Hopp til innhold

– Dette er beklagelig

Både leder i Samefolkets Parti (SfP) og Norske Samers Riksforbund (NSR) beklager samarbeidsbrudd.

Birger Nymo
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Selv om Norske Samers Riksforbund og Samefolkets parti har en felles samarbeidsavtale så ble det ikke oppnådd noe enighet mellom de to samepolitiske fløyer i Sør Norge i forbindelse med høstens sametingsvalg.

Forhandlinger om felles liste ble brutt på lørdag og Nymo er skuffet over utfallet.

– Dette er beklagelig. Vi hadde stått mye sterkere sammen på en felles liste, sier Nymo.

Det var uenigheten om de tre øverste plassene på den eventuelle felleslista som skapte problemer.

Nymo sier at de ville ha andre plassen, mens Norske Samers Riksforbund tilbød dem tredje plassen.

– Beklagelig

Aili Keskitalo

Aili Keskitalo (NSR)

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Også leder Aili Keskitalo i Norske Samers Riksforbund beklager bruddet.

– Vi har et ønske fra sentralt hold om å samordne blant annet ressursene i valgarbeidet. Denne situasjonen kan påvirke samarbeidsmulighetene i andre valgkretser hvor NSR og Sfp vurderer å stille felleslister, sier Keskitalo.

LES OGSÅ: – Går inn for samarbeid med NSR

Korte nyheter

  • Indre og Østre Finnmark tingrett består

    Regjeringen foreslår nå å reversere sammenslåing av flere tingretter. Fem tingretter skal gjenoppstå, men ikke Indre- Finnmark tingrett som ble opprettet som et ressursdomstol for samiske saker.

    Indre og Østre Finnmark tingrett skal bestå, foreslår regjeringen nå i revidert nasjonalbudsjett.

    Under høringen i 2022 skrev både tingrettens ledelse og samerettsforskere ved UiT at de ikke ønsket å skille Indre- og Østre tingrett og reversere sammenslåingen.

    Domstolens ledelse begrunner det med at tingretten nå har bredere og sterkere fagmiljø og at fleksibiliteten mellom rettsstedene gir en bedre ressursutnyttelse.

    «Mulighetene for å være en attraktiv ressursdomstol for behandlingen av samiske saker anses derfor bedre i dagens Indre og Østre Finnmark tingrett. Forutsetningene for dette vil på den annen side være at de samiske saker er en betydelig del av domstolens saksmengde, slik at det i praksis vil være mulig å utvikle et fagmiljø for denne type saker.» skrev ledelsen i høringssvaret i 2022.

    Men ledelsen ba derimot om å få et særskilt ansvar for å behandle samiske saker fra hele landet. Dette sier ikke regjeringen noe om i revidert nasjonalbudsjett i dag.

    Indre-Finnmark tingrett, Tana bru
    Foto: Eilif Aslaksen / NRK
  • 10 millioner kroner til en tilskuddsordning for reindrift i 2024

    I revidert statsbudsjett foreslår regjeringa å sette av 10 millioner kroner til reindrift i 2024. I tillegg foreslås det å sette av 0,2 øre per produserte kilowattime til natur, friluftsliv og reindrift.

    Det skriver regjeringen i en pressemelding.

    Allerede i statsbudsjettet for 2024 foreslo regjeringen at det skal innføres en slik ordning, i det reviderte nasjonalbudsjettet kommer de med forslag til hvordan ordningen kan iverksettes.

    Av de 0,2 ørene per kWh, skal 0,1 øre gå til reindrifta i de områdene vindkraft gir negative konsekvenser for næringen.

    – Det er viktig at interesser som blir negativt påvirket av vindkraftproduksjon får en del av verdiskapningen. Regjeringa ønsker å legge til rette for mer kraft, samtidig som vi vil gi noe tilbake til de interessene som opplever størst ulempe med vindkraft, seier energiminister Terje Aasland.

    Regjeringen foreslår å legge 10 millioner kroner for 2024 til en tilskuddsordning til reindrift i kommuner som er påvirket av landbasert vindkraft.

    Terje Aasland
    Foto: Sindre Thoresen Lønnes / NRK
  • Regjeringen oppretter sørsamisk kulturfond

    I revidert nasjonalbudsjett setter regjeringen av en engangsbevilgning på 5 millioner kroner til et sørsamisk kulturfond.

    – Regjeringen følger opp Fosen-avtalene. Tanken bak kulturfondet er at midlene skal kunne brukes over flere år for å støtte opp under den sørsamiske kulturen, sier energiminister Terje Aasland (Ap) i en pressemelding.

    Etter lange forhandlinger fikk regjeringen i stand en avtale mellom samene på Nord-Fosen og vindkraftverket Roan Vind i begynnelsen av mars.

    I 2021 slo Høyesterett fast at konsesjonene som var gitt til to vindkraftverk på Fosen, strider mot urfolksrettighetene til reindriftssamene i området.

    (©NTB)

    Ledergruppa i Fosenaksjonene sitter utenfor slottet og hører på Sara Marielle Gaup som joiker.
    Foto: Dragan Cubrilo