikre bærekraft i Helse Nord», etter at Sametinget fikk utsatt høringsfrist.

    I forkant av behandlingen er det gjennomført en prosess der alle partier var invitert. Det har ført til at høringsuttalelsen nå har uttalt støtte fra nesten alle partier på Sametinget, skriver Sametinget i en pressemelding.

    – Jeg er glad for at Sametinget nå kan sende et svært tydelig og entydig signal til Helse Nord, om at flere av forslagene de har til behandling anses som en trussel mot helsetjenestene til den samiske befolkningen. I tillegg til denne høringsuttalelsen, vil vi nå be om konsultasjoner med Helse Nord, sier sametingsråd Runar Myrnes Balto (NSR).

    Runar Myrnes Balto
    Foto: Dan Robert Larsen / NRK
  • Dårligst på uberørt natur

    Troms og Finnmark er de fylkene med størst inngrep i uberørt natur de siste fem årene.

    Det melder Miljødirektoratet, som opplyser at det har vært store energiutbygginger i fylkene i denne perioden.

    Inngrepsfri natur defineres som natur i områder én kilometer eller mer unna naturinngrep som eksempelvis vei, kraftutbygginger eller steinbrudd.

    Fylkesleder for naturvernforbundet i Finnmark Leif Gøran Wasskog synes dette er en trist utvikling.