Hopp til innhold

Lei av å bli misbrukt

Samene er lei av å bli misbrukt av turistnæringa - protestaksjon i Rovaniemi i dag.

Lars Miguel Utsi

Leder i Saminuorra, Lars Miguel Utsi.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Kunne du tenke deg en samisk barnedåp for barnet ditt?

Det kan du få i Finland. Der vil finlendere utkledd i nesten helt ekte samekostymer velsigne den lille - bare du betaler for det.

Føler seg misbrukt

Den finske turistnæringa bruker den samiske kulturarven for alt den er verd og vel så det. Men samene selv føler seg grovt misbrukt, og torsdag protesterte de i Rovaniemi.

- Deler av den finske turistnæringa misbruker den samiske kulturen ved at de sier at de presenterer samisk kultur, mens det de viser frem ikke er laget av samer og ikke henger sammen med samiske mønster og tradisjoner, sier leder for den samiske ungdomsorganisasjonen Saminuorra, Lars Miguel Utsi.

- Samtidig er det finner, og ikke samer, som kler seg ut i turistkofter og sier at de er samer. Dette motsetter vi oss - skal man vise frem samisk kultur må det være ekte.

Protestmarsj

Torsdag ville Saminuorra sette fokus på problemet ved med en demonstrasjon gjennom Rovaniemi sentrum med plakater, slagord og joik.

Tidligere ble det foreslått å brenne turistkofter i demonstrasjon mot situasjonen. I samisk kultur er det å brenne koften en veldig sterk symbolsk handling, og kan sammenlignes med at en nordmann brenner flagget. Men nå ser man ut til å ha gått bort fra dette.

- Vi tror det blir feil å brenne kofter, ettersom folk som ikke kjenner til samisk kultur kanskje ikke ser forskjellen mellom en samisk kofte og en turistkofte.

- Vi må presentere oss selv

Leder i Norske Samers Riksforbund (NSR), Aili Keskitalo er glad for at det blir tatt tak i problemet.

- Jeg er veldig glad for at våre ungdomsorganisasjoner engasjerer seg så sterkt i en veldig aktuell problemstilling. Turistnæringa et godt eksempel på en sektor hvor samer kanskje ikke har hatt så stor innflytelse, og hvor man lett kan gå i fella og presentere noe som ikke er autentisk.

- Vi må få lov til å presentere oss selv, og definere og selv fortelle hva som er samisk kultur. Det kan ingen andre gjøre på våre vegne.

- Skjer dette også i Norge?

- Jeg har ikke sett så grelle eksempler på norsk side som jeg har sett på finsk side, men også på norsk side diskuteres det rundt hvem som har lov til å selge samiske opplevelser.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark