Hopp til innhold

Kjøpte grillhytte for å bevare samisk språk

Med penger fra Sametinget kjøpte Tana kommune en grillhytte og et digitalkamera. De øremerkede midlene skal brukes til å bevare og utvikle samisk språk.

Vil trigge fram samisk

I en slik grillhytte skal demente pasienter snakke samisk.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

– Ved å plassere demente pasienter i en ring rundt et bål vil vi trigge dem til å bruke samisk, sier rådmann Jørn Aslaksen til NRK Sámi Radio.

Tana kommune får hvert år fem millioner kroner fra Sametinget i to-språklighetsmidler. De åtte kommunene i det samiske språkforvaltiningsområdet får tilsammen 37,5 millioner kr.

Barta galgá gádjut sámegiela

Noen av disse pengene brukes også til innkjøp av grillhytte, digitalkamera og kunst.

– Fremmer ikke to-språklighet

Tana kommune har kjøpt grillhytta til Polmak alders- og sykehjem. Prisen er 32.000 kr og hentet fra Haparanda i Sverige.

Trond Are Anti

Trond Are Anti.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Kommunestyrerepresentant Trond Are Anti fra NSR/Samefolkets Parti mener slik bruk av de øremerkede midlene ikke fremmer to-språklighet i kommunen.

– Dette er ille og et graverende eksempel på hvordan disse pengene ikke skal brukes. Jeg mener dette også viser kommunens manglende innsikt i hvilke tiltak som fremmer samisk språk, sier Anti til NRK Sámi Radio.

Han mener Tana kommune har brutt retningslinjene og kriterinene for bruken av midlene fra Sametinget.

– Jeg skal ta opp saken i kommunestyret, sier Anti.

Her er Sametinget retningslinjer  

Rådmannen forsvarer kjøpet

Tana-rådmannen forsvarer innkjøpene til demente- og sykehjemsavdelingen.

– Vi har en stor utfordring i å få pasientene til å bruke språket; både generelt og spesielt samisk. Vi tror gjenkjennelige elementer som bål, vil bidra til språkutvikling. Opprinnelig var meningen å bruke en lavvu, men her snakker vi om pasienter som er 89-90 år og på grunn av helsa deres måtte vi å ha et mer solid byggverk, sier Jørn Aslaksen.

Grillstua er et virkemiddel til å få pasientene til å prate, understreker han.

Vant til å brenne bål

Også leder ved Polmak Alders- og sykehjem, Riitta Nemtsinkoff, mener en grillhytte er et godt virkemiddel.

– Nesten alle pasientene våre er samiske og de er vant til å brenne bål. Vi synes det er veldig viktig at de får et grillhus som kan brukes til dette formålet, sier hun til NRK Sámi Radio.

Et digitalkamera er også med på å fremme språket, mener hun.

– Vi hadde et gammelt digitalkamera som var vanskelig å bruke. Med det nye kameraet kan vi ta bilder fra fester og vanlig dager slik at pasientene kan se minnene, sier Nemtsinkoff. 

Korte nyheter

  • Samisk kunst i Astrup Fearnley-samlingen

    Den 28. mars åpnet utstillingen av Astrup Fearnley-samlingen på Astrup Fearnley museet i Oslo. Samlingen består av internasjonal samtidskunst fra ulike kunstnere.

    Verkene som stilles ut er både nye tilskudd til samlingen fra de seneste fem årene, og kjente klassikere fra Astrup Fearnley-samlingen.

    I utstillingen finner man kunst fra Britta Marakatt-Labba, som er blant de nyere tilskuddene i samlingen.

    Et stort broderi av den samiske kunstnaren Britta Marakatt-Labba ble avduket i vandrehallen på Stortinget.
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Arbeiderpartiet ønsker en ny helsereform

    Arbeiderpartiet har på sitt landsmøte vedtatt at de vil starte arbeidet med en helsereform for en mer helhetlig helse- og omsorgstjeneste.

    – Det er et arbeid for at organisering, økonomi, krav til kvalitet og frister kobles til hele pasientløpet, ikke bare til tiden pasienter ligger på sykehus.

    Det sier helse- og omsorgsminister, Jan Christian Vestre.

    Dette innebærer at partiet vil fordele ansvar og oppgaver mellom primær- og spesialisthelsetjenesten og at dette skal gi pasienter en felles helsetjeneste.

    «Ingen blir kasteballer mellom ulike nivåer eller institusjoner med høy kvalitet og en sammenhengende helsetjeneste.»

    – Får vi tillit i september skal vi da bruke disse erfaringene til å utrede juridiske, organisatoriske og økonomiske virkemidler som varig knytter tjenestene tettere sammen til beste for pasienter, pårørende og helsepersonell, sier Vestre.

  • Advarer mot flere aprilstormer

    Tidligere denne uken skapte en uvanlig aprilstorm utfordringer i nord. Vindkast på rundt 35 meter i sekundet og godt over 10 meter høye bølger førte blant annet til strømbrudd, stengte fjelloverganger og ferger til kai.

    Nå advarer Meteorologisk institutt om at det kan komme mer uvær i Nord-Norge neste uke.

    – Nord-Norge havner midt mellom varmen i Sør-Norge og kulda på Spitsbergen i uka som kommer. Stor temperaturkontrast mellom nord og sør bidrar til at lavtrykkene vokser og blir kraftige, så landsdelen har trolig ennå ikke sett den siste aprilstormen for i år, skriver de på X.

    Uvanlig kraftig uvær i Bodø.