Hopp til innhold

Ole Henrik Magga

Sametinges aller første president er selvskreven gjest i Stjerneklart.

Ole Henrik Magga
Foto: Nils Henrik Måsø

Ole Henrik Magga ble født den 12. august 1947 i den lille bygda Ávzevuopmi i Guovdageaidno kommune. Han vokste opp sammen med besteforeldrene på morsiden på et lite småbruk i bygda. Etter endt skolegang, folkeskole i Guovdageaidno og linjedelt ungdomskole i Kárášjohka, reiste han til Oslo-området for å ta videre utdanning der.

Han tok gymnas i Asker, og etter en kort militær karriere på Heistadmoen som utskrevet sersjant, studerte han realfag, senere samisk, på Universitetet i Oslo og bodde på Blindern studenthjem, der han delte rom med Norges første professor i samisk, Nils Jernsletten.

Ole Henrik Magga

Ole Henrik Magga.

Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten / SCANPIX

Men det var Ole Henrik Magga som i 1986 ble den første same som tok doktorgraden i sitt eget morsmål. Allerede i 1982 kom det en rapport fra ham om strukturen i den samiske verbalfrasen, spesielt samspillet mellom modalverb, altså skulle, kunne, ville, burde og måtte - og infinitiver. Doktoravhandlingen het ”Studier i samisk infinitivssyntaks”.

Ole Henrik engasjerte seg tidlig i rettighetsspørsmål for sitt eget folk og for andre minoritetskulturer rundt om i verden. I 1976 var han med på å ta initiativet til Verdensrådet for urfolk, WCIP, i Canada, og han meldte seg inn i Norgga Sámiid Riikasearvi, Norske Samers Riksforbund, som ble stiftet i 1968. I 1980 ble han valgt som leder i organisasjonen, et verv han hadde i 5 år.

Vedtaket om utbygging av Alta-Kautokeino-vassdraget skapte en stor konflikt mellom myndigheter og utbyggingstilhengere på den ene siden, og naturvernere og folk som var opptatt av samiske kultur og rettigheter på den andre siden. Som samenes viktigste talsmann ble Ole Henrik Magga kjent og respektert over hele landet.

Etter å ha arbeidet som museumslektor ved Tromsø Museum og som stipendiat, seksjonsleder og prosjektleder ved Nordisk Samisk Institutt i Guovdageadno ble Magga i 1987 ansatt som den andre professoren i samisk, eller rettere sagt, finsk-ugrisk språkvitenskap, ved Universitetet i Oslo. Da Sametinget ble opprettet i 1989, ble Ole Henrik Magga ikke bare valgt inn på tinget for NSR, men ble også Sametingets første president. Under den første presidentperioden ble han også medlem av FNs kulturkommisjon ”Worlds Commission on Culture and Development”, et verv han hadde til 1995. Året før ble han gjenvalgt som president i Sametinget.

Da han gikk av som president i 1997, tok han i mot et tilbud om en forskerstilling ved Sámi Allaskuvla, Samisk Høgskole, i Guovdageadno der han nå er professor i samisk og språkforsker. Samtidig var han i en periode på 8 år også professor II i samisk ved Universitetet i Tromsø. I 1993 ble han medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi. I to år fra 2002 var han leder for FNs permanente forum for urfolksaker.

Han har og har hatt en rekke norske, nordiske og internasjonale tillitsverv og han sitter i kommunestyret i Guovdageaidno. Han har fått en rekke priser, blant annet Oslo Universitets menneskerettighetspris i 2006, kommandør av St. Olavs orden samme år, og i år er han utnevnt til æresdoktor ved Universitetet i Tromsø. Ole Henrik Magga er gift med svenske Lajla Mattson Magga, bor i Beahcenjunni i Guovdageaidno og har to voksne barn – Sara Marja som er 33 og Nils Anta Samuel som snart fyller 30.

Stjerneklart NRK P1

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.