(Finnmarken)

– Noen små språkgrupper er jeg redd vil forsvinne, men det er betenkelig at også nordsamisk trues, sa «sameminister» Bjarne Håkon Hanssen da han la fram Stortingsmelding 28 på Sametinget fredag.

Han refererte til en undersøkelse om antall grunnskoleelever som i dag har samisk som førstespråk.

Hverdagspolitikk
– Undersøkelsen viser at det kun er 2.300 grunnskoleelever som har samisk som førstespråk. I videregående skole er det om lag 500 elever. Og da spør jeg meg hvordan vil skal bekle alle direktorater som nå pålegges å bruke samiske språk. Derfor vektlegger vi det vi betegner som hverdagspolitikk i stortingsmeldingen. Her står språkhåndtering helt sentralt, sa arbeids- og inkluderingsminister Hanssen.

Han kom også inn på bokberget som er lagret i Karasjok. Det innholder 133.000 lærebøker.

– Jeg er kjent med alle læremidlene som er lagret. Her ligger det en stor utfordring. Jeg har tro på at sametingspresidenten, kunnskapsministeren og Kommunenes Sentralforbund samme kan finne en løsning. Jeg forventer at alle elever i grunnskolen, som ønsker å lære samisk, vil ha lærebøker på pulten når skoleåret starter til høsten, sa Hanssen.

Satsingsområder
Tre områder gjennomsyrer Stortingsmeldingen: Språk, kultur og næring. Alt er lenket til hverdagspolitikk.

«Sameministeren» kunne også opplyse at direktorater nå skal legge ut nettsider på samisk. Det blir et krav, nettopp for at mange eldre ikke behersker norsk godt nok.

– Vi utarbeider nå en handlingsplan for samisk språk. Den forplikter oss. Samtidig ønsker vi at Sametinget skal få utvidere fullmakter. Gjennom konsultasjonsavtaler vil Sametinget komme inn i budsjettforhandlinger på et langt tidligere tidspunkt enn i dag. Det arbeides også med å gjøre Sametinget til et eget rettsobjekt. Vi starter lovarbeidet for å styrke Sametinget, sa Bjarne Håkon Hanssen.

På spørsmål fra Finnmarken, sa statsråden at det vil være naturlig at Sametinget, i likhet med fylkestingene, blir et eget rettsobjekt. Men dette vil ikke svekke fylkestingenes rolle.

– Det er også inngått samarbeidstaler mellom Sametinget og fylkesting. Så det er ingen grunn til uro, sa Hanssen.

Imøtegår kritikk
Han imøtegår også kritikken fra Norske Samers Riksforbund (NSR). Organisasjonen hevder at Stortingsmeldingen ikke innholder milepæler.

– Det synes jeg er en litt merkelig innfallsvinkel. Når Aili Keskitalo kommer med kritikk, da har hun ikke lest meldingen og har ikke perspektiver. NSR sporer av, sa han.

Men han innrømmer at det ikke ligger an til nye rettigheter i planen.

– Derimot viderefører vi den politikken som er ført, med en rekke milepæler. Her kan nevnes opprettelsen av Finnmarkseiendommen, sameloven, ILO-kovensjonen, språkregler og samisk institutt. Og når NSR etterlyser et avsnitt om mineralloven hører den ikke hjemme i en stortingsmelding. En annen ting er at den ennå ikke er ferdig, sa Bjarne Håkon Hanssen.