Hopp til innhold

Forvirring om samiske språkpenger

- Jeg er forundret over at kommunestyret i Tana ikke ble fremlagt rapporten om tospråklighetsmidler som vi har utarbeidet, sier leder i kontrollutvalget Alf Steinar Børresen.

Kommunerevisor Bjørn Gustavsen og leder i kontrollutvalget i Tana, Alf S. Børresen.
Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

- Jeg trodde at rapporten ville bli delt ut til kommunestyrepresentantene da de behandlet kommunens årsberetninge og -regnskap for 2007, sier Børresen.

Men i årsberetningen og -regnskapet for 2007 som var lagt frem på bordet, kom det ikke frem hvordan midlene er blitt brukt. Tana kommune ble i fjor tildelt fem millioner kroner av Sametinget til utvikling av samisk språk.

- Hvorfor får vi ikke vite hvordan disse pengene er blitt brukt, spurte Trond Are Anti i Norske Samers Riksforbund (NSR)/Samefolkets Parti (SfP).

Foreslå utsettelse

Han mente at dette måtte tas med i kommunens årsregnskap og - beretning. Derfor anbefalte kommunestyret å utsette behandlingen av saka til neste kommunestyremøte.

Arbeiderpartiets Ulf Ballo frarådet utsettelse.

- Men vi må ta lærdom av dette. For fremtiden bør kommunestyret få fremlagt en egen rapport om bruken av tospråklighetsmidlene, sa han.

Rådmann Jørn Aslaksen mente at utsettelse ville skape store problemer for Tana.

- I følge kommuneloven er vi pliktig til å levere inn årsberetning og -regnskap innen utgangen av juni måned.

Etter en pause trakk Anti utsettelsesforslaget.

- Dobbel bokføring

Høyres Kåre Breivik visste ikke om han skulle gråte eller le.

- Vi har flere ganger førsøkt å få lagt frem et regnskap for bruken av tospråklighetsmidlene. Men hver gang er vi blitt avvist. Nå er dette på kontrollutvalgets bord. Såvidt jeg vet, så sitter de med en oversikt over hvordan pengene er blitt brukt. Hvorfor blir ikke vi fremlagt dette? Skal dette fortsatt være hemmelig, spurte han.

- Det er ikke slik at pengene ikke er i regnskapet. De er der, repliserte Senterpartiets Einar Johansen. Og la til:

- Hvis vi skal føre et eget regnskap for det samiske, har vi begynt med dobbel bokføring.

Spørsmålet er såre enkelt, mente Kåre Breivik.

- Vi ønsker ikke å vite annet enn hvordan pengene er blitt brukt i forhold til Sametingets forutsetninger. Hvis Sametinget synes at kommunen oppfyller vilkårene, så er det okey. Verre er det ikke, fremholdt Breivik.

- Men i våre vedtak står det ingenting om at pengene skal brukes til bankrenter og låneavdrag slik det er kommet frem i media den siste tia.

Høring med administrasjonen

I salen satt leder av kontrollutvalget Alf Steinar Børresen og kommunerevisor Bjørn Gustavsen. Ordføreren ba Børresen fortelle hvor langt kontrollutvalget er kommet i sitt arbeid.

- Det har vært vanskelig å få lagt frem alt det vi ønsker. Derfor har vi nå bedt en egen høring med kommuneadministrasjonen, fortalte Børresen.

Kontrollutvalget har bedt en oversikt for årene 2005, 2006 og 2007, men fremlagt kun for de to siste årene.

- Av en bevilgning på 4,9 millioner i 2006, finner vi at det er inntektsført 2,9 millioner kroner i regnskapet, sa Børresen.

I 2007 har kommunen brukt 3,062 millioner kroner av samiske språkmidler til å betale bankrenter, låneavdrag og driftsutgifter på bygg.

Sametingspresident Egil Olli mener tviler på at dette er i forhold til Sametingets forutsetninger. Nå vil han ha en full evaluering av språkpengebruken

Rapporteringsplikt

Sametinget har ikke fremmet krav om regnskapsføring ved tildelingen for 2005 og 2006. Fra og med 2007 har Sametinget fremmet krav om regnskap for bruk av midlene. Fristen er satt til 1. februar 2008.

- Dersom rapportering ikke er mottatt i Sametinget innen 1. august, kan ikke kommunen påregne driftsstøtte fra Sametinget påfølgende budsjettår, går det fram av rapporten som kontrollutvalget har laget for bruken av tospråklighetsmidlene.

Korte nyheter

  • Samisk høgskole: Mange søkere, men lærere mangler

    På Samisk høgskole merker det stor interesse for å lære seg samisk.

    Mange har søkt til samisk for nybegynnere, som kalles SÁL1 og SÁL2.

    Til sammen er det 70 søkere.

    – Vårt problem er at vi ikke har nok fagfolk som kan undervise i samisk, opplyser rektor Liv Inger Somby ved Samisk høgskole.

    Hun forteller at skolen nå jobber knallhardt strategisk for å finne folk som kan jobbe hos dem og undervise nybegynnere i samisk.

    – Hvis vi lykkes å få en eller to lærere, kan vi fordoble antallet studenter. Da har vi ikke bare 15, men 30 studenter, forklarer Somby.

    Utfordringen til Samisk høgskole er at det er mange som starter på masterutdanning i samisk, men mange blir ikke ferdige med utdanningen.

    – De bruker så lang tid. Derfor får vi ikke mange nok som har nok kompetanse til å undervise i høgskolen, forklarer Somby.

    Loga sámegillii

    Liv Inger Somby
    Foto: Privat
  • Sámi allaskuvla: Olu ohcit, muhto oahpaheaddjit váilot

    Sámi allaskuvllas oidnet, ahte dál lea stuorra beroštupmi oahppat sámegiela.

    Ollugat leat ohcan sámegiela easkkaálgi kursii, man gohčodit SÁL1 ja SÁL2.

    Buohkanassii leat 70 ohcci.

    – Min váttisvuohta lea, ahte mis eai leat doarvái fágaolbmot geat sáhttet oahpahit sámegiela, muitala Sámi allaskuvlla rektor Liv Inger Somby.

    Son lohká allaskuvlla dál bátnegáskki bargat strategalaččat gávdnat olbmuid geat sin lusa sáhtášedje boahtit bargui ja oahpahit sámegiela easkkaálgiide.

    – Jus oažžut vel ovtta dahje guokte oahpaheaddji, de sáhttit duppalastit studeantalogu. Dalle eai leat dušše 15 studeantta, muhto 30, čilge Somby.

    Sámi allaskuvlla hástalus lea, ahte máŋggas álget sámegiela masterohppui, muhto máŋggas eai geargga oahpuin.

    – Dat ádjánit hui guhká. Danne eat oaččo doarvái olbmuid geain lea gelbbolašvuohta oahpahit allaskuvllas, čilge Somby.

    Les på norsk

    Liv Inger Somby
    Foto: Ođđasat / NRK
  • I dag feires kvenenes språkdag

    I dag feires kvenenes språkdag, kväänin kielipäivä, i hele landet.

    Dagen markeres til minne om offisiell anerkjennelse av det kvenske språket den 26. april i 2005.

    Loga sámegillii

    Kvenflagget
    Foto: Arne Ivar Johnsen / NRK