(Finnmark Dagblad)

– Da jeg sa jeg skulle på EDLs folkemøte svarte drosjesjåføren at han var lei samene og deres stadige krav. Og under turen måtte jeg og min fire år gamle datter sitte og høre på hvor mye samisk ungdom drakk, at de oppførte seg som ville beist i fylla og hvor ille det var at de ikke kunne norsk, sier Silje Moutka, som er leder i Norske Samers Riksforbund.

Må ta større ansvar

Hun presiserer at hun ikke føler seg uthengt, og heller ikke ønsker å henge ut sjåføren, men at EDL må være klar over at nettopp slike utslag av hverdagsrasisme er organisasjonens stiftelse med på å underbygge.

– Det holder ikke bare å si at man tar avstand fra rasisme. Det må tas et enda større ansvar. EDL tar opp likeverd, og det er et viktig tema. Men når man utpeker samer til hovedmotstandere, er det viktig å være klar over at dette legitimerer hverdagsrasisme, sier hun.

Særrettigheter

Muotka var en av flere som tok ordet under EDLs (Etnisk og Demokratisk Likeverd) folkemøte i Alta torsdag, men var en av svært få som ikke kritiserte finnmarksloven eller samiske særrettigheter.

– Så vidt meg bekjent eksisterer det kun tre særrettigheter; retten til å skrive seg inn i samemanntallet, samisk språkopplæring og retten til å drive reindrift, som for øvrig bare et fåtall får lov til. Hva er det som er så krenkende med dette? spurte hun.

Kjenner seg ikke igjen

Leder Lars Hapalahti i EDL mener det må være lov å stille kritiske spørsmål, uten å bli beskyldt for å være rasist. Verken han eller andre i EDL kjenner seg igjen i rasistiske beskrivelser.

– Den typen hverdagsrasisme oppstår av og til, og da fra enkeltutskudd. EDL tar avstand fra slikt, svarer han.

Han viser til at det er særrettigheter til utmarka EDL er bekymret over.

– Får enkeltpersoner eller grupperinger eierrettigheter over store områder, slik flere har varslet krav om, får vi en situasjon med nessekonger som ingen er tjent med, sier han.

Ny forvaltningsmodell

Finnmarkskommisjonens kartleggingsarbeid over utmarka i fylket mener han blir særdeles viktig for EDL å følge opp. Under møtet ble det presentert en ny forvaltningsmodell over utmark, som de mener er gangbar over hele landet. Denne vil EDL erstatte finnmarksloven med.

– Det kommer til å ta lang tid, men ett sted må vi begynne, sier Hapalahti.

rm@fd.no