Hopp til innhold

– Vil ikke instruere Alta kommune

Sametingsråd Jørn Are Gaski (Ap) mener at Sametinget ikke kan instruere Alta kommune hvordan de skal organisere samisktilbud på sine skoler.

Jørn Are Gaski

VIL ENDRE REFUSJONSORDNINGEN: Sametingsråd Jørn Are Gaski (Ap) mener at dagens refusjonssatser til samisk språkundervisning er urettferdig overfor Alta kommune.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

GULDAL: SÁMI VÁHNEMAT VURDET DOARJAGA SÁMEDIKKIS

– Jeg har ikke ønsket å bidra til å heve temperaturen i debatten om hvordan Alta kommune organiserer samisk språktilbud, svarer Gaski.

Samiske foreldre har krevd etablering av egen samisk klasse eller skolekrets i tilknyting til Komsa skole.

Leder i Samisk foreldrenettverk i Alta, Nina Hermansen, er skuffet over engasjementet som Sametinget har vist i denne saka.

Avviser kritikken

Men Jørn Are Gaski avviser kritikken, og forteller at han har gjort det helt klart for Alta kommune at de i følge opplæringsloven har plikt til å etablere en samisk klasse straks ti elever krever det.

Men kommunen truer å sentralisere dagens språktilbud til færre skoler , dersom det etableres en egen samisk klasse eller skolekrets. Kommunen støtter seg til opplæringsloven.

– Vi kan lite gjøre med dette. Alta har rett til å organisere samisk språktilbud akkurat som de vil, bare de holder seg innenfor opplæringsloven, svarer sametingsråd Jørn Are Gaski.

Kampsak

Samiske foreldre nekter å gå med på det, og mener at kommunen driver med ansvarsfraskrivelse .

Nå forventer leder i Samisk foreldrenettverk i Alta, Nina Hermansen et større engasjement fra sentrale politikere, spesielt fra samiske politikere.

– Jeg forventer at samiske politikere tar dette opp som en kampsak. Alta representerer tross alt 1/5 av alle barn i Norge som får samiskundervisning på skolen, sier Hermansen.

Sametingsråd Jørn Are Gaski mener kritikken fra foreldrene er uberettiget, og viser til at han før påske har hatt et eget møte med ordføreren i Alta kommune, Geir Ove Bakken, om saka.

– Den 19. mai skal vi ha et nytt møte hvor vi skal se på refusjonsordningen for kommuner som har merutgifter på grunn av samisk undervisning. Dette vil vi også ta opp med Regjeringa i forbindelse med neste års statsbudsjett.

– Gaski bagatelliserer

Aili Keskitalo

HERSKETKNIKK: – Alta kommune bruker hersketeknikk når de skyver ansvaret for samisktilbud på foreldre, mener lederi NSR, Aili Keskitalo.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Han mener at også kritikken mot Alta kommune kan virke uberettiget.

– Det er ingen andre kommuner i landet som bruker så mye penger til samisk språkundervisning som Alta kommune gjør. Og dårlig refusjonsordning gjør at Alta kommune årlig må betale cirka tre millioner kroner fra sin egen kasse til dette.

Leder i Norske Samers Riksforbund (NSR), Aili Keskitalo, mener at Gaski og sametingsrådet forsøker å bagatellisere saka.

– Det er ikke annet å forvente av nåværende Ap-dominert sametingsråd. Det er Ap som fører an i Alta, og som har laget usikkerhet om fremtidig samisk språktilbud i kommunen, sier Keskitalo.

– Hersketeknikk

Hun er klar over at Sametinget ikke kan instruere Alta kommune i denne saka hvis kommunen holder seg innenfor lovens rammer.

– Men vi kan umulig være fornøyd dersom kommunen bare holder seg innenfor minimumskravet. Tyve prosent av alle barn som i dag får samisktilbud på skolen, befinner seg i Alta. Derfor har kommunen et stort ansvar, sier Keskitalo.

Etter hennes mening bruker kommunen hersketeknikk når de klasker opplæringsloven på bordet, for å sentralisere samisktilbudet i kommunen.

