Hopp til innhold

På full fart inn i Sametinget

Fremskrittspartiet er i ferd med å erobre sametingsvelgerne. – Oppløftende. Jeg er ikke overrasket over framgangen, sier Siv Jensen til NRK.

Partileder Siv Jensen.
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Partiet ville fått fem mandater på Sametinget dersom det hadde vært valg nå. Fremgangen er på hele 8 prosentpoeng fra desember i fjor til mai i år.

Frp får en oppslutning på 11,7 prosent. Det viser meningsmålingen som Opinion har gjort for NRK Sámi Radio.

Ved valget i 2005 fikk partiet en oppslutning på 2,3 prosent. Frp stiller lister i fem av sju valgkretser ved høstens valg.

– Det viser at det har vært et vakum i forhold til sametingsvalget. Folk har ønsket at Fremskrittspartiet skulle stille opp der med det vi står for i forhold til individets rettigheter. Fremgangen overrasker ikke meg. Alle henvendelser vi får fra mennesker med samisk bakgrunn, forteller jo det, sier partileder Jensen.

Besøker gjerne Sametinget

Siv Jensen gjentar hva partiet ønsker med Sametinget: Nedleggelse over tid.

– Inntil vi klarer det, skal vi være en vaktbikkje og holde de andre i ørene. Det kommer til å ta litt tid før vi når fram med vårt mål.

Det var en sprudlende Frp-leder som møtte NRK Sámi Radio på Stortinget i går kveld. Hun var blitt overrasket av politikerkolleger med et selskap. Mandag blir Jensen 40 år.

– Har du tenkt å ta en tur til Sametinget i høst?

– Jeg vil gjerne ta meg en tur dit, men venter fortsatt på en invitasjon så jeg håper den kommer, sier hun.

Med fem mandater på Sametinget som målingen viser, blir Frp den tredje største grupperingen på Sametinget.

Monica Dervo

Monica Dervo.

Foto: Fremskrittspartiet

– Vi skal samarbeide med de vi finner felles enighet med. Hvis ikke, vil vi fremme våre egne saker og standpunkter, sier Siv Jensen.

2. kandidat på Frps liste i valgkrets 1, Monica Dervo fra Tana jubler høyt når hun hører om tallene fra meningsmålingen.

– Helt fantastisk. Jeg tror dette kommer av at vi har stått så hardt på det vi mener om Sametinget. Folk innser at de vil gjøre noe med det. Vi vil inn der og se hva de driver med på innsiden, og så legge det ned fra innsiden, sier hun til NRK.

LES OGSÅ: Flest vil ha Aili

Presidenten: – Dette skremmer meg

Arbeiderpartiet har størst oppslutning viser meningsmålingen, men går kraftig tilbake siden målingen i desember. Tilbakegangen er nesten like stor som framgangen til Frp.

Aili Keskitalo og Egil Olli på plenumsmøte

Aili Keskitalo og Egil Olli.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

– Fremgangen til Frp skremmer meg. Målingen er foretatt etter at Frp var i Karasjok, og dette kan ha gitt dem et hopp. Jeg håper at dette ikke blir valgresultatet. Vi ønsker ikke dem velkommen til Sametinget med det programmet dem har. De som skal inn på Sametinget, kan ikke jobbe imot det samiske folket, sier sametingspresident Egil Olli (Ap) til NRK.

Han er partiets presidentkandidat også i år. NSRs presidentkandidat Aili Keskitalo liker heller ikke utvikling med tanke på Frp.

– Det er to måter å se tallene på. På nasjonalt nivå har Frp nettopp hatt landsmøte, og fått mye medieoppmerksomhet. Dette kan smitte over på oppslutningen ved sametingsvalget. Men jeg tror vi som er sametingsrepresentanter, skal være såpass ydmyke å tolke dette som en protest. Dette viser at vi må bli flinkere å fortelle hvorfor Sametinget er viktig for det samiske folk. Vi er ikke flinke nok til å gjøre det når Frp får en så stor oppslutning, sier hun til NRK.

Monica Dervo tror Frp har store muligheter til å få inn fem representanter.

– Vi har sympatisører fra andre partier. Arbeiderpartiet går tilbake, og vi har tatt velgerne fra også dem. Vi oppfordrer alle som er Frp-folk til å melde seg inn i manntallet, slik at de kan være med på å stemme ved valget, sier Dervo.

