Hopp til innhold

Geir Tommy gjør come-back

Tidligere politisk rådgiver for Aili Keskitalo, Geir Tommy Pedersen (45), gjør come-back i politikken og topper NSR lista i Gáisi valgkrets til høstens sametingsvalg.

Aili Keskitalo og Geir Tommy Pedersen
Foto: Eilif Aslaksen

Pedersen er opprinnelig fra Kåfjord i Troms, men er nå bosatt i Tromsø og jobber som selvstendig næringsdrivende. Selv er han meget fornøyd med lista.

– Vi har både veteraner og nykommere på lista, unge folk og god spredning i kompetanse, sier Pedersen.

Politisk erfaring

Han har vært med på å starte den samiske ungdomsorganisasjonen Gaivuona Samenuorat som ble opphavet til festivalen Riddu Riððu.

Pedersen har også vært leder i NSR og sittet tre perioder på Sametinget for NSR.

Etter forrige valg i 2005 ble han oppnevnt som rådgiver i Sametinget, og gikk av sammen med sametingsrådet høsten 2007. Han har, som leder av Sámiráðði / Samerådet, vært representant i Arktisk Råd. Han er nå medlem av Sámiráðði/ Samerådet.

Skum på andre plass

Nummer to på lista er senjakvinnen Randi Skum (42) som har sittet i Sametinget siden 1997. I perioden 2001-2007 var hun medlem i sametignsrådet. Hun er reineier med juridisk utdanning.

Lærer Rolf Johansen (55) fra Lyngen er nominert på trejde plass. Han er et ubeskrevet blad i samepolitisk sammenheng, men har lenge vært engasjert kommunepolitikken i Lyngen.

Her er lista:

  1. Geir Tommy Pedersen, Tromsø
  2. Randi Skum, Lenvik
  3. Rolf Johansen, Lyngen
  4. Cecilie Grape, Kåfjord
  5. Nils Djupen, Tromsø
  6. Synnøve Angell, Tromsø
  7. Martin Rimpi, Tromsø
  8. Judith Jensen, Tromsø
  9. Åge Tobiassen, Tranøy
  10. Marit Myrvoll, Tromsø
  11. Lars Nilsen, Kåfjord
  12. Anne Dalheim, Storfjord

Korte nyheter

  • Sámi diggegoddi bissu otná hámis

    Ráđđehus árvala dál fas earránahttit diggegottiid mat leat ovttastahtton. Vihtta diggegoddi galget fas ceggejuvvot, muhto ii fal Sis-Finnmárkku diggegoddi mii ásahuvvui sámi áššiid gealboduopmostuollun.

    Golmma jagi áigi geahpededje diggegottiid Norggas. 60 diggegottis 23 diggegoddái. Sis-Finnmárkku diggegoddi ovttastahttui Sis- ja Nuorta-Finnmárkku diggegoddin.

    Sis- ja Nuorta-Finnmárkku diggegoddi galgá bissut, árvala ráđđehus dál reviderejuvvon nationálabušeahtas.

    Gulaskuddamis 2022 čálle sihke diggegotti jođiheaddjit ja UiT sámi vuoigatvuođadutkit ahte sii dáhto bisuhit Sis- ja Nuorta-Finnmárkku diggegotti.

    Duopmostuolu jođihangoddi ákkastallá ahte diggegottis lea dál viidát ja nannoset fágabiras ja ahte beaktileabbo nákcejit ávkkástallat resurssaid gaskal diggesajiid.

    Sámi áššit miehtá riikka

    Jođihangoddi árvalii baicce ahte diggegoddi oaččošii erenoamáš ovddasvástádusa dihto sámi áššiide miehtá riikka. Dat mearkkašivčče ahte dihto sámi riekteáššit gieđahallošivčče dán diggegottis beroškeahttá gos Norggas ášši lea.
    Ráđđehus ii namut dán birra maidege go ovddidedje "Riektesihkkarvuođaloktema" otná reviderejuvvon nationálabušeahta oktavuođas.

    Indre Finnmark tingrett
    Foto: Eilif Aslaksen / NRK
  • Ingen endring av samisk tingrett

    Regjeringen foreslår å reversere sammenslåing av flere tingretter. Fem tingretter skal gjenoppstå, men ikke Indre Finnmark tingrett, som ble opprettet som et ressursdomstol for samiske saker.

    For tre år siden ble domstolsreformen besluttet og 60 tingretter ble redusert til 23. Indre Finnmark tingrett ble slått sammen til Indre og Østre Finnmark tingrett.

    Indre og Østre Finnmark tingrett skal bestå, foreslår regjeringen nå i revidert nasjonalbudsjett.

    Under høringen i 2022 skrev både tingrettens ledelse og samerettsforskere ved UiT at de ikke ønsket å skille Indre- og Østre tingrett og reversere sammenslåingen.

    Domstolens ledelse begrunner det med at tingretten nå har bredere og sterkere fagmiljø og at fleksibiliteten mellom rettsstedene gir en bedre ressursutnyttelse.

    «Mulighetene for å være en attraktiv ressursdomstol for behandlingen av samiske saker anses derfor bedre i dagens Indre og Østre Finnmark tingrett. Forutsetningene for dette vil på den annen side være at de samiske saker er en betydelig del av domstolens saksmengde, slik at det i praksis vil være mulig å utvikle et fagmiljø for denne type saker», skrev ledelsen i høringssvaret i 2022.

    Samiske saker fra hele landet

    Ledelsen ba om å få et særskilt ansvar til å behandle samiske saker fra hele landet. Det vil bety at visse typer samiske saker kan behandles av Indre og Østre tingrett uavhengig av hvor i landet disse er.

    Hvorvidt dette vil vurderes, sier ikke regjeringen noe om i «Rettsikkerhetsløftet» som ble fremmet under revidert nasjonalbudsjett i dag.

    Indre-Finnmark tingrett, Tana bru
    Foto: Eilif Aslaksen / NRK
  • 10 millioner kroner til en tilskuddsordning for reindrift i 2024

    I revidert statsbudsjett foreslår regjeringa å sette av 10 millioner kroner til reindrift i 2024. I tillegg foreslås det å sette av 0,2 øre per produserte kilowattime til natur, friluftsliv og reindrift.

    Det skriver regjeringen i en pressemelding.

    Allerede i statsbudsjettet for 2024 foreslo regjeringen at det skal innføres en slik ordning, i det reviderte nasjonalbudsjettet kommer de med forslag til hvordan ordningen kan iverksettes.

    Av de 0,2 ørene per kWh, skal 0,1 øre gå til reindrifta i de områdene vindkraft gir negative konsekvenser for næringen.

    – Det er viktig at interesser som blir negativt påvirket av vindkraftproduksjon får en del av verdiskapningen. Regjeringa ønsker å legge til rette for mer kraft, samtidig som vi vil gi noe tilbake til de interessene som opplever størst ulempe med vindkraft, seier energiminister Terje Aasland.

    Regjeringen foreslår å legge 10 millioner kroner for 2024 til en tilskuddsordning til reindrift i kommuner som er påvirket av landbasert vindkraft.

    Terje Aasland
    Foto: Sindre Thoresen Lønnes / NRK