– Ved å plassere demente pasienter i en ring rundt et bål vil vi trigge dem til å bruke samisk, sier rådmann Jørn Aslaksen til NRK Sámi Radio.
Tana kommune får hvert år fem millioner kroner fra Sametinget i to-språklighetsmidler. De åtte kommunene i det samiske språkforvaltiningsområdet får tilsammen 37,5 millioner kr.
Noen av disse pengene brukes også til innkjøp av grillhytte, digitalkamera og kunst.
– Fremmer ikke to-språklighet
Tana kommune har kjøpt grillhytta til Polmak alders- og sykehjem. Prisen er 32.000 kr og hentet fra Haparanda i Sverige.
Trond Are Anti.
Foto: Nils Henrik Måsø / NRKKommunestyrerepresentant Trond Are Anti fra NSR/Samefolkets Parti mener slik bruk av de øremerkede midlene ikke fremmer to-språklighet i kommunen.
– Dette er ille og et graverende eksempel på hvordan disse pengene ikke skal brukes. Jeg mener dette også viser kommunens manglende innsikt i hvilke tiltak som fremmer samisk språk, sier Anti til NRK Sámi Radio.
Han mener Tana kommune har brutt retningslinjene og kriterinene for bruken av midlene fra Sametinget.
– Jeg skal ta opp saken i kommunestyret, sier Anti.
Rådmannen forsvarer kjøpet
Tana-rådmannen forsvarer innkjøpene til demente- og sykehjemsavdelingen.
– Vi har en stor utfordring i å få pasientene til å bruke språket; både generelt og spesielt samisk. Vi tror gjenkjennelige elementer som bål, vil bidra til språkutvikling. Opprinnelig var meningen å bruke en lavvu, men her snakker vi om pasienter som er 89-90 år og på grunn av helsa deres måtte vi å ha et mer solid byggverk, sier Jørn Aslaksen.
Grillstua er et virkemiddel til å få pasientene til å prate, understreker han.
Vant til å brenne bål
Også leder ved Polmak Alders- og sykehjem, Riitta Nemtsinkoff, mener en grillhytte er et godt virkemiddel.
– Nesten alle pasientene våre er samiske og de er vant til å brenne bål. Vi synes det er veldig viktig at de får et grillhus som kan brukes til dette formålet, sier hun til NRK Sámi Radio.
Et digitalkamera er også med på å fremme språket, mener hun.
– Vi hadde et gammelt digitalkamera som var vanskelig å bruke. Med det nye kameraet kan vi ta bilder fra fester og vanlig dager slik at pasientene kan se minnene, sier Nemtsinkoff.