– Når sametingsrådet har nytt møte med Alta kommune den 19. mai, så forventer jeg at rådet inviterer også samiske foreldre til et eget møte. Det vil være galt å overkjøre foreldrene i denne saka, sier Keskitalo.

Korte nyheter

  • Nubbi guovža bahččon Finnmárkkus

    Les på norsk.

    Gaskavahko eahkeda bahčui nubbi guovža Finnmárkkus. Eanat lei árabut beaivet mannan ealu sisa Ruovdevuonbađas Mátta-Várjjagis, guottetáiggis. Boazodoallit vigge gevret guovžža eret, muhto das ii lean ávki.

    – Sii nagodedje gevret guovžža 10 km eret ealus, muhto guovža jorgalii ja manai fas ealu sisa, lohká Stáhta luonddubearráigeahčču boraspireossodaga seniorráđđeaddi, Pär Nilsen NRK:i.

    Nilsen dadjá boazoeaiggát ja Stáhta luonddubearráigeahčus lei gulahallan Birasdirektoráhtan beaivvi miel.

    Go guovža jorggihii ealu guvlui fas, de ožžo báhčinlobi.

    – Ohcan manai njálmmálaččat, ja báhčinlohpi addui čálalaččat, dadjá Nilsen.

    Dá lea nubbi guovža mii Finnmárkkus bahčču dán vahko. Gaskavahko iđida bahččui guovža Porsáŋggus.

    Bjørn skutt i Jarfjord i Sør-Varanger 8. mai 2024.
    Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet
  • Nok en bjørn skutt i Finnmark

    Onsdag kveld ble ytterligere en bjørn skutt i Finnmark. En hannbjørn hadde tidligere på dagen gått inn i en reinflokk i Jarfjord i Sør-Varanger. Bjørnen ble forsøkt jaget bort av reindriverne, men forsøket var nytteløst.

    – De prøvde å jage bjørnen bort på en distanse på ti kilometer. Men bjørnen snudde, og gikk på nytt inn i reinflokken, sier seniorrådgiver i rovviltseksjonen til Statens naturoppsyn, Pär Nilsen, til NRK.

    Det var kalving i reinflokken. Nilsen sier reineier og Statens naturoppsyn hadde dialog med Miljødirektoratet igjennom dagen.

    Det var da bjørnen på nytt gikk inn i reinflokken at Miljødirektoratet ga fellingstillatelse for bjørnen.

    – Søknaden ble gitt muntlig, mens fellingstillatelsen ble gitt skriftlig, sier Nilsen.

    Dette var den andre bjørnen som ble felt i Finnmark denne uka. Onsdag morgen ble en bjørn skutt i Porsanger.

    Onsdag morgen ble en bjørn felt i Porsanger i Finnmark. Den ble skutt etter at Miljødirektøratet innvilget fellingstillatese etter en søknad fra flere reinbeitedistrikt og beitelag.

    Bjørn skutt i Jarfjord i Sør-Varanger 8. mai 2024.
    Foto: Statens naturoppsyn/Miljødirektoratet
  • Kvalifiserte seg til UKMs landsfestival med duodjeutstilling

    Loga sámegillii.

    Anna Kalvåg og Isak Øvrevoll har kvalifisert seg til å delta på UKMs landsfestival med hver sin duodjeutstilling.

    Det skriver Hamarøy kulturskole på sine sider. I alt fire elever fra Hamarøy kulturskole har kvalifisert seg til landsfestivalen.

    Ingebjørg Jakobsen ja Julia Paulsen kvalifiserte seg til Bodø med sin egneskrevne låt «Glømte ting».

    – Vi gratulerer stort, og er veldig stolt av dere, skriver kulturskolen.

    Landsfestivalen arrangeres i Bodø 21.-25. juni, og hele 500 ungdommer har alle gått videre fra sine fylkesfestivaler og møtes i Bodø i juni.

    UKM fylkesmønstring, Isak Øvrevoll, Anna Kalvåg
    Foto: Elena Junie Paulsen / NRK