Villkvinneseminaret på samisk kultursenter i Hattfjelldal, Sijti Jarnge, er ikke helt som andre seminar.

Mystikk, ettertanke og en boblende kreativitet er noe av det som skapes når 40 kvinner med ulik bakgrunn samles rundt det kunstige leirbålet for å ta del i en åndelige og kulturell reise over tre dager.

Inspirasjon

– Jeg er her for å få påfyll og energi, samt å knytte kontakter med sterke kvinner, sier Åslaug Haga til Helgeland Arbeiderblad, mens hun smaker på noen av delikatessene, spesielt tilberedt for anledningen fra Gryteselv gård.

Den tidligere kommunalministeren og lederen av Senterpartiet er i Hattfjelldal for første gang og var full av lovord for villkvinnene som står bak seminaret.

– De er en fascinerende gjeng damer med en utrolig vilje og et ektefølt engasjement for det de driver med, sier Haga, som ikke legger skjul på at også politikere har noe å lære av kvinnekraften.

– Det er altfor lite kreativitet i politikken. Det handler om å slippe seg løs og la engasjementet komme til overflaten.

Under sitt foredrag etterlyste hun mer kvinnekraft i internasjonal politikk.

– Det er altfor mange slips på den internasjonale arenaen. Kvinner representerer andre verdier og vårt entreprenørskap er viktigere enn pengeflyten i rovdyrkapitalismen, som har bidratt til den økonomiske krisen vi har I dag. Nå må kvinner bidra for å skape et nytt finansielt system, sa Åslaug Haga til en lydhør forsamling.

Urkraft

Før dette fikk deltakerne oppleve sterke kulturelle innslag av skuespiller Cecila Persson, trommeartisten Makhosi og den maoriske talskvinnen Erena Rhöse, bosatt i Sverige, men opprinnelig fra New Zealand.

Hege Dalen i Solum Kommunikasjon og de andre arrangørene av Villkvinneseminarene har fått til et imponerende program. Innlederne og foredragsholdere kommer fra hele landet, med ulik og spennende bakgrunn. Deriblant Aile Keskitalo, leder av Norske Samers Riksforbund (NSR) og presidentkandidat ved Sametinget.

– Det som kjennetegner villkvinnene er urkraften. Og som samer har vi kanskje litt av denne kraften i oss, smiler den engasjerte samepolitiker.

I sitt foredrag hyllet hun engasjementet og arbeidet til den samiske foregangskvinnen Else Laula Renberg.

– Jobben hun gjorde for 100 år siden ved å etablere det første samiske landsmøtet sådde frøet for en ny og bred samisk organisering. Utfordringene hun satte fingeren på er fortsatt gyldige, sa Keskitalo.

Etter mat, underholdning og foredrag, fortsatte villkvinneseminaret med konsert med Mari Boine i Hattfjelldal kirke.