Hopp til innhold

Venter med sitt endelige ja til Olli

Det er fortsatt uvisst hvem som vil samarbeide med hvem i Sametinget. Bare Torill Bakken Kåven i lista Nordkalottfolket sier at Egil Olli og Ap er hennes førstevalg.

Torill Bakken Kåven
Foto: Dragan Čubrilo / NRK

Men heller ikke hun har gitt sitt endelige ja til Egil Olli.

– Det har jeg definitivt ikke gjort, selv om er i samtaler med Arbeiderpartiet, sier Torill Bakken Kåven.

Hun er den eneste som representerer Norkalottfolket lista i Sametinget.

I helga startet hun forhandlinger om samarbeid med Arbeiderpartiet og Árja.

Når vil Egil Olli få ditt endelige ja?

– Nei, det er umulig å svare på nåværende tidspunkt. Vi har fortsatt ingen skriftlige ting å forholde oss til.

Mineralsaka kan velte samarbeid

Torill Bakken Kåven vil ikke si noe om hva som er avgjørende for hennes eventuelle ja til Egil Olli som sametingspresident. Men legger ikke skjul på at hun misliker sterkt same-Aps holdning til mineralutvinning. Det hun spesielt sikter til, er forslaget fra det tidligere Ap-dominerte sametingsrådet til nye retningslinjer om hvordan Sametinget skal forhandle med gruveselskap som kommer til samiske områder. Disse retningslinjene har blitt sendt ut på høring.

– Vi har hele tida vært sterkt uenig med dette forslaget.

– Kan dette velte et eventuelt samarbeid mellom dere hvis Aps sametingsgruppe tviholder på forslaget om nye retningslinjer for mineralutvinning?

– Det er altfor tidlig å svare på dette nå. Men dette er en del av de samtaler vi har. Foreløpig har vi hatt en god stemning i forhandlingene, noe som lover bra.

– NSR er uspiselig

Torill Bakken Kåven legger ikke skjul på at Egil Olli og Ap er Nordkalottsfolkets førstevalg.

– NSR er mye mer uspiselig for oss enn Ap.

– Hvorfor er NSR uspiselig for dere?

– De har et altfor nasjonalromantisk syn på det samiske, noe som ikke henger på greip i forhold til synet fra den jevne same. NSR spiller fortsatt en offerrolle i forhold til det norsk systemet på hvor fælt vi har det. Det gjør de bevisst, enten for å få mer makt eller mere penger til Sametinget. De nekter å ta inn over seg at en stor del av den samiske befolkningen finnes ute på kysten og består av samer som allerede har mistet det samiske språket og har norsk som sitt morsmål.

– Friere i alle retninger

– Tida før Sametinget konstitueres, er en av de få gangene at vi er veldig populære, enten man er stor eller liten. En veldig hyggelig situasjon å være i. Så akkurat nå tror jeg at alle har friere i alle retninger, svarer Torill Bakken Kåven.

Arbeiderpartiet med sine 14 sametingsrepresentanter og NSR med 13 mandater leter begge etter forhandlingspartnere for å kunne styre Sametinget de neste fire årene. Begge er avhengige av å få satt sammen en samarbeidsgruppe på minst 20 representanter, for å få makten i Sametinget.

Frp rådfører seg med Oslo

Frp er fjerde største parti i Sametinget med sine tre representanter. Under valgkampen har Frps Hans Eriksen tilbudt et samarbeid med Ap, noe som Egil Olli har takket nei til.

Men en annen Frp sametingsrepresentant, Aud Martinsen fra Kåfjord, sier til sameradioen at det slett ikke er sikkert at Frp vil stemme på Egil Olli som sametingspresident, dersom de i siste votering må velge mellom ham og Aili Keskitalo.

Per A Bæhr

VENTER PÅ TELEFON: Flyttsamelistas representant Per A. Bæhr venter på telefon fra Aili Keskitalo og Egil Olli.

Foto: Piera Balto / NRK

– Vi skal ha møte i Oslo med sentralledelsen, og regner med å få en avklaring da hvem vi skal stemme på, svarer Aud Martinsen.

Heller ikke de andre smågruppene i Sametinget har bestemt seg for hvem de vil samarbeide med de neste fire årene.

Venter på telefon

Flyttsamelistas Per A. Bæhr er overrasket over at verken NSR eller Ap har vært i kontakt med ham hittil.

– Jeg vet ikke hvordan dette skal tolkes. Men jeg holder meg i nærheten av telefonen. Så kanksje der er et håp, sier Bæhr.

Korte nyheter

  • Háliidit priváhta dearvvašvuođafálaldaga Áltái

    Álttá Bargiidbellodat, Guovddášbellodat ja Gurutbellodat lea bargagoahtán oččodit priváhta dearvvašvuođafálaldaga, Aleris bokte.

    Dát ii soabat ráđđehusa strategiijain. Ráđđehus áiggošii uhcit priváhta dearvvašvuođabálvalusaid.

    – Buot buoremus livčče dieđusge jos mis livčče almmolaš dearvvašvuođafálaldat mii nagoda buohkaid dikšut, muhto nu ii leat. Álbmoga bálvalusat leat buot deháleamos, ja mun sávan dat duohtandahkko, dadjá Álttá Bargiidbellodaga Ole Steinar Østlyngen, ja čujuha priváhta dearvvašvuođafálaldahkii.

    Altaposten muitalii áššis vuosttažin.

    Ráđđehusas eai ge doarjjo dán barggu.

    – Geavahit resurssaid hukset priváhta fálaldaga, ii atte buoret dikšofálaldaga álbmogii. Dušše sidjiide geain lea ráđđi máksit iežas lupmas, čállá Dearvvašvuođa- ja fuolahusdepartemeantta stáhtačálli Karl Kristian Bekeng e-poasttas NRK:i.

    Kantar iskos čájeha ahte gávccis logi olbmos háliidit priváhta ja almmolaš buohcciviesuide eanet ovttasbarggu, čoavdin dihtii dearvvašvuođabálvalusa hástalusaid, muitala Anita Tunold, Aleris hálddašeaddji direktevra.

    Ii ge leat vuos mearriduvvon ahte Aleris ásahuvvo Álttá gildii.

    – Jus mii áigot ásahit fálaldaga ođđa báikái, de fertet mii ásahit fálaldaga mas lea buorre dássi, ja ahte dat lea ekonomalaččat gánnáhahtti. Dat leat min prinsihpat, beroškeahttá gosa mii galgat, dadjá Tunold.

  • Oppdrettsselskap bidrar til åpning av vei

    Båtsfjord kommune melder på sin nettside at de i år har, som tidligere år, fått et betydelig økonomisk bidrag fra oppdrettsselskapet SalMar til åpning av Syltefjordveien.

    – Dette muliggjør åpning av veien tidligere enn hva som ellers ville vært mulig.

    Kommunen skriver at på dagtid i ukedager, mellom klokken 07.00 til klokken 15.00, vil veien fra bommen være å betrakte som anleggsområde. Det er dermed forbudt for publikum å ferdes langs veien på grunn av sikkerhet.

    – Etter hvert som veien åpnes, vil snøscooterløypene som går langs veien stenges.

    Uteetaten har begynt arbeidet og har som mål å åpne veien så snart forholdene tilsier at det er mulig.

  • Rykket ut etter melding om en bilbrann

    110 Finnmark melder på sosiale medier at brannvesenet i Kautokeino har rykket ut.

    Årsaken til utrykningen er en melding om en bilbrann.

    Bilen skal ha begynt å brenne utenfor Kautokeino. Det er ingen personer som er skadet, og 110-sentralen opplyser at alt er under kontroll.