Her er tallene fra målingen:

Meningsmåling mai 2009

Partier

Valg 05

Des. 08

Mai 09

Endring des. - mai

Ap

31,9

39,4

32,0

- 7,4

NSR

26,3

24,9

23,5

- 1,4

Andre

11,6

11,0

13,2

+ 2,2

Frp

2,3

3,7

11,7

+ 8,0

Árja

 

1,2

5,3

+ 4,1

Høyre

2,5

2,7

4,0

+ 1,3

Sp

6,7

6,2

2,2

- 4,0

SV

3,4

2,6

2,1

- 0,5

JL

2,8

0,4

2,1

+ 1,7

SáB

3,9

4,8

1,0

- 3,8

SBS

1,8

1,6

0,3

- 1,3

DL

1,8

0,5

0,0

- 0,5

SVL

5,0

0,0

0,0

-

Ekspander/minimer faktaboks

(SáB = Sámi Álbmptbellodat/Samefolkets Parti, SBS = Samer bosatt i sør, SVL = Sámi Valgalihttu/Samenes Folkeforbund, JL = Johttisápmelaččaid listu/Flyttsamelista, DL = Dáloniid listu/Fastboendes liste)

Forrige måling ble gjort i desember i 2008. Da fikk Ap en oppslutning på nesten 40 prosent.

LES OGSÅ: Arbeiderpartiet desidert størst

I det nåværende Sametinget er det 43 representanter. Etter valget i høst er det 39 ettersom den nye valgordningen innføres.

Mandatberegningen viser at Ap hadde vært den største gruppen. Opinion understreker at beregningene for sametingsvalget er mer usikre enn tilsvarende beregninger for stortingsvalg.

For det første er det vanskelig å gjennomføre meningsmålinger for såpass små grupper spredt utover i landet. For det andre har det vært store variasjoner i listesituasjonen i de ulike valgkretsene.

Slik kunne situasjonen vært på Sametinget:

Mandatberegning

Ap

17

NSR

13

Frp

5

Høyre

2

JL

1

Árja

1

 

39

Korte nyheter

  • Evttohasat geasi sámediggeválggaide válbmasat

    Suoma sámedikki válgalávdegoddi lea almmustahttán geasi sámediggeválggaid evttohasaid. Mielde leat oktiibuot 35 evttohasa. Dat lea okta eambbo go čakčat, dán čállá Yle Sápmi.

    Evttohasain leat viđas geat eai lean mielde čavčča válggain. Sii leat Inka Kangasniemi Anáris, Kari Kyrö Anáris, Paavo Riihitammela Kirkkonummis, Marko Tervaniemi Anáris ja Antti Sujala Ohcejogas.

    Čavčča evttohasain leat njealjis geat eai leat šat evttohassan. Sii leat Anni-Sofia Niittyvuopio Ohcejogas, Margareetta Suoninen Anáris, Sámmol Lukkari Ohcejogas ja várrelahttun čakčat válljejuvvon Pentti Pieski Ohcejogas.

    Suoma sámedikkis čađahuvvot válggat ođđasit geasset danin go Suoma alimus hálddahusriekti lea mearridan dan. Sivvan dasa lea go Sámedikki válgalávdegoddi ii lean váldán olbmuid jienastuslohkui geaid alimus hálddahusriekti meidne ahte galggašit leahkit jienastuslogus. Dát olbmot eai beassan danin jienastit dahje searvat evttohassan čavčča válggaide. Válggat lágiduvvojit ođđasit vai dát 65 nai besset jienastit.

    Suoma sámediggeválggat 2024
    Foto: YLE Sápmi
  • Risikerer fengsel for grov narkotikaovertredelse

    Ei tromskvinne i 40-årene er tiltalt for grov narkotikaovertredelse. Kvinna skal ha medvirket til at en mann mottok 18.6 kilo hasj i Larvik og transporterte det til Troms, hvor det skulle overleveres til en annen mann,

    Hun skal også ha videreformidlet beskjeder mellom de to mennene.

    Overtredelsen anses som grov på grunn av det narkotiske stoffet og mengden, og har en strafferamme på over seks år. Kvinna må møte i Nord-Troms og Senja tingrett 16. mai.

  • Kalaallit Nunaat bisseha oassálastima Davviriikkaid Ráđis

    Kalaallit Nunaat dovdá iežas olgguštuvvon Davviriikkaid Ráđis, ja dát dagaha ahte Kalaallit Nunaata ovdaolmmoš dál váldá bottu davviriikkalaš ovttasbarggu miellahttuvuođas.

    Riikkaráđi jođiheaddji Múte B. Egede oaivvilda ahte Kalaallit Nunaat olgguštuvvo čoahkkimis maŋŋelis dán jagi olgoriikka-, sihkarvuođa- ja suodjaluspolitihka birra. Ja dainna son ii leat duhtavaš.

    – Mun in sáhte šat oassálastit doaluin main lea vealaheapmi oasseváldiid gaskkas. Váikkuhussan šaddá ahte mun in háliit searvat Kalaallit Nunaata ovddas Davviriikkaid Ráđi olis ja danne in háliit searvat Davviriikkaid Ráđi sešuvdnii Reykjavikas čakčat, čállá Múte B. Egede rabas reivves mii lea čujuhuvvon Ruoŧa presideantagoddái aviissa Sermitsiaq dieđuid mielde.

    Arktisk råd
    Foto: Arktisk råd