Hopp til innhold

- Slutt å si "leage buorre"

"Værsågod" er noe de fleste vet skal brukes, men ordet kan ikke oversettes direkte til samisk. Det blir meningsløst, mener Ole Mathis Hetta.

Ole Mathis Hetta
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Med nesten 100 samepolitikere fra fire land i møtesalen hvor samisk språk var tema, aksjonerte Hetta.

Hør konferansen på nrk.no/sami

- Jeg brukte anledningen til å påpeke dette slik at vi en gang for alle kan bli ferdige med uttrykke "leage buorre". Det er nemlig mulig å si dette på en samisk uttrykksmåte, sier Hetta til nrk.no/sami.

GULDAL: "Leage buorre" ii leat buorre

Hetta er vararepresentant i Sametinget for Norske Samers Riksforbund, og deltar på samisk parlamentarikerkonferanse i Rovaniemi. Han er til daglig seniorrådgiver ved Samisk samfunnsmedisin.

LES OGSÅ: 95 samepolitikere samlet

Positivt mottatt

Hetta har mange ganger påpekt bruken av "leage buorre" - som altså er en oversettelse av "værsågod" - overfor sametingspresidenter, ordførere og andre.

- Mange er enige med meg om dette. Reaksjonene har stort sett vært positive, men "leage buorre" har festet seg så mye at det vil ta sin tid å få det bort. Jeg håper at folk klarer det, sier han.

På konferansen fikk han applaus.

Han ønsker heller at folk sier "livččii buorrin" eller "šattašii buorrin" ved anledninger hvor betydningen skal være "værsågod". Når noen takker for maten, kan man si "šatta falli", mener Hetta.

- Hva hvis jeg sier "leage buorre" til deg?

- Da ville jeg ha svart; hvem skal jeg "være god med". Når man oversetter ord for ord til samisk, så blir betydningen helt meningsløs.

Felles organisering av språket

På parlamentarikerkonferansen er samisk et av hovedtemaene. Visepresident i det finske Sametinget, Irja Seurujärvi-Kari jobber med å få til en felles nordisk organisering av samisk språk.

Irja Seurujärvi-Kari

Irja Seurujärvi-Kari.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

- Arbeidet er grenseoverskridende og skal gjelde for alle samer og samiske dialekter. Forslaget går blant annet ut på å opprette et samisk språksenter som i første rekke skal forske på språket, utvikling av språket deriblant terminologi og opprettelse av elektronisk ordbank, forteller hun til NRK Sámi Radio.

Seurujärvi-Kari mener det er viktig å få til et samarbeid over landegrensene.

- Vi snakker om at vi er et folk, men likevel har det vist seg vanskelig å få grenseoverskridende samarbeid til å fungere. Jeg tror det er snakk om å ha en politisk vilje til å gjennomføre det, sier hun.

Hun tror mange vil få praktisk daglig utbytte av tiltakene.

- Dette er viktig fordi vi hele tiden opplever at færre bruker samisk, sier Irja Seurujärvi-Kari.

LES OGSÅ: - Mer norsk og engelsk

Korte nyheter

  • Harald Gaski utnevnt til æresdoktor ved Umeå universitet

    Loga sámegillii.

    Forsker, forfatter og professor i samisk kultur og litteratur ved Samisk høgskole, Harald Gaski, er utnevnt til æresdoktor for 2024 av Det humanistiske fakultet ved Umeå universitet, sammen med kunstviter, gallerist og driftsleder for Prinsesse Estelles Kulturstiftelse, Sara Sandström.

    «Betydelig innsats for å styrke samisk språk og samisk litteratur og dermed inspirere både forskere og forfattere», står det i begrunnelsen for Gaski. Både Gaski og Sandström ble foreslått av ansatte ved fakultetet.

    Det melder Umeå universitet i en pressemelding.

    Harald Gaski
    Foto: Bjørn Hatteng / UIT
  • Harald Gaski nammaduvvon Ubmi universitehta gudnedoaktárin

    Les på norsk.

    Dutki, girječálli ja sámi kultuvrra ja girjjálašvuođa professor Sámi allaskuvllas, Harald Gaski, lea nammaduvvon Ubmi universitehta Humanisttalaš fakultehta 2024 gudnedoaktárin. Nu maid lea dáiddačeahppi, gallerista ja Prinsessan Estelles Kulturstiftelse doaibmajođiheaddji, Sara Sandström.

    «Mearkkašahtti áŋgiruššan nannet sámegiela ja girjjálašvuođa, ja lea dan láhkai movttiidahtán eará dutkiid ja girječálliid», čuožžu Gaski ákkastallamis. Sihke Gaski ja Sandström leaba evttohuvvon fakultehta bargiiguin.

    Dan čállá Ubmi universitehta preassadieđáhusas.

    Harald Gaski
    Foto: Bjørn Hatteng / UIT
  • Politiet etterforsker mistenkelig dødsfall i Vardø

    Politiet etterforsker et mistenkelig dødsfall etter at en eldre mann fra Vardø døde ved Kirkenes sykehus. Han skal før han døde selv ha opplyst til helsepersonellet at han skal ha blitt utsatt for vold noen dager i forveien, skriver politiet i en pressemelding.

    Sykehuset varslet politiet 15. mai kl. 09.46 om at den avdøde hadde fortalt at han skal ha vært utsatt for vold.

    – Det ble umiddelbart igangsatt etterforskning den 15. mai og vi har avhørt en rekke vitner før helgen, opplyser leder for taktisk etterforskning i FEFE (Felles enhet for etterretning, forebygging og etterforsking), Torstein Pettersen.