Hopp til innhold

– Viktig å være ryddig og åpen

Rune Sverre Fjellheim er ansatt som ny direktør i Sametinget.

Rune Fjellheim
Foto: Liv Inger Somby/Gáldu

– Jeg må få tid til å sette meg inn i hvordan statusen er på Sametinget før jeg løfter blikket for langt frem, sier Fjellheim til NRK Sámi Radio.

HØR: Den nye sametingsdirektøren

Den nytilsatte direktøren mener Sametinget har en sterk politisk posisjon.

– Kjempejobb å bygge tillit

Tidligere i denne uka arrangerte Sametinget etikkseminar hvor omdømme var et av temaene. Nordlys-redaktør Hans Kristian Amundsen mente bildet som folk flest hadde av Sametinget, var kaotisk.

Rune Sverre Fjellheim mener det er en kjempejobb å bygge opp tillit.

– Det er et arbeid som må pågå kontinuerlig. Bildet av en seg selv må man stadig jobbe med slik at folk tildels oppfatter hva Sametinget handler og respektere det. Det man kan gjøre er at man opptrer på en måte som det organet man ønsker å være. Det er både vanskelig og viktig at man kontinuerlig evaluerer hvordan man blir oppfattet, sier Fjellheim.

Han sier at ansvaret for dette ligger hos Sametinget.

– Viktig å være ryddig selv

Rune Sverre Fjellheim har tidligere arbeidet i Sametinget. Etter at han sluttet der, etablerte han konsulentfirmaet JARUMA sammen med to andre. Den av disse er sametingspresident Egil Ollis bror. JARUMA fikk tilskudd fra Sametinget til ulike prosjekter.

Den nye direktørens søster er underdirektør på Sametinget.

Fjellheim mener det er viktig å være ryddig i forhold til blant annet dette.

– Jeg forventer at det kan bli spørsmål om dette. Min ambisjon er å håndtere dette så ryddig og åpent som det lar seg gjøre, og får man bedømme det kontinuerlig om det har noen innflytelse på mitt arbeid. Det finnes gode regler for dette. Jeg antar at en av kvalifikasjonene jeg er blitt ansatt etter er at jeg har et relativt stort nettverk, og jeg kan ikke se at dette er et problem. Det blir et problem dersom man ikke håndterer det ryddig slik at det fremmes mistanke om at man forfordeler noen eller at man ikke opptrer profesjonelt.

– Samlende leder

På plenumsmøtet i dag redegjorde sametingspresident Egil Olli om ansettelsesprosessen.

– Han er sørsame, han er samlende, god utdanning, kjenner Sametinget godt og han har det som er nødvendig som skal til for å lede administrasjonen. Slik vi kjenner ham, er han en person som er lett å kommunisere med, sa Olli.

Både arbeidstakerorganisasjonene og opposisjonen har støttet innstillingen fra sametingsrådet.

Også fungerende parlamentariske leder Gunn-Britt Retter i NSR ga tilslutning til innstillingen. 

– Vi tror Fjellheim kommer til å oppfylle kravene som er stilt. Jeg tillater meg å ønske Rune Sverre Fjellheim velkommen tilbake hit til Sametinget, sa Retter.

Ansettelsen av Rune Sverre Fjellheim var enstemmig. Det er foreløpig uklart når han tiltrer.

Korte nyheter

  • Samisk kunst i Astrup Fearnley-samlingen

    Den 28. mars åpnet utstillingen av Astrup Fearnley-samlingen på Astrup Fearnley museet i Oslo. Samlingen består av internasjonal samtidskunst fra ulike kunstnere.

    Verkene som stilles ut er både nye tilskudd til samlingen fra de seneste fem årene, og kjente klassikere fra Astrup Fearnley-samlingen.

    I utstillingen finner man kunst fra Britta Marakatt-Labba, som er blant de nyere tilskuddene i samlingen.

    Et stort broderi av den samiske kunstnaren Britta Marakatt-Labba ble avduket i vandrehallen på Stortinget.
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Arbeiderpartiet ønsker en ny helsereform

    Arbeiderpartiet har på sitt landsmøte vedtatt at de vil starte arbeidet med en helsereform for en mer helhetlig helse- og omsorgstjeneste.

    – Det er et arbeid for at organisering, økonomi, krav til kvalitet og frister kobles til hele pasientløpet, ikke bare til tiden pasienter ligger på sykehus.

    Det sier helse- og omsorgsminister, Jan Christian Vestre.

    Dette innebærer at partiet vil fordele ansvar og oppgaver mellom primær- og spesialisthelsetjenesten og at dette skal gi pasienter en felles helsetjeneste.

    «Ingen blir kasteballer mellom ulike nivåer eller institusjoner med høy kvalitet og en sammenhengende helsetjeneste.»

    – Får vi tillit i september skal vi da bruke disse erfaringene til å utrede juridiske, organisatoriske og økonomiske virkemidler som varig knytter tjenestene tettere sammen til beste for pasienter, pårørende og helsepersonell, sier Vestre.

  • Advarer mot flere aprilstormer

    Tidligere denne uken skapte en uvanlig aprilstorm utfordringer i nord. Vindkast på rundt 35 meter i sekundet og godt over 10 meter høye bølger førte blant annet til strømbrudd, stengte fjelloverganger og ferger til kai.

    Nå advarer Meteorologisk institutt om at det kan komme mer uvær i Nord-Norge neste uke.

    – Nord-Norge havner midt mellom varmen i Sør-Norge og kulda på Spitsbergen i uka som kommer. Stor temperaturkontrast mellom nord og sør bidrar til at lavtrykkene vokser og blir kraftige, så landsdelen har trolig ennå ikke sett den siste aprilstormen for i år, skriver de på X.

    Uvanlig kraftig uvær i Bodø.